Editura C.H. Beck, care a publicat cartea acuzată de plagiat a lui Sorin Ovidiu Vîntu, este acreditată de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) având astfel și girul Ministerului Educației. De parcă acuzațiile de plagiat legate de atît de numele premierului Victor Ponta cît și a ministrului Ecaterina Andronescu n-ar fi fost suficiente, Ministerul Educației se vede astfel amestecat într-un scandal similar, provocat de astă dată, de pușcăriașul SOV care, chiar și aflat după gratii, găsește o modalitate originală de a reveni în atenția publică. Reamintim că în urmă cu o săptămână, comisia de eliberare condiționată a aprobat reducerea cu 32 de zile a pedepsei lui Vîntu, sub motiv că, aflat în detenție, acesta a scris și publicat lucrarea: „România – studiu comparativ între trei epoci consecutive: comunism, tranziție și perspectivele comunitare”. O lucrare pe care presa a descoperit-o ca fiind un plagiat în care câteva zeci de pagini sunt preluate tot prin sistemul „Copy-paste”, cel pe care premierul Ponta l-a „omologat” în urmă cu aproape un deceniu. Este drept că, spre deosebire de „colegii” lui plagiatori, care nici în ruptul capului nu și-ar recunoaște ciordelile comise, SOV, aflat în penitenciarul Jilava, a răspuns spășit la acuzațiile de plagiat declarînd: „Dacă din graba de a mă încadra într-o anumită unitate de timp am omis pe cineva, îmi cer scuze atât autorului, cât și dumneavoastră.”
Editura C.H. Beck, sub auspiciile căreia a apărut această „lucrare științifică” de pe urma căreia Vîntu așteaptă scurtarea timpul pe care-l va petrece după gratii, este acreditată de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), fapt menționat pe site-ul editurii, fapt care o face să se numere printre editurile „cu prestigiu recunoscut” de Ministerul Educației. Chiar și pe site-ul CNATDCU numele acestei edituri este menționat în lista „Edituri de prestigiu recunoscut în domeniul științelor sociale (lista A2)”. Contactat de HotNews.ro, Radu Dimitriu, directorul general al editurii a declarat că „acreditarea oferită de CNATDCU menționează că autorii din domeniul juridic și economic pot publica la noi și să li se recunoască lucrările în promovarea lor în grad. Dacă la noi găsiți lucrări proaste și CNATDCU ajunge la concluzia că publicăm porcării, nu mi-ar da acreditarea.”
Referitor la acuzatiile de plagiat aduse lui Sorin Ovidiu Vîntu, autor publicat recent de editura, Radu Dimitriu a mai declarat: „Din punctul meu de vedere, faptul că un autor ia niște tabele, niște lucruri dintr-o publicație care nu este a unei persoane – înțeleg că sunt copiate niște pagini dintr-un raport oficial care nu aparține unei entități care a vândut-o și a publicat-o cu drept de autor – atunci din punctul meu de vedere nu e plagiat. Faptul că a pus cele 50 de pagini pe care le-a explicat cu mintea dânsului, a pus cap la cap mai multe elemente, înseamnă că a făcut un lucru util pentru niște oameni care nu aveau toate datele laolaltă. Deci e o contribuție. Nu este ca la beletristică unde scrii un roman care trebuie să fie diferit de alte romane. Totuși cărtile se cam scriu din cărți. ?ê?£i rețetele de bucătărie, dacă se scriu, ele vin de la altcineva. E mai complicat, mi se pare că prea ușor aruncăm cu anatema asta plagiat.”. Interesantă concepție despre plagiat are directorul acestei edituri girate de Ministerul Educației!
Mult mai apropiat de principiile care guvernează mediul academic din lumea civilizată s-a dovedit a fi Daniel Barbu – președintele Comisiei de Sociologie, ?ê?£tiințe politice și Administrative din cadrul CNATDCU. Acesta a declarat, tot pentru HotNews, că nu CNATDCU este cel care acrediteaza editurile, ci Consiliul Național al Cercetării ?ê?£tiințifice (CNCS). „Editura este acreditată de CNCS, iar lista editurilor a rămas aceeași, nu a fost modificată de noul Consiliu al CNATDCU”. Referitor la cele declarate de către directorului Editurii C.H. Beck, care s-a și lăudat că se gîndește să mai scoata un tiraj din cartea lui Vîntu, chiar dacă acesta este acuzat de plagiat, Daniel Barbu a explicat că „managerul unei edituri de prestigiu care are o asemenea problemă o rezolvă scoțând cartea din orice plan editorial și încercând să facă publicul să uite că au editat-o vreodată. Asta e atitudinea normală. De regulă editura își cere iertare. Autorul are responsabilitatea din punct de vedere juridic pretutindeni, nu doar în România, autorul e cel care își asumă originalitatea operei. Tu ca editor evident ești expert în editarea de cărti și nu în diverse domenii, dar nu e foarte onorabil pentru o editură când se întâmplă așa ceva. E o eroare care trebuie corectată.”. Menționăm că Daniel Barbu, este și membru al Consiliului General CNATDCU.
Nicolae Bucur