Rezultatele inregistrate de Politia Romana, in primele sase luni ale acestui an indica o crestere alarmanta a fenomenului de coruptie cu implicari penale. Considerata ca o prioritate in activitatea Ministerului de Interne, combaterea infractiunilor financiare a fost integrata in Programul de lupta impotriva fraudei si coruptiei, parte a strategiei -Politia Romana, in slujba comunitatii – 2003-. Cifrele seci ale unei statistici releva ca au fost constatate 3.216 infractiuni economice, dintre care 190 cu prejudicii mai mari de doua miliarde lei, comise de 2.143 persoane, in urma carora s-a creat o gaura de 907 miliarde lei.
Mita conduce detasat
Posibile consecinte ale birocratiei, mita si primirea de foloase necuvenite au inregistrat, in acest prim semestru, o crestere semnificativa fata de perioada similara a anului trecut. Printre cei mituiti, cei mai multi, 907, indeplineau functii de conducere, 325 erau functionari publici, 294 conducatori de societati comerciale, regii autonome, companii nationale, iar 288 reprezinta alte categorii sociale. Nota de regret strecurata in Raportul IGP – -Situatia operativa ne determina sa apreciem ca acest fenomen continua sa se manifeste la un inalt nivel, in toate domeniile vietii economico-sociale si politice, de cele mai multe ori fiind implicate persoanele care, prin natura atributiilor de serviciu, sunt obligate sa asigure respectarea legii- – nu face decat sa sublinieze ceea ce organismele internationale constatasera deja: in Romania, coruptia a devenit un fenomen de masa.
Coruptie la toate nivelurile
Un alt important factor care contribuie la catalogarea Romaniei ca -tara cu un inalt nivel de coruptie- il constituie faptele ilegale savarsite de functionarii bancari in exercitarea atributiilor de serviciu. Ele se concretizeaza, mai ales, in -acordarea de credite sau de subventii cu incalcarea legii sau a normelor de creditare-, dar si in prezentarea si acceptarea, cu ocazia acordarii unor credite, de garantii, ipoteci ori gajuri cu valori supraevaluate ori deja angajate. In acest domeniu, pe primele sase luni ale anului 2003, politia a depistat 185 functionari bancari corupti, cu 150 mai multi decat in 2002.
Flagelul coruptiei se manifesta pregnant si in cursul procesului de privatizare. Evaluarea si vanzarea activelor si societatilor cu capital de stat, transferurile ilegale de capital si patrimoniu au devenit practici curente, chiar daca a mai ramas destul de putin de privatizat. De remarcat ca, in cele 15 lucrari penale pentru infractiuni de coruptie, cu ocazia procesului de privatizare sau postprivatizare, sunt implicate persoane cu functii de conducere si atributii de control.
Cererea si primirea de foloase necuvenite, traficul de influentaa, mita si evaziunea fiscala au devenit caracteristici si domeniului industriei si resurselor materiale, sistemului vamal si trecerii frontierei, dar si institutiilor bugetare – invatamant, sanatate, sport.
Este de remarcat ca, in total, prejudiciile cauzate se ridica la 8.276,2 miliarde lei, fata de 2.956,4 mld. lei, inregistrate in primul semestru 2002.