Home Actualitate Politisti si jandarmi – aparatori din oficiu ai infractorilor imobiliari

Politisti si jandarmi – aparatori din oficiu ai infractorilor imobiliari

DISTRIBUIŢI

Mafia retrocedarilor imobiliare continua sa fie activa la aproape 10 ani de la aparitia legii care reglementeaza afacerile in domeniu. Birocratia greoaie, actele vechi si o adevarata armata de functionari reclamati penal in zadar favorizeaza infractiunile legate de retrocedari ilegale. Sentintele judecatoresti si executarile fortate au devenit un fenomen in spatele caruia se ascund de multe ori adevarate scheme infractionale. In momentul in care in reteta fraudei intra si un functionar sau un executor judecatoresc, chiriasii nu mai au nici o sansa, iar daca judecatorii mai dau si sentinte pe baza unor legi care nu aparusera, -masacrul- este complet.

Iulia Pop si fiica ei, Alexandra Barsan, au fost aruncate in strada de trupele speciale dupa un proces care s-a bazat pe un decret-lege inexistent si dupa ce executorul judecatoresc a chemat mascatii si jandarmii pentru o treaba la care nici macar prezenta sectoristilor nu era obligatorie. Mai mult decat atat, din casa cu pricina, un imobil situat in centrul Capitalei, nu trebuia evacuata decat o persoana, conform sentintei date de magistrati, insa politistii si executorul au aruncat in strada doua pentru a-l face fericit pe presupusul proprietar.

Povestea isi are obarsia in anul 1949, cand proprietarul de atunci al imobilului disputat a vandut casa familiei Sandulescu, patru ani mai tarziu parterul era trecut in proprietatea statului pe numele fostului proprietar, iar in 1964 intreaga casa fiind trecuta in proprietatea statului prin sentinta civila 837, in care era mentionat deja numele noului posesor si care s-a transferat in titlu de proprietate.

Dupa 30 de ani, mostenitorii familiei Sandulescu au cerut retrocedarea casei din strada Culmea Veche facand referire insa la prima sentinta pentru a sustine in instanta faptul ca, la vremea nationalizarii, imobilul a fost luat de la neproprietar. De altfel, sentinta 837 era legata de transferul proprietatii imobilului dupa neplata unei ipoteci, casa nefiind nicidecum nationalizata.

Cu toate acestea, Judecatoria Sectorului 3 a admis cererea de retrocedare, in ciuda faptului ca la vremea respectiva nu aparuse Legea 112. Chiriasii nu au avut nici o sansa. Iulia Pop a ajuns sa fie data afara din casa dupa ce a pierdut un proces la care sefa serviciului juridic din PMB, Daniela Maracineanu, a depus cererea de revizuire la o zi dupa expirarea cererii.

Problemele de la comisia de specialitate a municipalitatii sunt asa de mari incat plangerile penale curg pe numele membrilor sai, acestia demisionand in bloc la un moment dat pentru a impresiona anchetatorii si revenind apoi in functie pentru a nu pierde afacerile din mana. Cu toate aceste neajunsuri, sistemul i-a dat dreptate Iuliei Popa la un moment dat, insa la Curtea de Apel decizia pe care a luat-o judecatorul Claudiu Popescu Elzeu a fost analizata la contestatie de catre Adriana Popescu Elzeu, sotia sa, iar chiriasa a pierdut din nou.

Pana la urma, instanta a hotarat ca femeia sa fie aruncata in strada, dar in sentinta nu era trecut numele fiicei care locuia in acelasi apartament. Cu toate acestea, la presiunile fratilor Cosmin si Richard Popa, executorul a chemat o masina de mascati si una de jandarmi si a evacuat-o si pe Alexandra Barsan, fiica Iuliei, desi nu figura pe hotararea instantei. Astfel, dupa mai bine de 10 ani de procese, timp in care cele doua femei au fost terorizate si chiar amenintate, au ajuns in strada, desi casa in care locuiau nu a fost nationalizata, ci executata silit din cauza unei datorii. In acest caz, chiriasii nu au de ce sa se teama, statul fiind obligat sa retrocedeze numai imobilele care au fost luate fara titlu de catre comunisti.

Situatia Iulie Popa nu este singulara, tot mai multe familii fiind date afara de catre proprietari dupa retrocedarea imobilelor. Cu toate acestea, cazurile in care retrocedarea a fost abuziva sunt nenumarate, iar verificarea tuturor dosarelor este practic imposibila. In acest moment, la Politia Capitalei se afla10 plangeri penale pe numele functionarilor de la Primaria Bucuresti. Acolo se afla prima veriga dintr-un lung lant de birocrati care permit ca astfel de situatii sa aiba loc.

Evacuarea, cu scandal si bataie

Descinderea la inceputul acestei saptamani a executorilor judecatoresti insotiti de gorilele lui Richard Popa la imobilul din Culmea Veche nr. 12 in vederea evacuarii fiicei doamnei Pop s-a lasat cu scandal. Unul dintre vecini, Constantin Arsene, a incercat sa afle de ce este evacuata fiica doamnei Pop, dar drept raspuns a fost batut si schilodit de catre gorilele acestuia, fapt pentru care va fi spitalizat o perioada mare de timp. Cu toate ca au fost sesizati despre acest incident, politistii Sectiei 10 n-au catadicsit sa faca vreun pas. Mai mult, adjunctul comandantului Politiei Sectorului 3 a dat asigurari ca un echipaj se va deplasa in zona pentru limpezirea situatiei, dar n-a ajuns nici pana astazi.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.