Home Actualitate Politistii romani vor citi drepturile inculpatilor ca la Hollywood

Politistii romani vor citi drepturile inculpatilor ca la Hollywood

DISTRIBUIŢI

Cabinetul Nastase a aprobat, ieri, proiectul de lege privind modificarea si completarea Codului de Procedura Penala. Actul normativ cuprinde 133 de modificari de esenta privind desfasurarea procesului penal, care sporesc garantiile procesual penale, in special cele privind masurile privative de libertate sau cele referitoare la instituirea controlului judecatoresc pentru solutiile procurorilor de retrimitere in judecata. Codul Penal va avea in plus, daca Parlamentul va gira acest proiect, si prevederi privind protectia martorilor sau investigatorii sub acoperire. Ministrul justitiei, Rodica Stanoiu, a anuntat ieri ca actul normativ a fost conceput astfel incat sa puna bazele asa-numitei politii judiciare. Astfel, organele de cercetare ale politiei si politistii specializati in activitati de constatare a infractiunilor, de strangere a datelor pentru inceperea urmaririi penale vor constitui -politia judiciara-. Aceasta institutie isi desfasoara activitatea sub autoritatea procurorului general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie.

Totodata, proiectul mai stabileste si un concept cunoscut, dar neaplicat de multe ori in Romania: -prezumtia de nevinovatie-. Aici, specialistii romani s-au inspirat probabil din legislatia sau filmele americane cu politisti. -Invinuitului sau inculpatului i se aduce la cunostinta fapta care formeaza obiectul cauzei, dreptul de a avea un aparator, precum si dreptul de a nu face nici o declaratie, atragandu-i-se atentia ca ceea ce declara poate fi folosit impotriva sa-, se precizeaza in proiect.

Instanta poate decide asupra arestarii preventive

Una dintre cele mai importante modificari o constituie, in opinia guvernantilor, atribuirea dispunerii arestarii preventive, in cursul urmaririi penale, in competenta instantei de judecata. Procurorul nu va mai putea dispune arestari preventive decat pe o perioada de trei zile, iar instanta va putea decide asupra unui termen de 30 de zile.

De asemenea, pentru infractorii care prezinta pericolul sustragerii de la urmarirea penala sau de la judecata, Codul de Procedura a fost modificat astfel ca instanta sau procurorul poate -obliga la a nu parasi tara- pentru maximum 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii.

Pentru infractorii minori, intre 14 si 16 ani, proiectul prevede imposibilitatea arestarii preventive daca fapta pentru care sunt invinuiti presupune o pedeapsa mai mare de 10 ani de inchisoare.

Adio -NUP-uri- necontrolate

O alta prevedere extrem de importanta se refera la posibilitatea partii vatamate de a cere si primi din partea instantei dreptul ca procurorul care a dat -Neinceperea Urmaririi Penale- pentru dosarul respectiv sa fie supus unui control. Instanta respectiva poate, in acelasi timp, sa judece cauza. In alta ordine de idei, instanta poate sa decida in cazurile privind siguranta nationala, traficul de arme, de persoane, de droguri sau acte de terorism, interceptarea convorbirilor telefonice, perchezitii sau retinerea corespondentei. Proiectul include si protectia martorilor, in cazul in care declararea indentitatii reale a acestora le-ar putea periclita viata.

Referitor la insulta si calomnia prin mijloace de comunicare in masa, proiectul -Stanoiu- stabileste ca plangerea prealabila se va adresa procurorului, si nu instantei de judecata-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.