Ancheta în cazul masacrului petrecut în coaforul de la Perla scoate la iveală o serie de nereguli și neglijențe din partea celor care ar fi putut să prevină un astfel de deznodământ. ?ê?£eful Poliției Române, Liviu Popa, a dispus, ieri, verificarea modului în care polițiștii Secției 14 din București au soluționat o plângere a soției criminalului, în care femeia îl reclama pentru violențe și amenințări, precizând că se afla în proces de divorț. Ea a arătat în plângere că bărbatul deține o armă de foc, că este terorizată și amenințată permanent și că îi este frică pentru viața ei. Popa a dispus și verificarea modului în care criminalul a obținut autorizația pentru armă. Purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Christian Ciocan, a declarat că Liviu Popa a dispus verificări "pe toate palierele". Surse judiciare au afirmat că în acest caz mai mulți polițiști ai Secției 14 sunt cercetați disciplinar. De asemenea, se vor face verificări și la Policlina MAI "Nicolae Kretzulescu", unde Vlădean lucra ca șofer pe ambulanță. Agentul de poliție Gheorghe Vlădan fusese reclamat de soție la Secția 14 Poliție săptămâna trecută, la 1 martie. „El fusese convocat telefonic (la poliție, n.r.) pentru luni după-amiază, 5 martie, pentru a fi audiat”, a susținut purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, Diana Sarca.
Arestat pentru omor deosebit de grav
Gheorghe Vlădean a fost reținut luni seara și audiat la Parchetul General. Luni seara, el a fost dus la Institutul Medico-Legal pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii dacă a consumat băuturi alcoolice sau droguri înainte de comiterea faptei. Prim-adjunctul procurorului general al României, Marius Iacob, a afirmat că agentul de poliție a fost de acord să dea declarație în dosar în prezența unui avocat din oficiu. Totodată, alte șapte persoane, martore la atacul armat, au fost audiate la sediul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ). Potrivit procurorului Iacob, cei șapte martori se aflau la momentul atacului armat în coafor. Fostul polițist a fost prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă. În cursul zilei de marți polițiștii au efectuat și o percheziție la domiciliul acestuia, în urma căreia au găsit 60 de cartușe pentru pistolul Glock de 9 mm pe care acesta îl deținea din 2010. Vlădean va fi supus și unei expertize psihiatrice în vederea stabilirii discernământului în momentul comiterii crimelor. El riscă o pedeapsă între 15 și 25 de ani sau închisoare pe viață.
Antecedente de violență, apt psihologic pentru a deține armă
Procurorul Marius Iacob a declarat ieri că Gheorghe Vlădan (53 de ani) are antecedente de violență, fiind reclamat de câteva ori de vecini, iar lumea l-ar fi cunoscut ca un bărbat recalcitrant, ceea ce impunea o verificare mai atentă a cazului din partea șefilor săi. El a spus Vlădan a fost reclamat la poliție în 2011 în trei rânduri, de un vecin, pentru probleme de conviețuire în imobil. Mai mult, el a fost acuzat, în 2005, de o femeie, de amenințare, insultă și loviri sau alte violențe, instanțele de judecată dispunând achitarea aceastuia la fond și recurs. În ciuda tuturor aceste antecedente, Vlădean, angajat în MAI, a reușit să obțină permis port-armă în 2010, în nume personal, arma folosită în cursul atacului fiind a lui și nu una primită din dotarea polițiștilor. Potrivit legii, armele de apărare și pază pot fi procurate numai de către demnitari, magistrați, diplomații, militari și polițiști, pe perioada cât sunt în activitate și după încetarea activității, pensionare, trecerea în rezervă sau retragere. Totodată, este necesar și un aviz psihologic din care să rezulte că solicitantul este apt să dețină, să poarte și să folosească arme și muniții letale. Potrivit lui Marius Iacob, agentul de poliție a fost testat psihologic în anii 2007 și 2011, fiind declarat apt pentru a fi conducător auto la Ministerul Administrației și Internelor. Anchetatorul nu a precizat nimic despre testarea psihologică a lui Vlădean în vederea deținerii unei arme de foc.
Trei răniți au fost operați la Elias și Floreasca
Doi dintre răniții duși la Spitalul Universitar de Urgență "Elias", victime ale atacului armat de la coaforul Perla,au fost operați în cursul nopții de luni spre marți, pacienta de 32 de ani, împușcată în coapsă, și pacientul împușcat în genunchi. Cea de-a treia pacienta, cu fractura de tibie, va fi reevaluată în cursul dimineții de marți în vederea stabilirii tratamentului. Stare sanătății lor este bună, toți cei trei pacienti fiind constienți și stabili hemodinamic, potrivit unității medicale. La Spitalul Elias au fost aduse trei dintre victimele ale agresiunii din coaforul din zona complexului Perla – o femeie de 32 de ani care a fost împușcată în coapsa dreaptă, fără retenție de glonț., un bărbat în vârstă de 56 de ani, cu o plagă împușcată în genunchiul stâng, o femeie în vârstă de 40 de ani, cu plagi împușcate la ambele gambe, fără retenție de glonț, cu fractură de tibie, care a fost imobilizată în aparat gipsat. Alte trei persoane au fost internate la Spitalul Floreasca – două femei și un bărbat. Dintre aceștia, a fost operată o femeie care a fost rănită în zona abdominală, inghinal, glonțul oprindu-se aproape de un grup de vase (aortă, venă, nerv). În cazul bărbatului, în vârstă de 50 de ani, rănit în zona ficatului, po intervenție chirurgicală ar putea fi decisă zilele următoare. La cea de a treia victimă, tot o femeie, glonțul a intrat în abdomen și a ricoșat de coaste după care a intrat prin partea inferioară a sânului și a ieșit prin partea superioară a acestuia.
Filmul crimelor
Anchetatorii au stabilit în urma audierilor desfășurarea evenimentelor de luni seara. Luni, 5 martie, în jurul orei 17.30, într-o criză de gelozie, Gheorghe Vlădan a intrat în coaforul unde lucra soția sa. După un schimb dur de replici, casiera a încercat să-l dea afară, însă polițistul a scos pistolul pe care îl purta la spate și a împușcat-o mortal. Apoi, agentul a tras în soția sa, Florina, după care a continuat să tragă în celelate persoane din zonă, rănind șase dintre ele. El a părăsit salonul de coafură și s-a dus în clădirea Transelectrica din apropiere, unde i-a pus paznicului pistolul pe masă, apoi l-a sunat pe fiul său, spunându-i ce a făcut. La rândul său, paznicul a sunat la 112 alertând autoritățile. Surse judiciare care au participat la anchetă au afirmat că agentul a tras în incinta coaforului 11 cartușe, golind practic încărcătorul armei. Aceleași surse au explicat că Vlădean avea un pistol Glock de 9 mm cu un încărcător în care încăpeau 19 cartușe, însă la momentul comiterii crimelor avea doar 11 gloanțe. În urma efectuării necropsiei cadavrelor celor două femeie, a rezultat faptul că asupra soției a fost tras un singur foc, producându-i leziuni în zona toracică, iar asupra celeilalte victime, identificate în persoana casierei coaforului, au fost trase trei focuri de armă. Sursele citate au precizat că majoritatea proiectilelor au fost recuperate, unele rămânând însă în victime.
Avocata lui Vlădean susține că acesta este sub tratament antidepresiv
Avocatul care-l apără din oficiu pe Vlădean, Eugenia Rădoi, a declarat ieri că bărbatul nu este consțient de ceea ce a făcut și întreabă dacă soția lui trăiește. "M-a întrebat de mai multe ori dacă soția lui trăiește, nu realizează încă ce s-a întâmplat. Încă nu este conștient", a declarat Rădoi, după ce a participat la percheziția din locuința agresorului. Potrivit avocatului, Gheorghe Vlădan se afla sub tratament psihiatric pentru o depresie severă la momentul la care a comis asasinatele, el fiind, din ianuarie și până în februarie, chiar internat pentru problema psihiatrică. "A fost internat cu o depresie severă, din ianuarie până la jumătatea lui februarie, la Ana Aslan. A avut niște probleme grave, în 12 zile nu a dormit decât 20 de minute. Ieri (luni, n.r.), în ziua atacului, își luase medicamentele prescrise, se afla încă sub tratament", a declarat avocatul Eugenia Rădoi. Întrebată dacă Vlădan a realizat că nu mai are dreptul să dețină arma, avocatul Rădoi a răspuns că bărbatul a dus arma "într-un loc, pentru a o preda", însă lipsa banilor l-a făcut să meargă să o ia înapoi. Bogdan Vlădan, fiul bărbatului, care a asistat la perchiziția domiciliară la care a fost și tatăl său, a declarat că acesta i-a spus că-l iubește, și pe el și pe mama sa. „Nu știe de ce a făcut asta”, a spus el, întrebat de ziariști dacă tatăl său i-a oferit vreo explicație pentru gestul comis. Ciudat este că lui Vlădean nu i s-a retras permisul de port-armă după ce a fost internat pentru probleme psihice și nici nu i s-a cerut să predea arma, cu atât mai mult cu cât lucra într-o unitate medicală a MAI, iar șefii săi ar fi trebuit să-și dea seama că problemele de sănătate ale bărbatului impuneau acest lucru.
Bogdan Cristescu