Home Actualitate ”Pinalti”, urmărit penal pentru fapte de corupție

”Pinalti”, urmărit penal pentru fapte de corupție

DISTRIBUIŢI

 

Procurorii DNA au început miercuri urmărirea penală împotriva lui Gheorghe Ștefan, pentru mai multe fapte de corupție. ”Pinalti” a luat la cunoștință în mod oficial de învinuirile aduse, respectiv infracțiunile de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, în scopul obținerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite și folosire a influenței sau a autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

”În cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, începând cu anul 2009, Gheorghe Ștefan a administrat în fapt, SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA), folosindu-se de interpuși, care au acceptat să figureze formal ca asociați și administratori”, susțin procurorii într-un comunicat. SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA) a încheiat și a executat contracte vizând realizarea unor lucrări cu diferiți clienți și a achiziționat, de la o serie de furnizori, bunuri și servicii. Altfel spus, SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA) s-a interpus în schimb, a făcut acte de comerț, implicând circulația banilor. Aceste operațiuni financiare ca acte de comerț, în efectuarea cărora s-a implicat Gheorghe Ștefan, sunt incompatibile cu funcția pe care o deținea, aceea de primar al municipiului Piatra Neamț și sunt menite să-i aducă sume de bani necuvenite.

Pentru a-și asigura o parte din aceste sume (cele rezultate din contractele încheiate de SC Strong Montaj SA cu autoritățile contractante, comune din județul Neamț: Tazlău, Gherăești și Drăgănești, care se bucurau de finanțare din partea bugetului de stat conform HG 577/1997), Gheorghe Ștefan, deținătorul unei funcții de conducere în cadrul unui partid politic a folosit, în mod repetat, în perioada 2010-2012, influența sa în relația cu funcționari publici din cadrul unor instituții.
Este de precizat că necesarul de fonduri bănești de la bugetul de stat pentru finanțarea lucrărilor de alimentare cu apă a comunelor, lucrări acceptate în programul prevăzut în HG 577/1997 era evaluat anual de consiliile județene, după consultarea autorităților contractante locale. Propunerea de finanțare se trimitea MDRT, care comunica valoarea anuală a fondurilor alocate (de regulă insuficiente pentru a acoperi necesarul).
Repartizarea pe comune a sumelor de la bugetul de stat se făcea de către consiliul județean. Listele cu modul de distribuire a banilor, pentru fiecare autoritate publică locală contractantă se comunica apoi MDRT, iar după aprobarea listelor, se făcea plata.
Pentru a controla modul de repartizare a banilor alocați de la bugetul de stat, Gheorghe Ștefan a susținut o anumită persoană să ocupe funcția de consilier personal al președintelui Consiliului Județean Neamț. În afara atribuțiilor de serviciu, acesteia i s-a permis să completeze listele comunicate MDRT cu date indicate de Gheorghe Ștefan.
În această modalitate, Gheorghe Ștefan a reușit, în mod repetat, în perioada 2010-2012, cu ocazia rectificărilor ori a alocărilor bugetare anuale, să direcționeze sume de bani, în special către acele autorități publice locale care aveau încheiate contracte cu asocieri din care făcea parte chiar SC Strong Montaj SA.
Prin urmare, folosindu-se de influența sa, legată de funcția de conducere deținută în cadrul unui partid, suspectul Gheorghe Ștefan a asigurat finanțarea lucrărilor executate de societatea comercială care-i aparținea și pe care o administra în fapt.

 

Primarul municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, s-a prezentat, miercuri, la DNA, fiind citat într-un dosar în care sunt vizate fapte de corupție, surse judiciare declarând că acesta ar urma să fie pus sub învinuire. Primarul Gheorghe Ștefan este suspect într-un caz de corupție aflat în lucru și că a fost citat de procurorii anticorupție pentru a i se aduce la cunoștință acuzația.

Potrivit unor surse judiciare, în acest caz au fost făcute percheziții în luna februarie. Pe 11 februarie, procurorii DNA au făcut cinci percheziții în Piatra Neamț și Bacău, printre care și la Primăria Piatra Neamț, într-un dosar în care sunt suspectați de corupție funcționari din primărie și administratori ai unor firme, în cazul unor fonduri publice pentru contracte de prestări servicii.

 Direcția Națională Anticorupție anunța atunci că se fac fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție de către persoane cu funcții publice din cadrul Primăriei municipiului Piatra Neamț și de administratori ai unor societăți comerciale interpuse, cu rol de direcționare a sumelor de bani din bugetul public în interesul personal al celor implicați.

„Astfel, cercetările efectuate în cauză au relevat că, în perioada 2008 – 2013, finanțări din fonduri publice pentru contracte de prestări servicii și finanțări pentru localități de pe raza județului Neamț au fost direcționate, prin influența persoanelor cu funcții publice din cadrul primăriei municipiului Piatra Neamț, în interes propriu și în interesul administratorilor societăților comerciale, care mascau faptul că adevărații deținători și beneficiari erau persoanele din acest cerc de interese creat”, arăta DNA, într-un comunicat de presă.

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.