In Romania, violenta in familie este si azi perceputa de anumite categorii sociale ca fiind fireasca. Multe femei din mediul rural mai considera ca e normal ca -barbatu* sa-si bata muierea- sau -sa-si altoiasca pruncii-. Insa, indiferent de mediu, rural sau urban, -corectiile- din sanul familiei degenereaza in batai ce desfigureaza, victima fiind mutilata atat fizic, cat si psihic. Conform statisticilor politienesti, in tara noastra, acest fenomen a scapat de sub control, din totalul infractiunilor cu violenta, cele domestice fiind de aproape 10%. Mai mult, politia nu putea interveni pentru a stopa aceste batai, neputand decat sa ridice din umeri sau sa asculte pe la usi tipetele femeii sau ale copilului batuti. Legea le interzicea sa intervina! Din fericire, acum exista premise ca acest fenomen sa fie stopat. Camera Deputatilor a adoptat, pe articole, proiectul de lege privind prevenirea si combaterea violentei in familie, prin care se stipuleaza o serie de masuri pentru protejarea victimelor agresiunilor domestice. Contraventiile stabilite de lege se situeaza intre cinci si 50 milioane de lei, situatie cel putin ciudata, daca tinem cont de faptul ca una dintre principalele cauze ale acestui fenomen este tocmai saracia. De asemenea, prin aplicarea acestei amenzi este pedepsita si victima, care este si batuta, si cu banii luati din bugetul familiei.
Violenta fizica, verbala si psihica
Prin violenta se intelege orice actiune fizica sau verbala intentionata care provoaca o suferinta fizica, psihica, sexuala sau un prejudiciu material. Scopul legii este acela de a proteja victimele violentei domestice, fara a face discriminari, adica indiferent ca sunt femei, barbati sau copii. Specialistii care cerceteaza aceasta problema sunt de acord ca violenta este un fenomen larg raspandit, mult mai raspandit decat arata sondajele, pentru ca unele fapte nu sunt raportate politiei sau spitalelor.
Agentia Nationala pentru Protectia Familiei
Agentia Nationala pentru Protectia Familiei se afla sub protectia Ministerului Sanatatii, va avea centre judetene si va asigura toate cheltuielile privind protejarea victimelor, certificate medico-legale si adaposturi. Agentia conlucreaza cu reprezentanti ai Ministerului de Interne, ai Justitiei, ai Educatiei, ONG-urilor si Administratiei Publice Locale. Reprezentantii acestor organisme vor sustine dezbateri publice pe tema violentei domestice in fiecare capitala de judet. Asistentii familiali vor forma personalul calificat, pregatit de agentie, si vor face medierea intre partile aflate in conflict, inainte de a se ajunge in justitie. De asemenea, ei vor oferi asistenta si adapost victimelor, dar si cursuri de reabilitare a agresorilor.
Ce se ascunde in spatele violentei?
Desi s-au cautat factori specifici care sa explice comportamentul violent in familie, nu s-au gasit altii decat cei de natura sociala: atunci cand sotii sunt foarte tineri, cand veniturile familiei sunt foarte scazute, alcoolul si somajul, dificultatile sexuale si lipsa satisfactiei la locul de munca. Unele persoane au probleme de personalitate (comportamente antisociale), ele neavand sentimentul de vinovatie si cainta dupa o intamplare violenta. Multe conflicte apar pe tema rolului femeii in societate, existand si azi numeroase familii structurate pe un sistem -patriarhal-.
Efectele
Efectele violentei sunt atat pe termen scurt, dar si pe termen lung. Ranile produse prin lovire, taiere, zgariere etc. pot duce in unele cazuri la moartea victimei. In alte cazuri se pot produce depresii, dereglarea ritmurilor firesti ale organismului, folosirea alcoolului in mod exagerat sau a unor medicamente, toate acestea ducand la tentative de sinucidere. De asemenea, copiii care sunt martori ai cazurilor de violenta in familie vor suferi si ei de depresii si boli ale sistemului nervos si este foarte posibil sa devina si ei violenti. Exista situatii in care victimele suporta violentele partenerului fara sa ia nici un fel de masura. Acest comportament este strict legat de dependenta financiara. Expertii sunt de acord ca factorii economici si culturali contribuie la perpetuarea agresiunilor asupra femeilor. Pentru ca femeile, ca grup, au o putere mai mica in societate, este posibil ca ele sa fie principalele victime. Unii tineri – baieti si fete – sunt educati in mod gresit ca o femeie are, singura, responsabilitatea de a se ingriji de familie fara sa aiba posibilitatea de a incheia prin divort o relatie care nu functioneaza. Femeile vor privi divortul ca pe un esec total al vietii lor, considerandu-se singurele vinovate, iar barbatii care au fost astfel educati vor refuza sa respecte o femeie necasatorita sau divortata.