Home Actualitate Politistii isi mascheaza neputinta in prinderea hotilor prin bilanturi contrafacute

Politistii isi mascheaza neputinta in prinderea hotilor prin bilanturi contrafacute

DISTRIBUIŢI

In fiecare moment, numarul de mandate de urmarire generala creste. Acest lucru se intampla pentru ca politistii nu pot sa ii prinda pe infractori, iar acestia ies nestingheriti din tara. Oamenii legii dau vina pe justitie, insa ei trebuie sa faca eforturi pentru a-si aminti cand au pus mana pe ultimul infractor.

Furtul, talharia, traficul si consumul de droguri, precum si vatamarea corporala sunt cele mai frecvente infractiuni comise de cei care apoi ajung sa fie dati in urmarire generala. Datele reies dintr-o statistica a Inspectoratului General al Politiei Romane, care arata faptul ca aproape 2.500 de oameni au scapat de mandat in acest an pentru ca fusesera dati din gresala in urmarire ori pentru ca au avut vreme sa -aranjeze- acest lucru, desi erau cautati de politie.

Dezastru la IGPR

Politistii privesc cu exasperare cum infractorii fura, sunt dati in urmarire, iar ei nu pot pune mana pe ei. In sapte luni, numarul celor care sunt cautati de justitie si neprinsi de politie a crescut cu 121 de persoane, conform statisticilor IGPR. In termeni reali insa, cresterea este de 2.538 de oameni.

Practic, la inceputul anului existau 6.849 de urmariti general, iar acum sunt 6.970. Cresterea mica este doar pe hartie, pentru ca in realitate aproape 2.500 de oameni au scapat de mandatul de urmarire fara sa fi fost prinsi de oamenii legii. -Am prezentat aceste date pentru a arata disfunctionalitatile care au loc in demersurile politiei de a prinde urmariti general-, a spus subcomisarul Monica Smarandache, fara a sufla o vorba despre eventualele solutii pentru iesirea din colaps.

Scuze hilare ale politiei

Pentru incapacitatea lor, politistii dau vina pe lege. Un comunicat al IGPR sustine ca rezultatele jalnice se datoreaza legislatiei. Mai mult, politistii incearca sa isi acopere neputinta cu cifre obtinute in urma unor calcule abracadabrante. -Din totalul urmaritilor ramati in evidenta, impotriva carora au fost emise mandate de arestare ori de executare a pedepsei, 42% au parasit tara-, se arata intr-un comunicat al IGPR. Cu toate acestea, procentul este mult mai mic. In acest an au fost emise 2.854 mandate de urmarire generala si din acestea numai 632 nu au putut fi puse in aplicare din cauza ca infractorii au fugit din tara, ceea ce inseamna 22 de procente.

In aceste conditii, scuzele politistilor sunt total hilare, mai ales avand in vedere ca un urmarit general oricum nu are cum sa iasa din tara, deoarece Politia de Frontiera verifica daca cineva este sau nu cautat de politie.

Numar alarmant de revocari de mandate

Nu mai putin de 1.440 de persoane s-au predat la politie sau au reusit sa isi -aranjeze- anularea mandatului de urmarire generala in acest an, conform unei statistici a IGPR. Cei mai multi erau cautati pentru furt sau talharie, adica fapte cu un grad mare de periculozitate sociala. Ieri, IGPR a prezentat un top al celor mai periculosi 20 de infractori. Pe locul sapte in clasament este ciobanul Ion Chita care, desi nu are pasaport si lucreaza la niste stane de oi, nu a putut fi capturat. Cu toate acestea, personaje ca Severin Tcaciuc, Fatih Kesser (fostul patron de la Nitramonia Fagaras) sau Marius Vizer nu apar in lista politiei. Totodata, desi in top, unii infractori nu apar pe pagina de internet a politiei. In acelasi timp, Nicolae Popa, locotenentul lui Vintu, este devansat in top de Paul Popa, locotenentul criminalului grec Costas Passaris, fapt care ne face sa concluzionam ca prioritatile politiei nu tin cont de realitate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.