Home Actualitate Polițiști, jandarmi și angajați ai RAR – implicați într-o rețea de mașini...

Polițiști, jandarmi și angajați ai RAR – implicați într-o rețea de mașini de lux furate

DISTRIBUIŢI

Hoții de mașini de lux, dar și polițiști, jandarmi și ingineri de la Registrul Auto Român sunt în vizorul anchetatorilor și asta după ce, ieri, procurorii au destructurat o astfel de rețea. Ieri, în jurul orelor 6 dimineața, mai multe locații din București au fost percheziționate de mascați. În urma celor 44 de percheziții efectuate au fost găsite sume mari de bani, de ordinul a sute de milioane de lei, ascunse în congelator, susțin anchetatorii într-un comunicat. Totodată, au fost găsite și confiscate mașini. În acest caz, procurorii bucureșteni au declanșat urmărirea penală față de 37 de persoane, a informat DGA. Sunt acuzați, astfel, doi polițiști de la Secția 26, un jandarm de la Direcția Judiciară, un agent de la Direcția Înmatriculări și Permise Auto și trei angajați de la Registrul Auto Român.
Cele 37 de persoane sunt acuzate de procurorii Parchetului Capitalei de 26 de infracțiuni de înșelăciune, 18 infracțiuni de fals, 8 infracțiuni de corupție și abuz în serviciu, 7 infracțiuni de tăinuire și favorizarea infractorului, 3 infracțiuni de divulgare a unor informații care nu sunt destinate publicității și o infracțiune de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu permisul de conducere anulat. Declanșarea urmăririi penale a fost dispusă prin rezoluțiile din 1 și 3 august, potrivit sursei citate. 
În cauză se efectuează cercetări cu privire la introducerea în mod fraudulos pe teritoriul României a 15 autoturisme (marca Audi, Mazda, BMW, Chrysler, Citroën, Opel, Volkswagen, Skoda, Mercedes Benz, Alfa Romeo, Nissan, Mitsubishi și Dacia) sustrase sau închiriate din străinătate, fără intenția de a fi restituite, de către o grupare infracțională compusă din învinuiții din cauză. 
Ca mod de operare, autoturismele erau închiriate din străinătate de la societăți de profil și introduse în țară anterior expirării perioadei de închiriere, iar pe teritoriul României, acestora le erau falsificate documentele de proveniență, în vederea înmatriculării ulterioare. După falsificarea documentelor de proveniență, cu complicitatea unor funcționari din cadrul RAR și SRPCIV, autoturismele erau înscrise în circulație, după care erau valorificate prin intermediari. Anchetatorii au mai stabilit că un alt mod de operare al învinuiților consta în identificarea de autoturisme înmatriculate legal pe teritoriul României, similare ca model, marcă și an de fabricație celor de proveniență ilicită, în vederea falsificării ulterioare a documentelor de identificare ale autoturismelor aduse în țară în mod nelegal.
În acest sens, învinuiții beneficiau de sprijinul unor polițiști sau alți funcționari care le efectuau verificări în evidențele oficiale și le comunicau datele privind situația juridică a unor autoturisme. Cu datele astfel obținute, învinuiții fabricau documente pentru autoturismele sustrase, singura posibilitate de descoperire a falsului fiind verificarea seriei de șasiu a autoturismului, verificare care se face doar în cazul înstrăinării autoturismului sau în ipoteza expirării inspecției tehnice periodice, spune sursa citată.

Fotbalistul Cristian Munteanu a cumpărat mașină, deși știa că e furată
Au fost puse în aplicare 46 de mandate de aducere, printre care și cel privindu-l pe Cristian Munteanu, celelalte patru persoane, din cele 50, nu au fost încă găsite fiind căutate în continuare. Cristian Munteanu este unul dintre cei vizați în această anchetă, au declarat pentru Mediafax reprezentanți ai DGA.
El este cercetat pentru tăinuire, potrivit surselor citate.   

Ramona Feraru

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.