Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, vrea să îi oblige pe medicii rezidenţi să rămână în ţară. Pintea a mers și mai departe cu această propunere și a discutat şi cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, pe această temă. Spune că este o variantă de luat în calcul pentru că, deşi statul a mărit salariile rezidenţilor, mulţi intenţionează să plece din ţară: „Ne gândim la un contract, la un act adiţional la contractul de muncă pe care fiecare rezident îl are cu spitalele unde prestează, având în vedere că ei sunt plătiţi din bugetul de stat, din bugetul Ministerului Sănătăţii. Ne gândim la o modalitate de a-i face să stea un anumit număr de ani în ţară. În urma aplicării legii salarizării, salariile rezidenţilor au crescut considerabil.”, a declarat Sorina Pintea marți, într- o conferință de presă.
Seara Pintea a reluat subiectul într-o intervenție telefonică la B1 TV: ”Există discuţii – şi este normal să existe – astfel încât să putem ţine medicii în ţară pentru că statul investeşte în pregătirea lor. Nu a fost niciodată discutat concret acest aspect. Se discută mai multe aspecte, mai multe măsuri, dar cred că este şi normal pentru că noi pregătim medici pentru România în primul rând, dar nu s-a pus nicio clipă concret această problemă. Discuţiile au avut loc în contextul în care am cerut, în calitate de ministru al Sănătăţii, suplimentarea locurilor la Rezidenţiat la anul acesta. Cu siguranţă este vorba despre un complex de măsuri pe care statul român deja le ia: pregătim mai mulţi rezidenţi, investim în spitale pentru a crea infrastructura necesară şi pregăririi şi muncii lor ulterioare. ”, a declarat, marţi seară, la B1 TV, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.
Codul Muncii prevede această posibilitate la articolul 198 „(1) Salariații care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională, în condițiile art. 197 alin. (1), nu pot avea inițiativa încetării contractului individual de muncă pentru o perioadă stabilită prin act adițional.
(2) Durata obligației salariatului de a presta muncă în favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, precum și orice alte aspecte în legătură cu obligațiile salariatului, ulterioare formării profesionale, se stabilesc prin act adițional la contractul individual de muncă.
(3) Nerespectarea de către salariat a dispoziției prevăzute la alin. (1) determină obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proporțional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adițional la contractul individual de muncă.
(4) Obligația prevăzută la alin. (3) revine și salariaților care au fost concediați în perioada stabilită prin actul adițional, pentru motive disciplinare, sau al căror contract individual de muncă a încetat ca urmare a arestării preventive pentru o perioadă mai mare de 60 de zile, a condamnării printr-o hotărâre judecătorească definitivă pentru o infracțiune în legătură cu munca lor, precum și în cazul în care instanța penală a pronunțat interdicția de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.”
Desigur că orice nepotrivire între rezidenți și personajele descrise în Codul Muncii poate fi ajustată cu o simplă ordonanță de urgență.
ff, bine este o solutie minunata pt cei care au facut la Stat !
Ti-e ciuda ca ai facut la taxa? Sau deloc?
?
Ff bine ca traiesti putin … scapa lumea de tampi!
Da c’è bre doamnà cumva ai plàtit matale haine Sau pantofi pentru mers la Facultate
O bazaconie
Ar trebui Mai degraba un act aditional Si legislatie Care sa oblige spitalul sa asigure pregatirea profesionala corespunzatoare a medicior rezidenti. Multi dintre acestia parasesc sistemul nu din cauza salariilor, ci din cauza conditiilor de munca Si perspectivelor de a excela In cariera.
Ca Si medic rezident In Anglia pe specialitate chirurgicala, la inceputul rezidentiatului am semnat contract educational cu decanatul, Iar annual semnez contract educational cu educational supervisor in afara contractului de Munca. Nu am semnat inca niciun contract Care sa ma impiedice sa parasesc Tara dupa rezidentiat.
Mai bine un contract Care sa oblige spitalul sa asigure pregatirea profesionala corespunzatoare a medicilor rezidenti. Multi Dintre acestia parasesc sistemul datorita conditiilor necorespunzatoare Si lipsei conditiilor optime de a excela profesional.
Ca Si rezident In Anglia, la inceputul rezidentiatului am semnat contract educational cu decanatul, Iar annual semnez contract educational cu educational supervisor prin Care ambele Parti isi asuma niste responsabilitati.
Nu am semnat inca niciun contract Care sa ma oblige sa Raman aici dupa terminarea rezidentiatului.
Madame habar nu ai pe ce pământ traiesti! Da-le locuri de munca la cei care termină rezidentiatul si dupa aceea sa vii cu pretentii de genul asta. Atunci trebuie sa dau in judecata Ministerul Muncii sii Ministerul Sănătății ca de 2 ani, de cand a terminat rexidentiatul fiicei mele ii este incalcat dreptul la munca, neavand post? Si in situatia ei sunt mii de tineri in tara asta?
Corect corect
Dar unde sunt posturi, nu au chef doctorii….
De ce nici un jurnalist nu menţionează faptul că absolventii facultătilor de medicină generală din România NU AU DREPT DE PRACTICĂ FĂRĂ REZIDENŢIAT? După 6 ani de facultate şi obţinerea licenţei în medicină, nu pot practica, nu pot profesa, nu se pot angaja nicăieri. Fără rezidenţiat sunt şomeri. Articolul 198 din Codul Muncii nu se poate aplica deoarece, fără parcurgerea unui rezidenţiat, absolventul de medicină nu pot avea calitatea de salariat.
Nu salariile ne motiveaza sa plecam sa practicam in afara. Ci lipsa materialelor si dotarilor in spitale, de unde rezulta si pregatirea deficitara a rezidentilor, plus lipsa posturilor intr-un spital unde sa ai cu ce lucra in mod decent dupa terminarea rezidentiatului. Degeaba scoate post intr-un spital unde nu ai nici minimum necesar de investigatii si pe urma ti se imputa ca nu ai fost in stare sa pui un diagnostic corect doar cu stetoscopul (si acela cumparat din banii personali). Raspunderea pe care o avem este prea mare ca sa ne permitem sa ne batem joc de pacienti amagindu-i ca ii diagnosticam si tratam corect fara sa avem disponibil minimum de explorari necesare.