Home Actualitate Poliția a rămas de trei luni fără baza de date informatizată cu...

Poliția a rămas de trei luni fără baza de date informatizată cu amprentele și fotografiile infractorilor

DISTRIBUIŢI

De aproape trei luni de zile, de la 20 iunie, baza de date a poliției pentru recunoaștere facială și identificare a amprentelor suspecților nu mai funcționează din cauza unor probleme tehnice. Din cauza acestei defecțiuni, polițiștii nu au mai avut începând din iunie acces la bazele de date electronice cu amprentele suspectilor și nici la fotografiile acestora, iar toată munca de identificare pe baza impresiunilor digitale ridicate de la locul infracținilor s-a făcut manual. În speță este vorba despre două probleme care trebuie rezolvate: o defecțiune a sistemului de alimentare care nu a putut fi remediată, însă, potrivit Poliției, a fost făcută achiziția pentru un nou sistem de alimentare, iar specialiștii lucrează la remedierea problemelor, dar și o problemă de software, aflată de asemenea în lucru. Potrivit ministrul Internelor, Mircea Dușa, de la începutul acestei luni specialiști din Franța, din partea firmei care a instalat sistemul, se află în România și lucrează pentru remedierea problemelor.

Responsabilii invoca lipsa banilor

În ce privește această defecțiune, care în mod evident îi avantajează pe infractori – ca să amintim aici doar cazul recent al identificării și reținerii cu întârziere a ucigașului studentei japoneze – șefii din poliției și minister invocă lipsa banilor pentru mentenanța sistemului. Șeful Institutului de Criminalistică din IGPR, Gabriel Țîru, a declarat că s-a luat legătura cu specialiștii firmei care a produs sistemul de comparare a datelor folosit de Poliția Română, pentru remedierea defecțiunilor, și au fost deja achiziționate câteva piese, rămânând problema de soft, negocierile fiind în desfășurare. „Se derulează procedurile de remediere a problemelor tehnice”, a precizat Țâru. Ministrul Dușa a precizat, la rândul lui, că această situație a apărut deoarece sistemele de comparare a datelor Poliției nu aveau asigurată mentenanța asigurată, întrucât contractele erau expirate, iar fondurile de la Guvern au fost alocate abia la rectificare. „Vineri (14 septembrie, n.r.) vor fi negocieri pentru încheierea contractelor.(…) Când am venit la minister și am aflat că aceste baze de date nu funcți­onează, am făcut eforturi ca la rectificarea bugetară să se aloce bani pentru mentenanța bazelor de date, în contextul în care contractele expiraseră. S-a luat legătura cu fir­ma din Franța, cea care asigură mentenanța, iar reprezentanții acesteia sunt în România de două săptămâni", a arătat Dușa.

Softuri indispensabile polițiștilor

Cele două programe care nu pot fi acum folosite – Imagetrak și AFIS 2000 – sunt folosite de criminaliști pentru identificarea persoanelor suspecte. Programul Imagetrak, implementat în 2004, este cea mai complexă bază de date a Poliției Române și conține datele particulare ale tuturor suspecților înregistrați la nivel național, respectiv înălțime, greutate, culoarea ochilor, a părului și semne particulare, cum ar fi tatuaje, cicatrice, alte date date antropometrice și semne particulare care nu se modifică în timpul vieții. Programul este folosit în special pentru identificarea persoane cu identitate necunoscută și a cadavrelor cu identitate necunoscută. Programul AFIS 2000 este o bază de date care conține amprentele și fotografiile tuturor persoanelor care au fost amprentate.
Sistemul automat de identificare a amprentelor digitale – AFIS 2000 – a fost implementat în 1996 și a reprezentant un pas important pe linia modernizării poliției tehnico-științifice. Acesta permite identificarea pe baza amprentelor papilare a persoanelor cu identitate falsă sau care au comis fapte antisociale.

Bogdan Cristescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.