In ultima vreme, in Romania jafurile armate au devenit ceva atat de firesc, incat opinia publica a inceput sa le perceapa ca facand parte din viata de zi cu zi. In disperare de cauza, politistii profita de sarbatorile de iarna si apeleaza la bunavointa cetatenilor de a se autoapara, punandu-le la dispozitie o gramada de sfaturi care mai de care mai interpretabile. Ca o fi sau nu vorba despre recunoasterea neputintei, impusa nu neaparat de lipsa de profesionalism cat mai degraba de lipsa de dotare, asta este greu de stiut. Cert este ca s-a a ajuns ca sfatul sa devina o arma, dar, din nefericire, conceptia denota din start precizia pistolului Carpati.
Romani, blindati-va casele !
Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti sustine ca doar in apropierea sarbatorilor de iarna, infractorii exploateaza cu foarte mare eficienta orice neatentie in ceea ce priveste asigurarea locuintelor in cazul absentelor de la domiciliu.
La sfarsitul fiecarui an, se spune, majoritatea cetatenilor petrec sarbatorile in alta parte decat acasa, fapt pentru care din motive greu de inteles de politisti, foarte multe persoane care detin bunuri si valori importante la domiciliu, ignora cele mai elementare norme de autoprotectie, devenind astfel victime ale hotilor.
Pentru a preveni asemenea evenimente, politistii fac urmatoarele recomandari: usa de la intrare sa fie prevazuta cu doua incuietori, avand sisteme cu chei diferite; tocul usii trebuie intarit in zona sistemelor de asigurare, cu o armatura metalica (platband, cornier); este de preferat montarea unui sistem de alarma (recomandabil cu acumulator); se va acorda aceeasi atentie si intrarilor secundare in locuinte (usile de la balcon sau terase, intrarile in garaje sau subsoluri care corespund cu locuinta), respectivele intrari fiind si ele prevazute cu incuietori suplimentare, dispuse in interior.
In cazul caselor la curte si a apartamentelor situate la parter, unde ar fi posibil accesul prin escaladare, este necesar sa fie protejate ferestrele cu grilaje metalice, alte capete de prindere, care sa fie incastrate in zid, iar spatiile dintre bare sa fie de dimensiuni mici.
Este util ca usa fiecarui apartament sa fie prevazuta cu vizor pentru a vedea atat cine vine la usa, cat si o portiune cat mai mare din palier.
Astfel blindati, politistilor nu le-ar mai ramane decat sa ne colinde in spiritul ordonantei de urgenta care le da posibilitatea de a presta servicii.
Trageti perdeaua, aprindeti lumina
Draperiile sau jaluzelele sunt si ele necesare, pentru a feri interiorul casei de priviri indiscrete. Cetatenilor li se mai recomanda sa evite sa se -afiseze- cu obiecte de valoare si sa poarte discutii despre bunurile din locuinta.
In cazul achizitionarii de aparatura electronica, ambalajele acesteia nu trebuie sa fie depozitate la vedere (de exemplu in balcon). Romanii mai sunt sfatuiti sa-si gaseasca noi ascunzatori prin casa, bunurile de valoare de dimensiuni mici trebuie pastrate in locuri greu accesibile din locuinta, evitandu-se -ascunzatorile- traditionale (sifonier, sertare, biblioteca). Din nefericire, nu se indica si alte variante de ascunzatori, acestea ramanand la latitudinea fiecaruia.
De asemenea, cei care detin multe bijuterii, actiuni sau orice alte valori, ar trebui sa le pastreze in depozite bancare.
Politia mai recomanda ca pentru efectuarea menajului sa se apleze la firme specializate in domeniu, iar daca este angajata o menajera, sa ii fie ceruta o recomandare, datele de identificare si sa fie verificata. Totodata, daca la usa se prezinta persoane care vand, cumpara sau fac schimb de produse, este mai bine ca acestea sa fie evitate. Atunci cand un necunoscut pretinde ca reprezinta o institutie, usa trebuie intredeschisa, atat cat permite lantul de siguranta, iar persoanei respective sa i se solicite sa arate legitimatia. Aceasta trebuie sa prezinte o viza lunara sau trimestriala, sa nu aiba stersaturi, iar liniile stampilei de pe fotografie sa coincida cu liniile stampilei de pe fila pe care este lipita.
Plecati de-acasa pe furis!
Ingeniosi, politistii au descoperit ca o lumina aprinsa sau un aparat de radio in functiune poate deruta eventualii musafiri nepoftiti, atunci cand se paraseste locuinta pe timpul noptii. Cei care vor lipsi mai mult timp de la domiciliu trebuie sa discute acest lucru numai cu persoane de mare incredere, iar vecinii apropiati vor fi rugati sa supravegheze locuinta sau sa actioneze in asa fel incat sa nu se simta lipsa propietarului.
Unul dintre cele mai importante sfaturi date de politisti celor care pleaca de acasa, de sarbatori, este acela de a pleca pe furis, recomandandu-se ca incarcarea bagajelor in autoturism sa se face cu multa discretie. Nu trebuie lasat in usa vreun bilet sau pe robotul telefonic un mesaj al carui continut sa certifice absenta de acasa.
Cam astea fiind invataturile politistului roman catre cetateanul sau, nu ne mai ramane decat sa speram ca timpul le va rezolva pe toate….
Pentru patronul unei benzinarii din Timisoara sfaturile Politiei au venit prea tarziu
Patronul unei benzinarii din Timisoara a fost grav ranit, in noaptea de duminica spre luni, de doi indivizi mascati care au jefuit statia de carburanti.
Doi indivizi mascati si inarmati cu cutite au jefuit benzinaria, situata la periferia orasului, imediat dupa lasarea intunericului. Ei au patruns in incaperea in care se afla proprietarul statiei si un angajat care in acel moment numara banii din incasari. Cei doi i-au imobilizat pe patronul Teodor Boarta, pe angajat si pe paznic si l-au injunghiat de cateva ori in spate pe proprietar, dupa care l-au legat si au fugit cu cinci milioane de lei.
Patronul benzinariei a fost transportat de urgenta la Spitalul Judetean Timisoara, unde a fost supus unei interventii chirurgicale.
Politia a inceput cercetarile pentru a-i depista pe autorii jafului. Anchetatorii banuiesc ca cei doi fac parte din cercul de cunostinte a lui Teodor Boarta, deoarece, la un moment dat, unul dintre atacatori i s-a adresat acestuia pe nume. Politistii vor incerca sa realizeze portretul robot al agresorilor.