„Înțeleg supărarea și durerea tuturor semenilor mei care suferă din cauza stării sistemului de sănătate românesc. Resimt acut și cu deplină responsabilitate fiecare sincopă care afectează pe cineva. Atât cât îmi stă în putință, în limitele legii și ale onoarei, vă garantez că fac tot ce pot pentru ca acest sistem sanitar românesc, neglijat de prea multă vreme, să funcționeze. Atât cât poate el funcționa de bine…Garantez și stau la dispoziția oricui cu dovezile aferente că am făcut tot ce un ministru poate face astăzi, pentru a rezolva inclusiv problema gravă a imunoglobulinei.”, mințea Bodog în luna iulie 2017 după decesul asistentei din Alba Iulia cauzat de lipsa imunoglobulinei.
Astăzi, în sfârșit, Ministerul Sănătății a activat Mecanismul European de Protecție Civilă privind o alertă europeană pentru România, din cauza crizei de imunoglobulină. Astfel, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, confirmă că Bodog de fapt a mințit. Pintea a explicat că prin acest mecanism România va primi imunoglobulină din partea statelor europene, care au necesar disponibil.
”Am informat cabinetul primului ministru, pe doamna prim-ministru și a fost de acord să activăm mecanismul de Alertă la nivel european prin care solicităm imunoglobulină pentru și statele care au la dispoziție acest medicament, ne pun la dispoziție.
Am aflat sâmbătă câți pacienți au nevoie de imunoglobulină, eu am vorbit în februarie cu furnizorii și aveam niște promisiuni, dar eu nu mai cred în astfel de promisiuni. Sunt foarte mulți pacienți care au nevoie de acest medicament.
Din estimările primite de la CNSAS și Agenția Naținoală a Medicamentului avem nevoie de 5000 de fiole lunar. Luna trecută am avut 1600 de fiole, care s-au epuizat foarte rapid. Chiar nu mai putem aștepta, România are nevoie de imunoglobulină. Nu cred că trebuie să negociem viețile oamenilor. Săptămâna viitoare voi mai avea o întâlnire cu reprezentanții producătorilor de medicamente”, a declarat Sorina Pintea, la Antena 3.
Ministrul Sănătății susține că nu a primit încă date despre resursele disponibile în statele europene, însă s-a arătat optimistă că statele mari din UE vor ajuta România.