Home Actualitate PNA isi trimite experti sa verifice activitatea RVA

PNA isi trimite experti sa verifice activitatea RVA

DISTRIBUIŢI

Parchetul National Anticoruptie (PNA) a conexat dosarul penal care il priveste pe fostul consilier guvernamental Fanel Pavalache cu dosarul Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie (CSJ), avand ca obiect procedura de faliment si activitatea de lichidare judiciara a Bancii Internationale a Religiilor (BIR).

In plus, procurorul Horia Miclescu, din cadrul PNA – Sectia de combatere a coruptiei, a dispus efectuarea de urgenta a unei expertize judiciare financiar-contabile asupra activitatii depuse de lichidatorul judiciar desemnat de instanta pentru lichidarea BIR, Reconversie Valorificare Active (RVA). Astfel, firma condusa de avocatii Arin Stanescu si Calin Zamfirescu va trebui sa raspunda la nu mai putin de 38 de -capete de acuzare-, obiective care se vor regasi in expertiza ce va fi finalizata pana cel tarziu pe 15 mai 2003. Expertiza in cauza va fi efectuata de patru experti: Valer Santa (expert PNA), Liviu Sebe (expert BNR), Alexandru Rusovici (expert- parte RVA) si Vasile Cornea (expert BIR). La lucrarile expertizei vor asista si reprezentantii actionarilor BIR, Ion Pana si Radian Raceala.

Surse apropiate anchetei sustin ca acest ordin de efectuare a unei expertize judiciar-financiar- contabile este cu atat mai important, cu cat exista indicii temeinice asupra unor fapte de coruptie cu trimitere directa la prevederile art. 11 din Legea 78/2000. Expertii vor raspunde la intrebarile formulate de organele de urmarire penala. Sirul de 38 de obiective sunt grupate in sase mari capitole, precum -elementele titlului juridic in baza caruia are loc lichidarea BIR-, -date referitoare la discounturile acordate de lichidator unor debitori ai BIR-, -conditiile in care au fost valorificate active ale BIR – sedii, imobile, bunuri mobile etc. luate in garantia unor credite-, -alte cheltuieli efectuate de lichidator-, -date referitoare la miscarea de fonduri ale BIR-, precum si -date referitoare la premisele declansarii procedurii de faliment-.

Poate cele mai interesante obiective avute in vedere de experti se vor regasi, in primul rand, asupra titlului juridic in baza caruia are loc lichidarea bancii cu trimitere directa la -calitatea de guvernator al BNR- a lui Emil Iota Ghizari, care a si semnat avizul emis de BNR de desemnare a lichidatorului. In al doilea rand, se pot semnala -aspecte-soc- legate de miscarea de fonduri ale BIR (intrari si iesiri de fonduri de la data intrarii lichidatorului RVA in banca, modul in care au fost transferate de la bancile din strainatate sumele in valuta apartinand BIR, destinatia acestora dupa repatriere si daca aceste sume au fost considerate recuperari de creanta sau transfer de fonduri, precum si destinatia sumei totale a ridicarilor in numerar de fonduri ale BIR). Ca o paranteza, amintim ca RVA a fost desemnata lichidator a BIR in preajma campaniei electorale din anul 2000.

Pe langa toate aceste demersuri de aflare a adevarului pe axa Pavalache – lichidarea BIR, Ministerul Public prin prim-procurorul Dragos Nestor ridica la Tribunalul Bucuresti – Sectia Comerciala, pentru a doua oara, o exceptie de neconstitutionalitate a unui articol din Legea 597/2002 si cere sa se dispuna suspendarea procedurii de lichidare a BIR pana cand se solutioneaza exceptia de catre Curtea Constitutionala, singura autoritate in masura de a se exprima asupra unui astfel de litigiu. Initial, fapt unic in justitia romana, magistratul Elena Florescu (apropiata cercului lichidatorilor prin sotul sau) a refuzat sa trimita dosarul, la cererea Ministrului Public, catre Curtea Constitutionala.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.