Dupa un an de guvernare de stanga, si dupa alti 10 de tranzitie, romanul de rand a ajuns la fundul sacului, nemaiavand, la propriu, bani nici de paine. In loc sa-l protejeze, statul ii ia cetateanului de doua ori mai mult decat primeste. Ceea ce a aflat reporterul -Curentul- chiar de la cei napastuiti intrece orice imaginatie.
-In februarie, factura la gaze a fost de 2.026.000 de lei. De unde sa o platesc? De anul trecut sunt somer, iar sotia e pensionara.- Cumulat cu celelalte dari catre stat, cheltuielile de intretinere ale familiei Vatafu sunt de 3.130.000 de lei, in timp ce veniturile sunt doar de 1.562.879 de lei.
In ceea ce-i priveste pe cei din campul muncii, situatia este la fel de dramatica. -Ceea ce se intampla e o nebunie. La mine acasa, au venit gazele 1.720.000 de lei, lumina – 700.000 de lei, telefonul – 345.000, apa – 141.000 de lei. Intr-o luna castig 2,1 milioane de lei, din care trebuie sa mananc, sa ma imbrac si sa platesc facturile. Cum? Daca domnul Nastase stie cum poti sa platesti facturi de trei milioane si sa-ti cumperi de mancare din 2,1 milioane, atunci sa-mi spuna si mie, ca-i mai votez o data-, ne spune cu naduf Maria Varcu, muncitoare la Tricodava. Situatia ne-a fost prezentata de doi oameni simpli, reprezentanti ai doua paturi sociale, pensionarii si muncitorimea, care reprezinta marea masa a populatiei actuale a unei Romanii ce se vrea in NATO si UE.
Plata facturilor, iata una dintre principalele griji ale romanilor de rand, ale cetatenilor simpli care stau la bloc sau intr-o casa amarata. Fara Mercedes la poarta, fara miliarde in conturi bancare, fara afaceri proprii, romanii sunt condamnati sa traiasca, luna de luna, un continuu cosmar. Zilele de plata a facturilor la intretinere, gaze, lumina, telefon, apa sau gunoi sunt adevarate zile de groaza. Putinii bani care mai intra in buzunarele acestor cetateni se evapora cat ai clipi la casieria regiilor autonome, aceleasi regii care platesc lefuri de sute de milioane directorilor sau care-si construiesc sedii desprinse parca din filme. Dupa un an de guvernare de stanga si dupa alti 10 de tranzitie, romanul de rand a ajuns la fundul sacului, nemaiavand bani nici de paine.
-In februarie, factura la gaze a fost de 2.026.000 de lei. De unde sa o platesc? De anul trecut sunt somer, iar sotia e pensionara. Am lucrat 33 de ani la salubrizare, iar anul trecut REBU m-a concediat. Am avut ajutorul de somaj 838.000, iar acum primesc alocatie de sprijin de 500.879 de lei. Sotia are o pensie de 1.062.000 de lei. Nu ne ajung banii nici sa platim toate facturile-, declara Stefan Vatafu, unul dintre locatarii unei case de pe Strada Semicercului.
Suma totala pe care trebuie sa o plateasca statului familia Vatafu, intr-o singura luna, e mult mai mare. Factura la electricitate este de 480.000, la telefon 132.000, iar gunoiul si apa inca 150.000 de lei. In plus, cei doi soti trebuie sa plateasca statului si chiria pentru casa in care locuiesc, adica 342.000 de lei. In total, cheltuielile de intretinere ale familiei Vatafu sunt de 3.130.000, in timp ce veniturile sunt doar de 1.562.879 de lei.
-De unde sa platim toate facturile? Sunt zile cand nu avem ce sa mancam. Sotia mai munceste pe la vecini, mai spala, mai are grija de copii si mai castigam un ban, dar tot nu ne ajung. Daca nu ar exista vecinii, care sa ne mai dea o portie de mancare, am muri de foame-, adauga Stefan Vatafu.
Avalansa facturilor la utilitati loveste si in -cele sfinte-
Cresterea nebuneasca a tarifelor la utilitati a reusita sa-l aduca la disperare si pe unul dintre slujitorii Domnului. De cand a primit factura la gaze, preotul Dumitru Vasile, parohul Bisericii Sfintii Voievozi de pe Calea Grivitei, a inceput sa creada si mai tare in dictonul care spune ca -Banul e ochiul dracului-.
-In luna februarie, factura la gaze a fost de aproape sapte milioane de lei, la care se adauga cea la crurent, de aproape trei milioane. E enorm! Suntem oameni saraci, de unde sa strangem atatia bani ca sa platim asemenea sume?-, declara Maria Varcu, femeia care, in timpul liber, are grija de biserica.
Ceea ce se intampla e o nebunie. La mine acasa, au venit gazele 1.720.000, lumina 700.000, telefonul 345.000, apa 141.000 de lei. Intr-o luna castig 2,1 milioane de lei, din care trebuie sa mananc, sa ma imbrac si sa platesc facturile. Cum? Daca domnul Nastase stie cum poti sa platesti facturi de trei milioane si sa-ti cumperi de mancare din 2,1 milioane, atunci sa-mi spuna si mie, ca-l mai votez o data-, adauga Maria Varcu.
Si cartofii sunt prea scumpi
Cei care locuiesc la bloc nu sunt cu nimic mai fericiti. Cresterea tarifului la gaze si electricitate a condus si la marirea intretinerii.
-Pe ianuarie am de plata 1.804.233 de lei, pentru doua persoane intr-un apartament de doua camere. Am o pensie de doua milioane, iar sotia are doar 1,5 milioane. Mai trebuie sa platim 350.000 de lei curentul si 160.000 de lei telefonul. In plus, medicamentele ne costa minimum 400.000 de lei. Am ajuns sa mancam doar cartofi, ca astia au scumpit pana si fasolea, de nu mai poti sa te apropii. Au promis marea cu sarea si cu ce ne-am ales?! E mai rau. Tot timpul e Nastase la televizor, a ajuns si asta sa le stie pe toate. El zice ca traim mai bine, dar noi murim de foame. Ne mint mai rau ca pe vremea comunistilor. Sa traiasca si ei o luna ca noi si sa-i vad dupa aia, sa-i vad cum traiesc din 200.000, cat ne raman noua dupa ce platim intretinerea si restul hangaralelor-, declara Marin Marcone, un pensionar de 71 de ani, care locuieste in cartierul Bucurestii Noi.
Ca au sau nu bani suficienti, romanii de rand isi platesc constiincios facturile. Frica de a nu fi aruncati in strada ii obliga sa-si rupa de la gura si sa plateasca. Cu proteste, cu scandal si mai ales cu burta goala, oamenii se prezinta la casierii si achita facturile, pentru bunastarea directorilor sau a marilor evazionisti.