Home Actualitate Pestii de la Agronomie se sufoca din lipsa banilor

Pestii de la Agronomie se sufoca din lipsa banilor

DISTRIBUIŢI

Acvariul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca, singurul din Transilvania si cel mai mare de acest fel din tara, are nevoie de tehnologie pentru intretinere si cercetare, aparatele folosite in prezent in acest sens fiind, de cele mai multe ori, vechi de cateva decenii.


Inca de la inaugurare, din anul 2003, acvariul de al USAMV a inceput sa fie cautat si cercetat de catre specialisti sau simpli vizitatori, in prezent aflandu-se la loc de cinste in circuitul turistic al orasului. Alcatuit dintr-un bazin de 30.000 de litri si alte 14 bazine mai mici, cu pesti exotici, amplasate de jur-imprejur in sala ce fusese cu cativa ani in urma un depozit parasit, acvariul a fost conceput din ratiuni, in primul rand, didactice. -Avem o sectie de piscicultura a carei activitate -graviteaza- in jurul acestui bazin si numeroase discipline in cadrul activitatii celorlalte facultati, care de asemenea au ca obiect de studiu viata subacavtica-, explica prof. univ. dr. Ioan Bud, initiatorul si responsabilul acestui obiectiv, adaugand la acestea si valoarea turistica giganticului acvariu. -Pestii din acvariu sunt studiati aproape in permanenta, le observam comportamentul, alimentatia, reproductia, facem experimente genetice, urmarim impactul genetic asupra faunei si florei…-, adauga Bud.

Aparate si instalatii necesare

Singurele dotari de care beneficiaza acest sistem complex sunt aparatele de iluminat si incalzit si un filtru de apa pentru bazinul mare, adus, la pretul de 70 milioane de lei, tocmai din Italia. -Suntem obligati sa schimbam apa cu ajutorul unor galeti, cu mare grija sa nu perturbam prea tare pestii. Ca sa ii curatam pe ei, riscam sa moara la scoaterea din apa-, relateaza profesorul. Pentru ca aceste operatiuni sa decurga in conditii optime, ar fi nevoie, potrivit profesorului clujean, de o instalatie care sa filtreze apa cu ajutorul razelor ultraviolete, in valoare de aproximativ 5.000 de euro. -Nu avem bani nici pentru aparatura sofisticata care sa ne permita controlul parametrilor si monitorizarea activitatii de la acvarii. Am vrea sa infiintam si un laborator de analize pentru parametri chimici, fizici si biologici care sa foloseasca si altor institutii, mai ales ca dispunem de specialistii necesari-, declara profesorul Bud, subliniind ca aparatele de cercetare de care dispun in prezent sunt foarte vechi, unori chiar de zeci de ani. De asemenea, penuria de tehnologie se refera si la microscoape electronice, aparate de determinare a planctonului, fotometrie, camere video pentru supravegherea pestilor s.a.

Acvaristica, o pasiune studenteasca

Tavi Coman este student in ultimul an, este din Brasov si locuieste in Caminul XIV din campusul Hasdeu al Universitatii -Babes-Bolyai-. Si-ar fi dorit foarte mult un animal de companie, dar regulamentul campusului interzice aces lucru. Cu trei luni in urma, din bursa, a decis sa-si ia un acvariu si cativa pesti, pentru care nimeni nu-i poate reprosa nimic ca ii creste la camin.

-Pana acum, in anii facultatii, nu mi-am permis sa cresc un animal, pentru ca era interzis. In plus, eram cinci in camera si nu era spatiu, dar acum, fiind doar doi, imi permit. Apoi, mi-au placut pestii, mi se par foarte relaxanti si simpatici. Am vrut sa-mi implinesc visul asta, macar acum, in ultimul an. Acvariul, cu pesti si cu toate accesoriile, m-a costat doar un milion de lei. La inceput, nu stiam nimic despre pesti, decat ca traiesc in apa, si doar am presupus ca nu necesita mult timp pentru ingrijire-, marturiseste Tavi. In momentul in care s-a decis sa-si cumpere pesti, a cerut sfatul unui prieten cu experienta in domeniu. -Ca orice incepator, ma lasam atras mai mult de culoare si de forma lor frumoasa, dar prietenul meu m-a ghidat: ca o anumita specie e mai sensibila, ca altii sunt carnivori si ii pot ucide pe ceilalti, mai mici, ca am nevoie si de melci, pentru curatarea acvariului etc-, declara tanarul.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.