Home Actualitate Politia doarme!

Politia doarme!

DISTRIBUIŢI

Politistii din peste jumatate din judetele de granita habar nu au despre faptul ca Petru Nica, cel mai cautat infractor al momentului, este dat in urmarire generala. Aceasta a fost concluzia unui experiment jurnalistic realizat de -Curentul-. Am sunat la telefoanele oficiale ale inspectoratelor judetene de politie si in cazul in care acestea nu au fost deranjate sau suspendate pentru neplata, am vorbit cu membrii birourilor de urmariri din judetele de granita. Concluzia a fost trista: majoritatea nu stiau cine este Petru Nica. Altfel spus, cei care au citit ziare au aflat, cei care au asteptat instiintarea oficiala fie nu au primit-o, fie nu au citit-o.

La Arad, o domnisoara care se afla la Biroul de Urmariri ne-a intrebat candid daca Petru Nica, cel despre care vorbim, este intr-adevar urmarit general. La IPJ Timis, aventura este extrem de complicata. Numarul de centrala este suspendat, iar cei de la Politia municipala nu sunt interesati despre urmariti general. In final, dupa multe telefoane, am reusit sa gasim pe cineva care se putea ocupa de problema si care nici nu auzise de Petru Nica, ba chiar parea ca este deranjat ca se afla in judet.

-Nimeni nu ii tine minte pe toti… Sunt peste 9.000 de urmariti si asta nu e mai special. Oricum, ei au obligatia sa ii verifice si ii gasesc-, a explicat comisarul Gheorghe Chitu, seful Serviciului de Urmariri din cadrul IGPR, de ce politistii nu reactioneaza vigilent in momentul in care aud de persoana cea mai cautata in acest moment din Romania.

In Mehedinti a fost cea mai frumoasa experienta. Unul dintre judetele care ar fi putut fi ales ca tinta de catre urmaritul nostru, pentru a iesi din tara, nu avea disponibil un birou de urmariri. Numarul de centrala al Inspectoratului Judetean nu putea sa faca legatura la respectivul birou, iar pe numarul direct nu raspundea nimeni. -Nu prea sunt oameni. La Sibiu, spre exemplu, am numai doi si de asta este greu. Si eu am sunat pe cineva acum si nu am avut cu cine sa vorbesc, pentru ca erau plecati din birou-, a explicat comisarul-sef Chitu.

In Giurgiu, cel mai apropiat judet de granita de locul in care s-a comis furtul celor trei milioane de dolari, politistul a replicat sec: -Cam cati ani are Petru Nica asta?-, dovedind ca habar nu are despre -jaful secolului-.

La Iasi, este mult prea greu sa dai de cineva. Numarul de telefon de la centrala este deconectat, la politia municipala nu raspunde nimeni, iar telefonul de la cabinet este deranjat. Situatia este asemanatoare si la Suceava.

Politistul care ne-a preluat a dorit sa afle date despre persoana pe care doream sa o denuntam. -Pai… este pe fuga? Dar cu ce se ocupa?… Si stiti sigur ca este urmarit?-, a intrebat omul legii despre cel mai cautat hot din istoria Romaniei. Aceeasi situatie si la Galati, unde politistul, foarte binevoitor ne-a intrebat care este incadrarea pentru care este urmarit infractorul. -Pot sa fie mai multi de Petru Nica… semnalmente aveti? (…) Dar pentru ce este urmarit?-, s-a infromat omul legii.

La Constanta am sunat si am intrebat daca Petru Nica este urmarit general. -Nici eu nu pot sa va spun daca este sau nu este, dar ce stiti de el?-, a raspuns omul legii.

Exista si oameni care citesc ziarele

La politia din Caras Severin s-a dat cel mai prompt raspuns. -Asta e ala cu furtul de bani de la Bucuresti! Daca stiti ceva, sa ne mai sunati va rog!-, a spus politistul de la Biroul de Urmariri. De asemenea, daca ar fi ales sa se ascunda in judetele Oradea sau Satu Mare, Petru Nica ar fi avut dificultati, pentru ca politistii de acolo il cunosc si il cauta.

La IPJ Botosani este zi scurta. Centrala politiei este deranjata temporar sau -aut af servisz-, cum spune o voce suava. Centrala Politiei municipale merge, dar nu raspunde nimeni. In final, incercam sa gasim pe cineva la cabinetul sefului IPJ, unde raspunde un politist care asculta muzica populara. -Nu pot sa va fac legatura la urmariri-, spune el sec, in timp ce acordurile muzicii se auzeau mai tare. -Daca nu raspunde la centrala… spuneti aici!-, se ofera omul legii. Cand aude numele tresare. Stie!

O problema deosebit de importanta, din punctul de vedere al depistarii infractorului, este faptul ca prima fotografie pe care anchetatorii au oferit-o pentru mediatizare este alb-negru si veche de zece ani. Abia dupa o zi a fost luata o fotografie din baza de date a Directiei Generale de Evidenta Informatizata a Persoanei care este mult mai recenta.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.