Home Actualitate PNA ocoleste nodul gordian al coruptiei: mafia politico-administratriva

PNA ocoleste nodul gordian al coruptiei: mafia politico-administratriva

DISTRIBUIŢI

La inceputul lunii septembrie, ministrul justitiei, Rodica Stanoiu, anunta ca Parchetul National Anticoruptie si-a inceput oficial activitatea. A trecut o luna de zile si inca nu s-a auzit de vreun dosar -fierbinte-, de zeci de milioane de dolari, care sa fie in lucru la procurorii din PNA. Explicatia nu poate fi decat aceea ca dosarele in care se vehiculeaza astfel de sume sunt cu preponderenta cele cu implicatii politice. In schimb, in plasa procurorilor PNA cad controlori RATB, politisti spagari de sector sau -oameni de la cablu- care nu incaseaza taxele de la abonati.

Deja, cel mai greu dosar rezolvat de PNA, cel al prejudicierii Sucursalei Bacau a Bancii Transilvania, ne-a fost dat ca exemplu de mare realizare, ca sa ni se inchida gura. Neconvingator! In acest dosar au fost arestate doar persoane -fara sustinere-, care au operat doar prin complicitatea cu functionari bancari.

Ce s-a anuntat si ce ni s-a dat

Prin statutul sau, Parchetul National Anticoruptie ar trebui sa se ocupe de toate dosarele penale in care prejudiciul creat prin acte de coruptie sau trafic de influenta depaseste 100.000 de euro. Pentru a-si atinge acest scop, PNA a fost -dotat- cu o mare putere de actiune, fiind o institutie aproape independenta. In plus, creatorii acesei noi institutii sustineau ca aici vor lucra cei mai buni procurori si politisti. Din pacate, inca din start s-a plecat cu stangul, oamenii nefiind prea interesati sa lucreze in cadrul PNA. In aceste conditii, s-a recurs la detasarea acestora, mai multi politisti si procurori fiind adusi din tara cu tot cu dosarele pe care le aveau in lucru.

Cazuri grele

Parca pentru a confirma cele mai negre previziuni, PNA si-a inceput activitatea cu un caz cu totul iesit din comun, de o rara spectaculozitate, arestarea unui controlor RATB. Nicolae Tatu, controlor la RATB, a primit 150.000 de lei pentru a inchide ochii in fata unui calator care circula fara bilet. Pentru prinderea -marelui corupt-, Politia si PNA au organizat un -flagrant minutios-, cu bancnote marcate si tot tacamul.

Un alt caz major cercetat de elita procurorilor romani a fost cel al unui inspector care primise o mita de doua milioane de lei pentru a ierta de amenda un rau platnic al abonamentului TVR.

Exemplele pot continua cu alta operatiune desfasurata in forta, in care s-a colaborat chiar si cu ofiterii din Directia de Protectie Interna si Informatii din MI: este arestarea a doi politisti: subcomisarul Florin Dartu, seful Serviciului de urmariri al sectorului 5 Politie, si Marius Cornea, subordonatul sau. Si de aceasta data s-a organizat un flagrant, mult mai spectaculos insa, iar cei doi au fost arestati dupa ce au primit un plic cu 300 de dolari de la patronul unei firme de impresariat artistic care dorea sa gaseasca o dansatoare disparuta in mod misterios.

Primul caz mai important

Dupa toate aceste balbe, procurorii din cadrul PNA au reusit sa descopere si un dosar mai important. Astfel, procurorii au retinut 15 persoane, printre care si mai multi functionari din cadrul Bancii Transilvania, sucursala Bacau, in legatura cu un prejudiciu de 160 miliarde de lei. Din cercetarile procurorilor a rezultat ca trei grupuri de persoane care desfasurau activitati de productie si comert cu produse din lemn si alcool s-ar fi asociat cu salariatii de la sucursala Bacau a Bancii Transilvania pentru a savarsi o serie de infractiuni. Astfel, prin folosirea unor documente false, ar fi fost acordate ilegal credite de 160 miliarde de lei, care nu ar mai fi fost apoi restituite. Procurorii sustin ca banii obtinuti din credite ar fi fost folositi in interes personal, dar si in alte scopuri, pentru a li se pierde urma.

Este un caz demn de lauda, dar fraude care implica astfel de sume sunt cu zecile, in Romania. Or, ele exista pentru ca -pestele de la cap se impute-, si nu de la coada, acolo unde vor taia in carne vie procurorii PNA, ca sa creasca, cu repeziciune, altele la loc.

Masca tacerii

Am vrut sa aflam ce dosare are in lucru PNA. Punctul de vedere oficial al acestei institutii este la fel de -consistent- ca si dosarele la care se lucreaza.-Parchetul National Anticoruptie prefera sa nu faca publice dosarele pe care le instrumenteaza intrucat nu vrea sa fie influentata in nici un fel ancheta, iar procurorii trebuie sa lucreze in liniste-, a declarat Gabriela Neagu, consilierul procurorului general, Joita Tanase.

Asa stand lucrurile, existenta PNA, institutie ce costa contribuabilul roman cateva miliarde de lei pe luna, poate fi destul de greu explicata. Intr-o tara in care coruptia este aproape generalizata, fapt atestat de toate insitutiile internationale care au avut relatii cu Romania, si in care nimic nu misca fara ca membrii clasei politice sa nu stie, arestarea unui controlor sau a unui inspector sunt amuzante. Ori de cate ori au avut ocazia, oficialii europeni au declarat ca lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie o prioritate, iar rezultatele trebuie sa devina vizibile. Din pacate, mai-marii zilei au ramas indiferenti, nefacand altceva decat sa ascunda sub pres mizeria ce a ajuns sa ne caracterizeze.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.