Home Actualitate Politia are structura speciala pentru euro falsi

Politia are structura speciala pentru euro falsi

DISTRIBUIŢI

Pentru ca infractorii romani din Europa detineau suprematia in falsificarea cardurilor banare, a banilor si a cecurilor de calatorie, Ministerul Administratiei si Internelor a decis sa infiinteze o structura care sa se ocupe numai de aceste lucruri. Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog are acum un Oficiu National Central care se ocupa numai de falsuri de bani si carti de credit si coopereaza foarte strans cu unitatile de politie din statele direct afectate de activitatea criminala a borfasilor romani. Totodata, la nivel national, ONC lucreaza intr-o stransa legatura cu Politia de Frontiera, SRI si banca centrala, fenomenul falsului de moneda fiind din ce in ce mai greu de stapanit.

Una dintre cele mai grav afectate tari, Franta, a trimis cativa ofiteri pentru a-i ajuta pe romani in lupta contra falsurilor de bani. Politistii francezi au explicat faptul ca, din totalul de bancnote false care au circulat in Europa, peste 60 de procente au fost plasate in tara lor, anul trecut fiind descoperite acolo peste 106.000 de bancnote. Astfel, la noi in tara a fost implementat sistemul RAPACE care analizeaza contrafacerea de euro, cu ajutorul lui putandu-se stabili sferele de actiune ale diferitelor grupari infractionale dupa calitatea falsurilor distribuite.

Crima organizata nu a prins numai muncitori

In ciuda pregatirii si a noului sistem, politistii nostri au reusit sa puna mana numai pe bancnotele care au ajuns accidental in posesia lor -unele persoane depistate in posesia acestor bancnote, in marea lor majoritate, nu cunosteau ca se afla in posesia monedei falsificate. Aspectele mentionate au ca explicatie faptul ca tot mai multi cetateni romani lucreaza in strainatate, iar contravaloarea muncii prestate si primite continand de cele mai multe ori bancnote false-, se explica intr-un comunicat al Ministerului de Interne.

In total, politia a actionat in 366 de cazuri unde existau bncnote false puse deja in circulatie, in total fiind descoperiti 36.000 de euro. Noutatile sunt reprezentate de 30 de monede de doi euro falsificate, dar si de sapte bancnote de 500 de euro, acestea fiind mai putin contrafacute datorita valorii mari. Cazurile de dolari falsi au fost mai putine, dar mai mari ca suma, oamenii legii actionind in 316 situatii si eliminand de pe piata aproape 40.000 de bani americani contrafacuti. Cea mai falsificata moneda este cea de 100 de dolari americani.

O captura mult mai mare a fost facuta de oamenii legii inainte de intrarea banilor falsi pe piata. Chiar in urma cu o saptamana, oamenii legii au capturat un infractor care avea asupra lui 50.000 de euro contrafacuti. Les Mihai Dorin primise aceasta suma din Bulgaria si urma sa o transporte in Franta. Banii erau ascunsi in doua galeti de marmelada.


Leii se falsifica cel mai greu

Bancnota nationala s-a falsificat cel mai putin, pe de o parte datorita valorii mici, iar pe de alta parte, din cauza elementelor de siguranta exagerate. Bancnotele de polimer au facut practic imposibila falsificarea, politistii retragand de pe piata in total 61.900.000 de lei falsi. Cele mai multe bancnote romanesti falisificate au fost din cupiurile de 100.000 de lei. In primul semestru al acestui an, au existat totusi sapte cazuri in care oamenii legii au constatat existenta unor bancnote de o jumatate de milion de lei falsificate. De asemenea, falsurile sunt mai rare in tara si din cauza pedepselor mari care sunt aplicate in astfel de cazuri, pentru o astfel de infractiune vinovatii putand fi condamnati chiar la 20 de ani de inchisoare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.