Poliţia Capitalei a anunțat, de curând, că a deschis un dosar penal în care sunt vizate fapte de incitare la ură sau discriminare, după ce în mai multe intersecții din Capitală au fost amplasate cruci inscripționate cu mesajul ,,Creştinii nu vor megamoschee”. „Concret, Poliţia Capitalei a solicitat tuturor secţiilor din subordine ca, în situaţia în care sunt sesizări privind instalarea crucilor inscripţionate cu mesajul ,,Creştinii nu vor megamoschee” să fie înaintate cercetările către Structura centrală, unde se lucrează în dosarul penal cu numărul unic 1138/P/2016 dat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Dosarul penal a fost deschis după ce în marile intersecţii din Capitală au fost puse cruci de către cei care se opun construirii unei mega-moschei la Bucureşti„, scrie jurnalistul Vasile Surcel pe blogul său, în articolul cu titlul „Autodenunț: da, noi românii care nu dorim Mega-moschee suntem vinovați! Eutanasiați-ne!”.
Poliția a început cercetările pentru infracțiunea prevăzută la Art. 369 din Codul Penal „Incitarea la ură sau discriminare. Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.” Așadar, poliția consideră că mesajul de pe cruce care a fost „creștinii nu vor mega-moschee”, era unul instigator la ură împotriva unei „categorii de persoane”. Cum plantatorii crucilor au scris că nu vor mega-moschee e clar că polițiștii au considerat că aceasta s-ar încadra la o categorie de persoane.
Și o nouă platformă civică fondată de Mihai Polițeanu, fostul consilier personal al Monicăi Macovei, numită „Inițiativa România” a „cerut lămuriri din partea poliției cu privire la 500 de cruci plantate prin București”. Postarea pe facebook a răspunsului Poliției Române că se efectuează cercetări pentru infracțiunea de la art 369 Cod Penal, a generat o excepțională analiză a profesorului universitar Adrian Papahagi:
„De la poliția gândirii până la poliția cu bulane nu e decât un pas. Pe care câțiva dintre liderii „Inițiativei România” (da, România, nici mai mult, nici mai puțin) l-au făcut.
Așteptăm investigațiile poliției asupra crucilor din cimitire, de pe biserici, de la gât, care și ele incită la ură și la discriminare.
Dacă o cruce sau o troiță plantată undeva în spațiul public incită la ură și la discriminare față de necreștinii care trec pe lângă ea, la fel o face folosirea limbii române (sau a oricărei limbi) față de cei de altă limbă, o mașină față de cei care nu-și permit nici o bicicletă, și în general orice față de oricine.
Totul începe prin newspeak. Cei care gândesc altfel și au curajul să o spună devin „hateri”.
Apoi se cer sancțiuni. Nu sancțiuni pentru că ai fi făcut un act reprobabil. Sancțiuni pentru că ai spus ceva, pentru că vezi lucrurile altfel. Sancțiuni pentru că ești un „hater” împuțit.
Apoi se formatează noua generație. Se elimină Shakespeare sau orice conduce la gândire critică și la întrebări. În fond, autorii retrograzi sunt și ei niște hateri: nimic mai politically incorrect decât Shakespeare. Se introduc în schimb lecții despre sport, toleranță, sex, lifestyle (așa arată toate manualele de engleză după care a învățat vreodată fiul meu).
Apoi se interzice religia, care e doar o formă de „hate-speech”. Nu dintr-o dată. Se începe cu intimidarea credincioșilor. Dacă vor să fie trendy și să aibă o carieră în presă, universitate, politică etc., înțeleg singuri că trebuie să schimbe placa. Dacă nu, sunt acuzați de toate, relele din lume, deși n-au comis niciunul.
Se fac petiții peste petiții pentru eliminarea religiei din orice. Fără religie în școală, fără cruci la vedere, fără catedrale și popi. Credincioșii sunt obligați să accepte tot ce contravine credinței lor, deși ei nu își impun credința nimănui. Dacă nu se poate cu poliția gândirii, intervine poliția cu bulane și cătușe.
Toate astea în numele toleranței, al păcii și fraternității universale.
Trăim în lumea în care saltimbancii emit judecăți despre știința cărturarilor.
Dar saltimbancii au mereu mai multă audiență decât cărturarii în societatea spectacolului.
În lumea saltimbancilor, Ponta e primul intelectual al țării, Puric e filozof, Vadim e erudit și orice Gheorghe e arbiter elegantiarum.”, a scris profesorul Papahagi pe contul său de facebook.