Home Actualitate Politistii din -dosarul mita pentru Spania- sunt cercetati in stare de libertate

Politistii din -dosarul mita pentru Spania- sunt cercetati in stare de libertate

DISTRIBUIŢI

Dupa esecul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) din septembrie (n.r.-arestarea vamesilor de la Otopeni), a venit randul Directiei Generale Anticoruptie (DGA) -sa-si dea in petec-. Incercand sa justifice intr-un fel sau altul banii primiti de la stat, institutiile care ar trebui sa inchida infractorii, doar reusesc sa-i treaca printr-o sala de tribunal.

Asa a fost posibil, ca dupa ce joi, cand s-a armat un intreg scandal mediatic in legatura cu ofiterii Directiei Caziere Juridiciare acuzati de trafic de influenta si luare de mita, ieri, Tribunalul Bucuresti sa dispuna eliberarea si cercetarea acestora in stare de libertate, cu interdictia de a parasi tara. IGPR-istii, retinuti tot intr-o joi dimineata, la fel ca si mai sus mentionatii vamesi, nu au fost singurii care si-au capatat libertatea. Procurorii DGA nu au reusit sa dea un motiv intemeiat instantei, pentru a retine macar civilii implicati in acest dosar, cercetati pentru ca ar fi racolat cetateni romani care vroiau sa plece la munca in Spania si carora le promiteau ca le obtin vizele de munca in aceasta tara. Desi dosarul a fost studiat, cercetat, anchetat si finalizat cu perchezitie in plina dimineata, precum si cu amenintari de aplicarea masurilor disciplinare, s-a ajuns intr-un -final glorios- la nimic.

19 probe… degeaba

Potrivit DGA au fost inregistrate un numar de 19 denunturi formulate de cetateni romani, care au sesizat faptul ca au fost racolati de mai multe persoane ce promiteau ca in schimbul unor sume de bani, sa le obtina actele necesare pentru viza de munca. Pe baza acestor denunuturi s-a demarat toata actiunea de supraveghere, care a dus la inceperea urmaririi penale fata de sapte intermediari civili, acuzati de trafic de influenta, precum si impotriva a doi angajati ai IGPR, respectiv a unui agent de la Compartimentul Paza si Control Acces si a unui angajat contractual. Acuzatiile aduse angajatilor IGPR sunt de luare de mita si trafic de influenta. Dupa descinderea ce a avut loc joi dimineata, au urmat 12 ore de audieri la DNA, cei opt suspecti (n.r.-agentul sef Nicolae Campeanu, secretara sefului Directiei Cazier, Daniela Floarea Iordache, Istudor Jan si Marko Boldovin, Constantin Dinca, Ionel Ene, Aurel Stefan si Mihail Paul Tudor) au fost transportati in cursul noptii la Tribunalul Bucuresti, cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile. In jurul orei 4.00 a diminetii de vineri, a inceput procesul in care au fost prezentate probe obtinute de catre DGA cu ajutorul Politiei Romane si in colaborare cu procurorii . Tribunalul Bucuresti a decis abia la 10.00 dimineata, ca toti cei cercetati in stare de arest sa fie anchetati liberi, dar cu interdictia de a parasi tara.

Ancheta a costat mai mult decat prejudiciul adus statului

Aceasta a fost concluzia la care a ajuns aparatorul lui Stefan Aurel, Alexandru Mihailescu, care a tinut sa mentioneze ca prejudiciul adus de fiecare inculpat in parte variaza intre sumele de 200-700 RON. Totodata, avocatul si-a exprimat nemultumirea ca toti inculpatii au fost -audiati ca si cum erau un tot, desi nu exista legatura intre dosarele lor-. Dosarul -mita pentru Spania- vine sa ne improspateze memoria, in legatura cu faptul ca nu este singurul dosar instrumentat, in care prejudiciul adus statului de propriile institutii e mai mare decat cel pe care il aduc infractorii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.