Acuzat de politisti de comiterea infractiunii de inselaciune, Dan Claudiu Mihaila a adus, la randul lui, acuzatii grave anchetatorilor care l-au trimis in arest. El sutine ca unii ofiteri ai Biroului Economic -lucreaza- ca recuperatori.
-Ofiterii Politiei Municipiului Iasi lucreaza numai pe baza comisioanelor incasate de la afaceristi. Maiorul Stefan Alexa (adjunctul Politiei Municipiului Iasi – n.r.) este cel mai tare recuperator. De aceeasi faima se mai bucura maiorul Frunza, seful Biroului Economic, colonelul Micu, fost sef al aceluiasi birou, maiorul Petru Bargan, ofiter in Biroul Economic, si Dumitru Pintilie, ofiter la Cercetari-Penale. Ei incaseaza 30-40% din suma care trebuie recuperata de o firma-, a declarat Dan Claudiu Mihaila, care a precizat ca detine inregistrari si documente ce pot constitui probe ale unor eventuale acuzatii de coruptie.
Dan Claudiu Mihaila a fost tinut in arestul Politiei doua luni, dupa ce a fost acuzat de emiterea unor cecuri fara acoperire in valoare de 2,5 miliarde de lei. Anchetatorii au descoperit ca, prin intermediul firmei SC -Ladioni Star- SRL, al carei unic actionar si administrator este, precum si folosind firma SC -Pal- SRL, unde este asociat cu ieseanul Iulian Radulescu, a indus in eroare opt societati comerciale. Potrivit Politiei, el a actionat dupa metoda clasica: plata la prima comanda, fara nici o intarziere, iar apoi urma o comanda mult mai consistenta, insa, in momentul in care furnizorul mergea sa incaseze cecul din banca, constata ca nu are bani in cont.
Acestea sunt acuzatiile aduse de Politie, contestate vehement de Dan Claudiu Mihaila, care a organizat duminica o conferinta de presa alaturi de mama sa, locotenent-colonel Elena Mihaila, fosta sefa a Serviciului de Evidenta Populatiei Iasi.
-Nici macar nu a existat o plangere la Politie atunci cand m-au retinut. Dovezile au fost stranse pe parcursul anchetei. Cu doua zile inainte de arestare, mi-au propus sa dau 70 milioane de lei unei firme cu care nu aveam nici o relatie de afaceri. Administratoarea firmei ?çSanzor?ê, Veronica Albu, care avea de recuperat acei bani, este o apropiata a unor ofiteri din Politie-, povesteste Mihaila. -Ofiterii acuzati de coruptie care m-au anchetat pe mine nu au dovedit intentia de inselaciune, dosarul fiind o comanda evidenta a cuiva cu relatii in Politie.- Dan Claudiu Mihaila nu si-a sustinut declaratiile cu probe, spunand ca acestea exista la dosar. Mama sa, Elena Petriman, fosta Mihaila, considera ca ar putea fi vorba despre razbunarea unor fosti colegi de serviciu si ca -nu s-a lucrat cu profesionalism in acest dosar. S-a plecat de la prezumptia de vinovatie. In mod normal, era o cauza de competenta instantei si nu putea face obiectul unui dosar penal-.
De altfel, familia Mihaila sustine ca in trecut a avut diverse conflicte cu actuali ofiteri de Politie, motiv pentru care acum ar fi anchetati pe nedrept. -De exemplu, tatal colonelului Micu, care locuia in Barlad, a fost acuzat la un moment dat de furt, iar tatal meu, care lucra in Militie, s-a ocupat de dosarul lui. Colonelul Micu este cunoscut ca un recuperator de bani ai Stanestilor. Stiu ca Frant Stanescu i-a dat, in 1995, 20 milioane de lei ca sa-i recupereze niste bani dintr-o afacere. La ore tarzii din noapte, mergea la diversi clienti insotit de clanul Stanescu-, a spus Mihaila. El a inaintat o plangere la Parchetul Militar si la Corpul de Control al IGP. Adjunctul Politiei Municipiului Iasi, maiorul Stefan Alexa, a afirmat ca -dosarul lui Mihaila s-a aflat sub supravegherea procurorului. El a cerut o expertiza, s-a efectuat, iar procurorul va decide. Daca acuza pe cineva, ar trebui sa aiba probe-.
Politistii suceveni, beneficiari ai actelor de caritate ale fundatiei lui Severin
Verificarea activitatii Fundatiei Umanitare Olanda – Romania merge inainte, desi cu mai putine surle si trambite. Explicatia e foarte simpla. Surse bine informate spun ca, din cele 77 de autovehicule pe care magnatul sucevean, Severin Tcaciuc, le-a adus in tara prin aceasta fundatie in scop -umanitar-, o buna parte au ajuns in posesia unor cadre de nadejde ale Politiei locale, iar altele au fost preluate prin autentice contracte de comodat de catre persoane cu influenta din judetul Suceava.
Ancheta merge oricum inainte si este de asteptat ca, in scurt timp, beneficiarii gesturilor caritabile ale lui Severin Tcaciuc sa iasa din anonimat. Oricum, pentru a-i scapa pe acestia de stresul asteptarii rezultatelor oficiale ale verificarilor, solicitam Politiei Rutiere Suceava sa faca publica lista persoanelor care au preluat autoturisme de la Fundatia Umanitara Olanda – Romania, cu sau fara acte de comodat. Mai ales ca, din cate stim, dupa o lege care nu a murit inca din vechea legislatura, politistii nu au voie sa detina automobile pe fundatie.