Scandalul dintre Politie si Primaria lui Funar continua. In timp ce Funar continua sa sustina ca acestia n-au avut autorizatie din partea procurorului sa intre in Primarie, politistii spun ca documentul in cauza nu era necesar. Mai mult decat atat, IJP Cluj sustine ca din verificarile politienesti a rezultat -posibilitatea si pericolul ca unele documente sa dispara-… Pe de alta parte, politistii se plang ca angajatii Primariei obstructioneaza cercetarile Politiei prin tot felul de chichite, acum fiind in greva japoneza.
Funar acuza
Conform reclamatiilor lui Funar, 10 politisti au intrat, miercuri dimineata, in sediul Primariei, luand, fara mandat de perchezitie sau vreun act care sa le justifice actiunea, mai multe documente legate de intretinerea spatiilor verzi ale municipiului, precum si trei dosare de receptie a unor lucrari de specialitate efectuate in perioada ianuarie-martie. Funar a subliniat ca opt dintre politisti au intrat in Biroul Spatii Verzi pentru a verifica si ridica actele, in timp ce alti doi -au stat de paza la usa-, dupa care alti politisti l-au -arestat de pe strada, fara nici un fel de explicatii- pe unul dintre patronii firmei Peisagistica.
Politia se explica
Practic, scandalul are loc in jurul Peisagistica, firma care are mai multe contracte cu Primaria si a fost acuzata de actualul vicepresedinte al Consiliului Judetean Cluj si de fostul director al Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca, Liviu Medrea, ca ar fi castigat ilegal, datorita colaborarii cu fiul primarului, Sabin Funar, o serie de licitatii organizate de municipalitate.
Potrivit unui comunicat al IPJ Cluj, datele si documentele verificate, miercuri, de politisti fusesera solicitate, in urma cu cateva zile, conducerii Primariei, care nu a dat curs solicitarii. -Dimpotriva, din verificarile Politiei a rezultat ca exista posibilitatea si pericolul ca unele documente sa dispara, sa fie refacute in scopul zadarnicirii cercetarilor, chiar sub obladuirea unor angajati cu functii de conducere din Primaria Cluj-Napoca-, se arata in comunicat.
In plus, IPJ Cluj aminteste ca verificarile au la baza sesizarea din oficiu a Politiei municipiului Cluj-Napoca in ceea ce priveste comiterea infractiunilor de abuz in serviciu si fals cu ocazia organizarii, in data de 28 februarie, a unei licitatii legate de achizitionarea materialului dendrologic.
Verificari incrucisate
Reprezentantii IPJ Cluj au afirmat, de asemenea, ca, tot miercuri, au fost efectuate -verificari incrucisate- la SC Peisagistica SRL, de unde au fost ridicate o serie de documente care urmeaza sa fie confruntate cu cele de la Primarie, iar administratorul societatii, Iuliu Ilea, a fost invitat la Politie pentru audieri, fara a fi vorba despre vreo -arestare-.
-Intelegem preocuparea primarului dr. ec. Gheorghe Funar pentru soarta directorului uneia dintre firmele cu care institutia pe care o reprezinta deruleaza o relatie contractuala, dar domnia-sa omite sa informeze corect cetatenii municipiului Cluj-Napoca despre faptul ca acel director nu este nimeni altul decat administratorul SC Peisagistica SRL Lita-Cluj, firma in favoarea careia a fost adjudecata licitatia pentru materialul dendrologic si careia, cu suficienta graba si diligenta, Primaria municipiului Cluj-Napoca i-a platit in 10 zile din luna aprilie 2002 suma de 962.000.000 lei-, se mai arata in comunicatul remis de IPJ Cluj.
Politia clujeana a adaugat ca, in organizarea actiunii de la Primarie, au fost avute in vedere si refuzul constant al functionarilor institutiei de a raspunde solicitarilor organelor de cercetare, precum si dispozitiile primarului cu privire la interzicerea accesului politistilor in Primarie si -predispozitia de a se opune prin forta-.