Dupa absolvirea scolii militare de la Sibiu, un ciobanesc german face cat cinci oameni. Cainii folositi de politistii braileni au rezolvat, numai in acest an, peste 50 de cazuri.
Ciobanescul german, cainele lup cum i se mai spune, este singura rasa care se preteaza dresajului politienesc si care nu dezamageste atunci cand este vorba de urmarirea, prinderea, identificarea din grup a infractorului ori apararea vietii stapanului, pana la moarte. Rasa plina de sobrietate, cainele lup tinde sa devina principalul coechipier al politistului de la judiciar sau de la ordine si paza. Politistii braileni folosesc cu succes cainii de insotire sau de urmarire, implicandu-se in cresterea si educarea lupilor chiar de la nasterea acestora, urmarindu-le arborele genealogic, jucandu-se cu ei pana la varsta de trei, patru luni si apoi dresandu-i pentru marea incercare a vietii lor: misiunea de politist sub acoperirea blanii. Unii ciobanesti germani de la noi sunt -colonei- fiindca au nasuri de aur, iar altii ating grade de general, desi nimeni nu le pune epoleti, pentru ca raman fideli unui singur stapan. De altfel, stapanul este si singura -institutie- care-i formeaza, care-i gradeaza si chiar ii ia acasa, dupa incheierea misiunii. Liantul dintre caine si politist este, de fapt, secretul unei misiuni reusite.
Viata de caine inseamna, pentru -politistii in blana de lup-, doua mese pe zi, cinci ore de antrenament si nopti -pierdute- dupa infractori. Acestia sunt pregatiti pentru o asemenea viata chiar de la varsta de trei, patru luni. Cu totii fac Scoala Militara pentru Instruirea Conductorilor, Producerea, Cresterea si Dresajul Cainilor de Servicii, de la Sibiu. Politistul care le va fi stapan este scolit alaturi de caine, face cursuri speciale, isi alege puiul de lup si lucreaza cu el din frageda pruncie.
Iris face cat cinci oameni
De pilda, catelusa botezata -Tona- de cei de la Sibiu este strigata -Iris- de primul si singurul ei stapan: plt. Corneliu Mocanu, de la Serviciul de Paza si Ordine al IPJ Braila. -Iris face cat cinci oameni. Eu am avut si alti caini inaintea ei, dar aceasta este o exceptie in materie de insotire. La varsta de trei luni am luat-o si, incepand de atunci, initial prin joc, am inceput s-o dresez. Acum are cinci ani si a rezolvat multe cazuri. Dresajul propriu-zis a durat cateva luni si a constat intr-un complex de exercitii fizice si psihice, pentru dezvoltarea ei. Face si urmarire, dar la insotire este <as>. Zilnic, ea face cate patru, cinci ore de antrenament. Noaptea merge cu mine si impreuna suntem o echipa imbatabila-, ne-a declarat plt. Corneliu Mocanu. Daca stapanul nu-i da nici o comanda, dar agresorul pune mana pe politist, -Iris- ataca. Daca agresorul nu se apropie de stapan, dar comanda vine scurt, -Hotul!-, Iris se arunca in scafarlia individului, il imobilizeaza si asteapta urmatorul ordin.
Robit, asul urmaririlor
Robit este -asul- de la urmarire. Este supranumit -Nas de aur- fiindca a rezolvat singur peste jumatate dintre cazurile inregistrate pana acum de intreg efectivul de caini. El este cel care a prins, candva, prin *90, un criminal din Ianca.
-Fiecare caine este unicat in felul sau, chiar daca dresajul este acelasi, comenzile sunt la fel pentru toti. Unii nu-i suporta pe oamenii care au baut alcool, altii pe tigani. Unii sunt mai agresivi, mai zgomotosi, altii tacuti si duri. Politistul care face echipa cu lupul cunoaste bine ceea ce are in lesa. Cainele preia foarte mult din personalitatea stapanului si, cred eu, secretul reusitei unei misiuni este tocmai legatura stransa creata, in timp, intre cainele-politist si stapan-, spune maiorul Virgil Stroe, seful compartimentului -Caini de insotire- din cadrul padocului IPJ Braila.
Misiune incheiata. Politist casat
Ciobanescul german si-a castigat dreptul de a fi politist inca din 1887, cand, la Stuttgart, in urma unui concurs, lupul a luat toate premiile in materie de inteligenta. Plutonierul major Vasile Stanica lucreaza de peste 20 de ani in dresaj si a avut, pana acum, patru caini. Acum il are pe Ilu, zis -Bulina-. -Eu cred ca-ti trebuie foarte multa pasiune pentru a lucra in acest mediu. Eu si cainele meu suntem o echipa. Imi place ceea ce fac. Impreuna ne mandrim cu ceva cazuri rezolvate. Fiecare experienta cu el este unica si contez foarte mult pe relatia care se stabileste intre noi. Cainele isi da viata pentru om, pentru stapanul lui. Ma doare atunci cand lupul imbatraneste si trebuie casat-, spune plt. maj. Stanica.
Cainii sunt apti de munca pana la varsta de sapte, opt ani. Brailenii ii folosesc si dupa aceea, dar munca de teren ii imbolnaveste si pe la zece ani sunt casati. Atunci, pentru ultima data, stapanul ii da comanda: -Sezi!-.