Dupa ce au fost aspru criticati pentru prestatia avuta in cazul -exportului- de cersetori, mai-marii Politiei de Frontiera au promis ca vor lua masuri pentru a combate coruptia din sistem. Dupa ce au dat afara cateva zeci de politisti si au sanctionat alte cateva sute, acum s-a trecut si la organizarea de flagrante.
Astfel, existand informatii cu privire la faptul ca in anumite puncte de frontiera se pretind bani cetatenilor romani care au depasit termenul legal de sedere in spatiul Schengen si care se intorc in Romania, o echipa de control din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera a efectuat o verificare la anumite puncte de pe granita de Vest.
150 de euro – spaga la intrare
Actiunea a debutat pe 9 august, cand unul dintre ofiteri s-a deplasat cu trenul pe teritoriul Ungariei, unde s-a intalnit cu trei persoane – un cetatean italian si doua cetatene romane – care doreau sa intre in Romania si care fusesera de acord sa participe la actiune. In ziua urmatoare, cei patru -turisti- s-au prezentat pe sensul de intrare in tara, la PCTF Nadlac. Inainte de efectuarea controlului documentelor de calatorie, una dintre femei a coborat din masina si a rugat un politist de frontiera aflat in trafic sa o ajute, declarand ca este plecata de mult timp din tara, nu cunoaste legislatia actuala si nu doreste sa aiba probleme la iesirea, ulterioara, din Romania. Subofiterul i-a comunicat sa astepte cateva minute, dandu-i apoi de inteles ca, in schimbul unei sume de bani, problemele vor fi rezolvate inca de la intrare. Femeia a introdus in pasaport suma de 150 de euro si a inmanat documentul pentru a fi lucrat. In scurt timp, pasaportul i-a fost inapoiat fara bani, subofiterul aplicandu-i stampila de trafic si, astfel, permitandu-i intrarea in Romania.
In acel moment, ofiterul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera si-a declinat calitatea, subofiterul fiind controlat. Astfel, asupra sergentului major Monea Dorel au fost gasiti cei 150 de euro cu seriile marcate. Imediat dupa aceea a fost informat Parchetului Militar Timisoara, pentru luarea masurilor legale ce se impun. In plan administrativ, subofiterul va fi prezentat in fata Consiliului de Judecata al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad.
Intr-un comunicat transmis ieri, Politia de Frontiera afirma ca -acest gen de actiuni vor continua in scopul imbunatatirii calitatii personalului propriu si combaterii coruptiei-.