Home Actualitate Politia continua sa fie veriga slaba din lantul sigurantei nationale

Politia continua sa fie veriga slaba din lantul sigurantei nationale

DISTRIBUIŢI

Un document depus, la Biroul Permanent, de catre deputatii din Comisia de aparare, ca urmare a controlului parlamentar efectuat in 2002 la Ministerul de Interne, releva o lunga lista a deficientelor din activitatea acestei institutii vitale sigurantei nationale. In raportul parlamentar se semnaleaza tendinta politistilor de a se imbogati ilegal, deputatii exprimandu-si ingrijorarea fata de -gravitatea situatiei-, remarcand ca din 448 de cadre sanctionate, 185 aveau functii de conducere. Mai mult, relatia dintre politisti si procurori, in loc sa fie una de stransa colaborare, este una traditional conflictuala, constatandu-se -diferente de opinii diametral opuse- intre politie si Parchet, in special in domeniul dreptului penal.

-Numeroase ilegalitati si abateri- in MI

Analizand activitatea grupului de control al ministrului si a structurilor subordonate, subcomisia care a intocmit acest raport parlamentar arata ca, in randul personalului din MI, continua sa se inregistreze -numeroase ilegalitati si abateri-. Documentul subliniaza ca, in 2002, au fost aprobate 1.694 de masuri de sanctionare a cadrelor vinovate, iar impotriva a 18 ofiteri si subofiteri a inceput urmarirea penala pentru acte de coruptie, 13 dintre ei fiind cercetati in stare de arest. Tot in acelasi interval, au fost luate 439 masuri de sanctionare conform Legii statutului cadrelor militare si 1.255 de masuri organizatorice. Raportul parlamentarilor sesizeaza -gravitatea situatiei-, remarcand ca din 448 de cadre sanctionate, 185 aveau functii de conducere.

Exista, in continuare, tendinta politistilor de a se imbogati ilegal

Activitatile de control mai releva si unii factori extraprofesionali, cu influente nefaste asupra performatelor unitatilor politienesti: tendinta de imbogatire ilegala unor cadre lipsite de onestitate si integritate, instabilitate si inconsecventa legislativa in domeniul economic, promovarea unor initiative legislative conjuncturale, care provoaca artificial diferende intre persoane fizice si juridice, inclusiv de natura penala, insatisfactiile provocate de repetatele esecuri ale actiunii sistemului judiciar in reprimarea criminalitatii.

Angajatii MI sunt confuzi din cauza propriului statut

O alta categorie de factori extraprofesionali arata ca noile reglementari legale privind organizarea si functionarea politiei si statutul cadrelor au generat in teritoriu o stare de nesiguranta si temere fata de o situatie necunoscuta, atitudinea unor comandanti de a apara nejustificat cadre cu abateri sau pasive profesional, scaderea progresiva a bazei materiale si tehnice, precum si a resurselor financiare, in contradictie cu sporirea cresterii sociale.

UM 0962 a -lucrat- 227 de politisti

Ofiterii de la Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (0962, cunoscuta si sub denumirea -Beverly Hills-) au avut in atentie 2.666 de suspecti in 1.483 de cazuri si s-au constituit 526 de dosare cu 1.357 de invinuiti. Au fost solutionate 24 de dosare cu autori necunoscuti si au fost prinse 31 de persoane date in urmarire. De asemenea, au fost anihilate 421 de grupuri specializate in activitati specifice crimei organizate, compuse in total din 1.510 persoane. Au avut loc 52 de testari ale unor cadre din politie, jandarmerie, Politia de Frontiera, Directia de Logistica, de la Pompierii Militari si Arhivele Nationale, in ceea ce priveste integritatea profesionala. Fata de 227 de cadre semnalate cu predispozitii si comportamente asociate actelor de coruptie s-a actionat pe linia influentarii pozitive, iar in alte 193 de situatii, in care sefii au fost sesizati asupra subordonatilor cu preocupari generatoare de coruptie s-a dispus trimiterea a 55 de cadre in fata consiliilor de judecata si de onoare. In 29 de cazuri de o gravitate deosebita, din care 16 cu prindere in flagrant, a fost sesizat Parchetul Militar.

Politistii continua sa vorbeasca alta limba decat procurorii

In ceea ce priveste relatiile MI cu alte institutii, relevanta este cea cu Parchetul, in spete similare, unii procurori dispun arestarea si trimiterea in judecata a faptuitorilor, iar altii dispun scoaterea de sub urmarirea penala. -In multe cazuri, procurorii au respins propunerile de arestare preventiva a unor infractori periculosi ori au dispus arestarea doar pentru cinci zile, fara a mai prelungi durata acestei masuri, anuland efortul politiei de descoperire si prindere a acestora-, arata documentul. Disfunctionalitatile din planul colaborarii cu unitatile de Parchet constau in: -ineficienta si caracterul sporadic- al supravegherii exercitate de procuror in activitatea de urmarire penala, -discontinuitatea- in asigurarea supravegherii cercetarilor, aprecierea diferita a pericolului social al unor fapte; dispute in prezentarea materialului de urmarire penala, neacceptarea trimiterii in judecata in lipsa, acceptarea cu usurinta de catre procurori a apararilor formulate de invinuiti, indeosebi cu ocazia prezentarii materialului, pretinderea efectuarii de expertize in orice cauza penala, privind infractiuni economice sau al regimului circulatiei, -neprincipialitatea relatiilor politist-procuror-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.