Home Actualitate Politia si Parchetul joaca ping-pong cu dosarul -Geotec-

Politia si Parchetul joaca ping-pong cu dosarul -Geotec-

DISTRIBUIŢI

Un dosar cu prejudiciu de mai multe milioane de euro a fost plimbat timp de doi ani intre procurori si politisti din cauza faptului ca in aceasta speta aparea numele unuia dintre liderii Tineretului Social Democrat. Parchetul National Anticoruptie, Parchetul de pe langa Tribunalul Municipiului Bucuresti, Ministerul Public si Politia Capitalei si-au pasat incontinuu actele si totodata responsabilitatea.

Dosarul referitor la privatizarea Institutului de Studii Geotehnice si Geofizice – Geotec Bucuresti a fost disjuns si conexat de mai multe ori. In acest dosar, liderul organizatiei de tineret a PSD sector 2, Constantin Stanescu, este acuzat de inselatorie. Acest statut poate explica de ce mai multe institutii ale statului au facut tot posibilul sa nu se pronunte cu privire la vinovatia sa.

Institutul Geotec a fost privatizat in 1999, dar in 2002, un grup de manageri a acaparat compania prin frauda. Investitorii au apelat la justitie, insa, in ciuda probelor, anchetatorii nu au avut curaj sa solutioneze acest dosar.

Cel mai elocvent este cazul Serviciului de Investigare a Fraudelor de la Politia Bucuresti, unde actele care-l incriminau pe Stanescu au fost analizate de sapte ori fara a se da o solutie. Politistii nu aveau nici cum sa spuna ca social-democratul este nevinovat, dar nici nu se incumetau sa inceapa urmarirea penala.


In ianuarie 2003, primul dosar care ii privea pe managerii de la Geotec se gasea la Parchetul National Anticoruptie dat fiind ca printre acuzati era si un functionar al Autoritatii pentru Privatizarea Activelor si Participatiunilor Statului. Tot atunci, un alt dosar fusese trimis de Politia Capitalei la Parchetul de pe langa Tribunalul Muncipiului Bucuresti. Ancheta parea sa decurga normal, numai ca investigatorii au inceput brusc sa fuga de raspundere.

Toate organele de ancheta au pasat dosarul -Geotec-

De la PNA, primul dosar al privatizarii Institutul de Studii Geotehnice si Geofizice a fost trimis la serviciul din Bucuresti al acestui Parchet, iar de aici, la Parchetul de pe langa Tribunalul Muncipiului Bucuresti. Acolo, actele au ajuns la nici o luna de cand procurorii tocmai scapasera de cel de-al doilea dosar care le venise de la Politia Capitalei si pe care il trimisesera Politiei Sectorului 2.

In vreme ce anchetatorii de la PTMB se delectau cu cel de-al doilea dosar in care aparea numele lui Constantin Stanescu, politistii de la Sectorul 2, unde acesta era lider al tineretului social-democrat, trimiteau primul dosar mai departe, spre Sectia 8. De acolo, actele au fost trimise la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2 cu propuneri de urmarire penala pentru mai multe infractiuni.

In acelasi timp, celalalt dosar era pasat de cateva ori de la Parchetul TMB la Politia Capitalei si retur. In 2003, actele au ajuns de doua ori pe masa comisarului-sef Ion Voicu si tot de atatea ori au fost trimise inapoi de acesta la procurori.

Politia si procuratura se contrazic

In 2004, actele despre escrocheriile de la Geotec incep sa capete forma. Dosarul 5373/2003 se afla la parchetul TMB in lucru, iar pe 15 mai 2004 procurorii dau NUP pentru Constantin Stanescu in ceea ce priveste infractiunea de mita. Cu toate acestea, o luna mai tarziu, Parchetul de pe lianga Judecatoria Sectorului 2 anunta ca a trimis dosarul la TMB tocmai pentru cercetarea acestei infractiuni.

In acelasi timp, politistii din Sectorul 2 se grabesc, la randul lor, sa dea neinceperea urmaririi penale in Dosarul 7561/P/2004. Decizia era ciudata avand in vedere ca in urma cu un an politistii aceleiasi structuri fusesera de alta parere. In acest dute-vino cu anchete, actele privind privatizarea Geotec ajung din nou la Serviciul de Investigare a Fraudelor de la DGPMB. Acolo, din nou comisarul-sef Ion Voicu paseaza spre procurori, fara sa faca nici un fel de propuneri.

Ministerul Public intra in actiune

In 2005, Parchetul de pe langa Tribunalul Municipiului Bucuresti se satura de Geotec si trimite ancheta la Directia de Investigare a Criminalitatii Organizate si Terorismului din cadrul Parchetului General. Acolo actele nu stau mult, iar dosarul este trimis din nou la Politia Capitalei. De aceasta data, liderul social democrat din sectorul 2 este anchetat pentru inselatorie, iar de investigatie se ocupa tot comisarul-sef Voicu. Acesta tine ancheta trei luni si trimite din nou, fara propuneri, dosarul la PICSJ.

Totodata, cel de-al doilea dosar este trimis de Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2 la Parchetul TMB. In acest dosar, managerii de la Geotec erau cercetati pentru fals si uz de fals. Pana la urma, procurorii de la Ministerul Public au conexat cele doua dosare si le-au trimis din nou aceluiasi comisar-sef de la Politia Capitalei – Ion Voicu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.