Citind joi seara pe hotnews.ro articolul „Cinci administratori de la PSV Company, care deține 18% din Realitatea TV, sunt anchetați de DNA pentru un presupus decont ilegal de TVA în valoare de 62 milioane de euro“, m-am gåndit să o sun pe o amică de-a mea care a lucrat la Financiar la Petrom pånă la începutul acestui an. Am rugat-o să citească acest articol și să-mi spună dacă e adevărat. Ea mi-a trimis articolul cu adnotările ei, ceea ce e scris cu roșu, pe care le transcriu în continuare.
Ceea ce e scris cu negru reprezintă textul publicat de Hotnews:
„Potrivit unor surse din Ministerul Finanțelor, totul a început de la tranzacția încheiată la 18 septembrie 2007. Atunci, Petrom a anunțat că a cumpărat cu 328 de milioane de euro trei din cele patru divizii ale Petromservice. Ce a mai rămas din companie a fost rebotezat PSV Company. Tranzacția s-a încheiat la data de 18 septembrie 2007 sub forma unui contract de transfer de activitate petrolieră. Tranzacție cu TVA sau fără TVA? La data încheierii contractului, nu era clar dacă tranzacția este scutită de TVA. Legea lasă loc la interpretări. Potrivit articolului 128 alineatul 7, «transferul tuturor activelor sau al unei părți a acestora, efectuat cu ocazia transferului de active și pasive, ca urmare a unor operațiuni precum divizarea, fuziunea, indiferent dacă e făcut cu plată sau nu, ori ca aport în natură la capitalul unei societăți, nu constituie livrare de bunuri dacă primitorul activelor este o persoană impozabil㻓.Ba era foarte clar: acest transfer de active nu era efectuat cu ocazia divizării sau fuziunii (pentru care se fac demersuri specifice la Registrul Comerțului), ci în baza unui contract. Prin urmare, tranzacția era purtătoare de TVA, la data semnării contractului.
Ceea ce nu constituie livrarea de bunuri este scutit de TVA. Dar Codul Fiscal nu era suficient de precis și nu era clar dacă și tranzacția Petrom-Petromservice se încadra în articolul de mai sus și dacă, fiind o vånzare în cazul transferului de active, este scutită de TVA. Codul Fiscal era deosebit de clar, iar această tranzacție nu era ca urmare a fuziunii sau divizării, ci era o livrare de bunuri clasică. Ambiguitatea din articol a fost clarificată trei săptămåni după încheierea tranzacției Petrom-Petromservice. Guvernul Tăriceanu a modificat Codul Fiscal în octombrie 2007, astfel că articolul 128, alineatul 7 are acum următorul cuprins: „Transferul tuturor activelor sau al unei părți a acestora, efectuat cu ocazia transferului de active sau, după caz, și de pasive, indiferent dacă este realizat ca urmare a vånzării sau ca urmare a unor operațiuni precum divizarea, fuziunea ori ca aport în natură la capitalul unei societăți, nu constituie livrare de bunuri dacă primitorul activelor este o persoană impozabilă“. Astfel, a devenit limpede că și tranzacția de tipul Petrom-Petromservice este scutită de TVA. Greșit, nu era nicio ambiguitate în articolul din Codul Fiscal, ci de-abia acum s-a permis ca această tranzacție să fie fără TVA.
Pe scurt, la data de 4 octombrie 2007, adică imediat după semnarea contractului dintre Petrom și Petromservice, Guvernul emite o ordonanță de urgență semnată de Călin Popescu Tăriceanu și ministrul Finanțelor, Varujan Vosganian. Ordonanța scutește de TVA tranzacțiile de tipul transfer de activitate realizat ca urmare a vånzării. Noua regulă intră în vigoare începånd cu 1 ianuarie 2008. În mod ciudat, PSV Company emite în februarie 2008 patru facturi către Petrom, în care admite că e purtătoare de TVA, iar o lună mai tårziu virează către bugetul de stat 62 de milioane de euro reprezentånd contravaloarea TVA aferent sumei de 328 de milioane de euro încasate de la PETROM. Nu în mod ciudat, ci din dorința de a face o mică golăneală. Așa cum ne-a învățat dl. Becali la OTV, calculăm TVA-ul aferent sumei de 328 milioane: facem 328 împărțit la 1.19=275.6 milioane (aceasta este valoarea fără TVA a tranzacției) și apoi 275.6 milioane *19%=52.3 milioane. AUCH! Această sumă ne doare. De unde s-au făcut 62 milioane de rambursat? Sau 10 milioane nu mai contează? Și mai straniu, peste cåteva luni, mai precis în iunie 2008, PSV Company stornează facturile emise în februarie, adică le anulează și emite altele noi fără TVA. În consecință, solicită rambursarea celor 62 de milioane de euro virate deja la buget. Aoleu. Păi dacă stornează facturile și emite altele noi fără TVA, acestea trebuiau acceptate de Petrom, ceea ce nu s-a întåmplat. Dacă Petromul ar fi acceptat aceste facturi, ar fi trebuit să-și majoreze suma de plată la TVA aferentă lunii iunie cu cele 52 milioane TVA plătite în februarie lui PSV și stornat acum. Ceea ce iarăși nu s-a întåmplat.
62 de milioane de euro, rambursați fără inspecție fiscală.
Potrivit unor surse din Ministerul de Finanțe, cererea de rambursare a fost rezolvată în timp record – 13 zile – fără inspecție fiscală. „La o astfel de sumă – peste 60 de milioane de euro – cu atåt mai mult cu cåt era vorba de stornarea (anularea) unor facturi, un control fiscal era obligatoriu“, susțin specialiști din Ministerul Finanțelor. Așa e, cum fără control fiscal? Și în 13 zile de la cerere? Păi știi cum e la controlul fiscal la rambursarea de TVA? Dacă pe facturile primite nu-s trecute contul și banca ta, a clientului, TVA-ul acela ți-l scoate. De exemplu, Distrigaz, Enel cånd emit facturi nu-ți trec banca și contul. TVA-ul ăla la control nu trece. Și așa factură cu factură, bon cu bon. Și te ia de la ultimul control pe TVA pånă în prezent. La o firmă ca Petromservice cred că ar fi stat 4 persoane vreo șase luni, că au și filiale, puncte de lucru. A, dar pleca Varujan și nu mai luau banii.
„Și noi ne-am mirat că ne-au virat banii fără inspecție fiscală“, ne-a declarat Gheorghe Supeală, directorul general al PSV Company și unul dintre cei cinci administratori anchetați de DNA. „Noi considerăm că am procedat corect. Noi am făcut o cerere de TVA, puteau să ni-l dea sau să nu ni-l dea. Ne-au dat banii repede pentru că bugetul mergea bine, erau încasări, ne-au dat banii înapoi. N-am făcut presiuni asupra nimănui“, mai spune directorul general PSV Company. „Ne-au dat banii înapoi, ar putea fi valabil pentru 52 milioane, dar pentru celelalte 10? Și iată cum abilii administratori de la PSV au făcut frumos un profițel de 10 milioane. Doar atåt? Ar spune Luca și cu Vîntu. S-au dus vremurile cånd Vîntu lua de la FNI, BRS etc 10 milioane pe zi. Am văzut că nici Timofte nu se mai simte așa de bine ca pe vremea aceea. PSV Company a încasat cele 62 de milioane de euro de la buget și ar fi trebuit să-i dea mai departe Petrom, care a plătit efectiv TVA-ul, cuprins fiind în suma de 328 de milioane de euro. Petrom a plătit TVA-ul figurat pe factură și nu a primit nicio factură de storno. Nu s-a întåmplat așa pentru că, susține Supeală, în contractul încheiat cu Petrom există o clauză potrivit căreia TVA-ul ar urma să se returneze în maxim 5 zile de la inspecția fiscală. Or, ANAF a uitat s-o mai facă. Dar la momentul încheierii contractului nici nu putea fi vorba de tranzacție fără TVA, deci cum putea fi scris așa ceva în contract? Dacă e scris așa ceva, asta e dovada că Supeală știa că urma să se modifice Codul Fiscal pentru că acte adiționale la contract nu s-au încheiat. Petromul nu așteaptă niciun ban de la PSV și nici nu s-a înscris pe lista creditorilor lui PSV care se află în insolvență. Deci Supeală bate cåmpii. Și cum poate cineva să-și închipuie că statul dă banii înapoi în 5 zile de la inspecția fiscală? Păi mai întåi se scrie un proces verbal. Îl vede șeful de compartiment. Este chemat contribuabilul să semneze. Apoi actul merge la directorul de mari contribuabili (în acest caz) să-l semneze și el. După care se verifică dacă respectivul contribuabil are datorii la stat care se scad din suma de plată. Și apoi totul ajunge la șeful trezoreriei care efectuează plata. Asta durează minim 30 zile de la inspecția fiscală. Clar, Supeală bate cåmpii. Banii au rămas la PSV. La Vîntu?
Cum ANAF nu s-a mai grăbit să execute controlul, după ce a decontat cu maximă viteză TVA în valoare de 62 de milioane de euro, banii au rămas în conturile PSV Company. Vai, ce bine, mă speriasem că-l acuză pe Vîntu că i-a luat el. „Am făcut încă din mai cerere către ANAF să facă inspecție fiscală. Răspunsul lor a fost că ne vor programa și ne vor face inspecția. ANAF a făcut-o însă abia în martie 2009 și a constatat că banii trebuie dați înapoi statului“, afirma Supeală. „Acum și Petrom, și statul vor cele 62 de milioane de euro, contravaloarea TVA“, adaugă directorul PSV Company. Păi dacă facturile s-au stornat în iunie cum au făcut cerere de inspecție fiscală din mai? Și surpriza, ANAF a constatat în martie 2009 că PSV are de dat banii înapoi, iar PSV a intrat în insolvență pe 17.04.2009. How convenient, mon cher! Ooops! Și administrator judiciar e firma lui Arin Stănescu, un apropiat al lui Vîntu, aceeași firmă care a fost numită de SOV ca lichidator al Băncii de Investiții și Dezvoltare (lichidare voluntară). Unde s-au scurs banii. Potrivit unor informații din Ministerul de Finanțe, după returnarea celor 62 de milioane de euro către PSV, compania a capitalizat mai multe firme off-shore, între care: cum adică a capitalizat? Adică au scos banii din țară în Cipru fără a plăti impozite pe ei. Ce exprimare-i asta? Hotnews e a lui Vîntu?
Directorul PSV afirmă că firma a ajuns în insolvență din cauza proceselor declanșate de salariați, „din lipsa cash-ului, nu din cauză că am fi avut probleme financiare“. Păi să vorbească cu Arin să le atragă răspunderea pentru insolvență la salariați, ce naiba! Să plătească salariații din alocațiile de șomaj datoriile lui Petromservice.
Sorin Ovidiu Vîntu a declarat, pentru HotNews.ro, în 23 aprilie, că în maxim două luni dorește să cumpere pachetul de acțiuni deținut de PSV la Realitatea TV, însă directorul companiei susține că, pånă acum, n-a primit nicio ofertă. Aoleu, zi-i lui Supeală că la declanșarea insolvenței, instanța i-a interzis să înstrăineze acțiunile deținute și că oricum Vîntu le ia de la Arin că Supeală o să fie ocupat la DNA. Zi-i lui Supeală s-o sune pe Maria Vlas acum cåt mai e liberă vreo săptămånă-două să-i dea sfaturi cum e să intri la pårnaie pentru Vîntu.
Dacă Adunarea Creditorilor va aproba planul de reorganizare propus de administratorul special, PSV își va continua activitatea și va începe să-și plătească datoriile către creditori. Dacă nu va fi aprobat, compania va intra în lichidare judiciară, primul pas înainte de faliment. Supeală susține că are încredere ca planul de reorganizare al PSV va fi aprobat, că firma va ieși din insolvență și își va putea continua activitatea. Sigur că da, Vîntu și-a plătit întotdeauna creditorii. Nu-mi fac nicio grijă că foștii salariați n-or să-și ia banii. Poate să-i plătească și CEC-ul sau AVAS-ul odată cu cei de la FNI.
Contactați în repetate rånduri, reprezentanții ANAF au declarat, pentru HotNews.ro, că inspecția este în curs și nu pot prezenta un punct de vedere pånă la finalizarea ei. Pånă la această oră nu este clar dacă ancheta penală este îndreptată și împotriva vreunui responsabil ANAF. Păi parcă se terminase în martie inspecția fiscală. Articolul este ușor incoerent.
Notă: Primele informații pe tema unei posibile anchete DNA pe tema unei returnări ilegale de TVA au apărut prima dată pe blogul lui Dan Andronic. Informațiile publicate aici, aici și aici au reprezentat punctul de plecare al investigației HotNews.ro.
Desigur, asta s-a pus ca să credem noi că articolul nu e dat de cei de la Petromservice, nu? Mișto, m-am distrat.
N.A. amica mea este expert contabil și consultant fiscal.
Reacția lui Vîntu a fost însă sub așteptările noastre. Pentru „Evenimentul zilei“, Vîntu s-a declarat amuzat de ancheta DNA. Atåt? Doar amuzat? Ehei, unde sunt vremurile cånd Vîntu declara că pe el nu-l pot ancheta decåt absolvenții de Harvard și că urinează pe generali, cunoscute fiind relațiile sale strånse cu gralul Florin Sandu, șef al IGP, și G-ralul Radu Timofte, șef al SRI. Mon cher, ce evoluție! Sau involuție?