Home Actualitate Poliția reamintește obligațiile șoferilor în cazul evenimentelor rutiere

Poliția reamintește obligațiile șoferilor în cazul evenimentelor rutiere

DISTRIBUIŢI

În situaţia producerii unui eveniment rutier, pe un drum deschis circulaţiei publice sau care şi-a avut originea într-un asemenea loc, obligaţiile pe care le au conducătorii auto, în funcţie de tipul evenimentului rutier, sunt următoarele:

1. Conducătorilor de vehicule implicaţi în evenimente rutiere le este interzis consumul de alcool sau de substanţe psihoactive după producerea evenimentului şi până la testarea concentraţiei alcoolului în aerul expirat sau recoltarea probelor biologice.

2. Dacă în urma evenimentului a rezultat numai avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale, conducătorii auto au obligaţia de a scoate imediat vehiculele în afara părţii carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezenţa, precum şi de a se prezenta, în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului, la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul, pentru întocmirea documentelor de constatare.

3. Dacă evenimentul s-a soldat şi cu rănirea unor persoane, conducătorul auto este obligat să ia măsuri de anunţare imediată a poliţiei, să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei.

Totodată, este interzis oricărei persoane să schimbe poziţia vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, să modifice starea locului sau să şteargă urmele accidentului fără încuviinţarea poliţiei care cercetează accidentul.

Precizări suplimentare:

– Formularul de constatare amiabilă se poate încheia doar în situaţia evenimentelor soldate numai cu pagube materiale, cu îndeplinirea cumulativă a unor condiţii: dacă nici o persoană nu a fost rănită, dacă sunt implicate doar două autovehicule, dacă nu se creează pagube materiale decât celor două autovehicule implicate în eveniment, precum şi dacă există acordul de voinţă al celor doi conducători auto, exprimat prin semnarea formularului.

– Utilizarea acestui formular nu este o obligaţie, ci o alternativă la procedura care prevede deplasarea la unitatea teritorială de poliţie pentru întocmirea documentelor de constatare.

– În urma informaţiilor apărute în spaţiul public cu privire la un eveniment rutier petrecut pe raza municipiului Piteşti, în cursul nopţii precedente, vă comunicăm următoarele:

În cursul nopţii de 22 spre 23 august a.c., în jurul orei 01:00, poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Piteşti au fost sesizaţi despre producerea unui eveniment rutier pe Bld. Fraţii Goleşti din Municipiul Piteşti, în cadrul căruia un autoturism a intrat în coliziune cu o butelie a unei staţii de alimentare cu GPL.

Din verificări a rezulat că evenimentul a avut ca urmare doar pagube materiale, iar identitatea conducătorului auto a fost stabilită. Până în prezent, acesta nu a fost găsit de poliţişti şi nu s-a prezentat la sediul poliţiei.

Din punct de vedere legal, conducătorul unui autovehicul implicat într-un eveniment rutier în urma căruia au rezultat doar pagube materiale, are obligaţia de a se prezenta la sediul poliţiei în termen de 24 de ore, pentru a declara evenimentul, iar în situaţia depăşirii acestui termen va fi aplicată o sancţiune contravenţională, conform OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care are ca măsură complementară suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile.

– Recomandări privind circulaţia în condiţii de trafic aglomerat

Pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie, poliţiştii argeşeni recomandă conducătorilor auto să adopte în permanenţă o conduită preventivă în trafic, să respecte indicaţiile poliţiştilor rutieri, să dea dovadă de răbdare, politeţe faţă de ceilalţi participanţi şi să acorde atenţie celorlalte categorii – pietoni, în special copii, biciclişti.

Înainte de începerea deplasării, interesaţi-vă cu privire la traseul care urmează a fi parcurs, la condiţiile meteo-rutiere şi starea părţii carosabile, verificaţi funcţionarea sistemelor de siguranţă din dotarea autovehiculului şi respectaţi eventualele semnalizări temporare sau restricţii de circulaţie întâlnite cu ocazia deplasării.

Pe timpul călătoriei cu autovehiculul, recomandăm şoferilor să circule cu viteză redusă, adaptată condiţiilor meteo-rutiere, să păstreze distanţa de siguranţă în mers, pentru a putea opri în siguranţă şi să nu se angajeze în efectuarea unor manevre riscante în trafic.

Atunci când circulaţi prin zone aglomerate sau cu trafic pietonal intens, reduceţi viteza până la limita care să vă permită să nu fiţi surprinşi de eventuale obstacole.

Pietonii sunt sfătuiţi să se deplaseze numai pe trotuar sau acostament, iar traversarea să se facă numai prin locurile special marcate, după ce s-au asigurat că intenţia a fost observată.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.