Sute de firme de transport persoane au fost sanctionate de catre politie pentru ca au facilitat unor cetateni romani trecerea, fara a indeplini conditiile cerute de lege, in spatiul Schengen. Din datele Politiei de Frontiera reiese ca societatile de transport persoane au pus la punct un adevarat sistem prin care reusesc sa treaca, ilegal, zeci de mii de romani granita. Pentru depistarea lor, au fost organizate aproape 150 de actiuni de infiltrare a unor politisti sub acoperire, in aproape toate cazurile fiind descoperite ilegalitati. Riscand sa ramana fara -paine-, patronii societatilor de transport implicate in traficul cu persoane au trecut la amenintari directe la adresa politistilor.
In urma controalelor efectuate, in primele noua luni ale anului, Politia de Frontiera a ridicat licenta de executie in cazul a 143 operatori de transport si a trei operatori de turism, iar pentru alte 11 firme de transport s-a propus suspendarea licentei de functionare. Totodata, au fost intocmite 88 de dosare penale pentru evaziune fiscala si au fost aplicate 4.410 sanctiuni contraventionale, cu o valoare a amenzilor de aproximativ sapte miliarde de lei. In cele mai multe cazuri, politistii infiltrati au constatat ca angajatii firmelor de transport imprumuta pasagerii cu sumele in valuta necesare prezentarii la frontiera. Aceste societati efectueaza curse ocazionale, iar metoda -camatariei la frontiera- este singura prin care reusesc sa-si asigure un numar suficient de mare de pasageri. Pe langa aceste firme, in retelele de trafic cu persoane sunt implicate si societati de transport straine, in special din Ungaria si Spania, care, in baza unui -contract- cu firme romanesti de transport sau turism, preiau pasagerii din Budapesta sau Belgrad pentru a-i transporta ilegal mai departe in state din spatiul Schengen. La iesirea din Romania, calatorii sunt invatati sa declare ca se deplaseaza in -interes personal- in tara vecina. Metoda este utilizata deoarece firmele de transport romanesti au devenit prea -cunoscute- de catre politie, calatorii fiind atent verificati.
Anunturi la mica publicitate
O alta metoda extrem de des folosita este cea prin care tour-operatorii romani si straini scot goale din Romania mijloacele de transport, pretextand ca -un alt autocar al firmei s-a stricat in strainatate si merg sa preiau pasagerii- si, ulterior, preiau persoanele de pe teritoriul statului vecin. Cei care doresc sa ajunga in spatiul Schengen ies legal din Romania folosind diverse autoturisme, aflate in legatura cu transportatorii, motivand ca se deplaseaza in tara vecina la -cumparaturi- sau in vizita la rude, ulterior fiind preluati de mijloacele de transport iesite goale. Pentru a-si recruta clientii, firmele mici de transport sau turism fac reclama in presa locala sau chiar centrala, subliniind faptul ca -faciliteaza- trecerea frontierei pentru cetatenii romani care nu indeplinesc conditiile prevazute de lege. In cazul in care societatea de transport este sanctionata de politie, administratorii firmelor respective isi deschid alte societati comerciale de transport persoane, cu alte denumiri, sau apeleaza la rude si cunoscuti pentru a deschide pe numele lor firmele in cauza.
Amenintari
Pentru a nu mai avea probleme cu politia, trasportatorii implicati in retelele de trafic cu persoane recurg la tot felul de mijloace. Astfel, de cele mai multe ori acestia angajeaza persoane -specializate- sa verifice identitatea calatorilor. Imediat dupa ce este facuta rezervarea, -specialistii- incep sa culeaga date despre calatori, acestia verificand atent adresa, numele, ocupatia fiecarei persoane care apeleaza la serviciile societatii de transport. In cazul in care apar suspiciuni, transportatorii refuza rezervarea. Pentru verificarea datelor calatorilor, transportatorii se folosesc de anumite -legaturi- pe care le au in politie. Prin aceste verificari, transportatorii incearca sa se asigure ca nu vor avea in autocare politisti sub acoperire, riscand astfel sa ramana fara licenta. Mai mult, autocarele cu pasageri sunt urmarite pana in punctele de frontiera pentru a se asigura ca nu sunt filate de politie. Nu de putine ori, politistii de frontiera sunt amenintati si agresati de catre soferii firmelor sau de catre patronii acestora. Folosind aceleasi -legaturi- din politie, patronii reusesc sa afle amanunte despre politisti si chiar adresele la care locuiesc.