
Astăzi, la prånz, se împlinesc fix 21 de ani de cånd Ion
{flv}2011-06-15-Mineriada1990{/flv} Iliescu le mulțumea călduros minerilor adunați la Romexpo pentru curajul de care au dat dovadă în confruntarea cu forțele reacționare și pentru salvarea democrației din Romånia.
Discursul, adånc inspirat de învățămintele marxist-leniniste, a fost întåmpinat cu urale și cu strigăte de bucurie, semn că fusese pus și ultimul bocanc pe mugurii democrației romånești. Imediat după vorbele înălțătoare rostite de Iliescu, minerii au fost conduși la trenurile care îi așteptau în Gara de Nord și transportați în Valea Jiului, cu sentimentul că își făcuseră datoria. Ce-i drept, și-au făcut-o cu vårf și îndesat, mărturie în acest sens fiind „golanii“ din Piața Universității care au simțit pe pielea lor ciomagele și bocancii minerilor „binefăcători“. Numărul victimelor minerilor și ale celor care s-au infiltrat printre ei rămåne controversat pånă astăzi, în lipsa unei anchete serioase. Oficial, conform evidenței de la comisiile parlamentare de anchetă, numărul răniților este de 746, iar numărul morților este de șase: patru morți prin împușcare, un decedat în urma unui infarct și o persoană înjunghiată. Cifrele oficiale din documente rămase la sertar sunt contrazise de participanții la evenimente. Viorel Ene, președintele „Asociației Victimelor Mineriadelor“, a declarat că „Există documente, mărturii ale medicilor, ale oamenilor de la cimitirele Domnești și Străulești. Cu toate că am afirmat tot timpul că cifra reală a morților este de peste 100, nimeni nu ne-a contrazis pånă în prezent și nu a existat nici o poziție oficială împotrivă“. Sångele celor peste 100 de morți de la mineriada din 13-15 iunie se află în continuare pe måinile lui Ion Iliescu deși noii săi apostoli, de tipul lui Victor Ponta, se străduiesc din răsputeri să-l scoată de la an la an mai curat, mai uscat și mai puțin responsabil de masacrul din iunie 1990 din Piața Universității.
Memoria scurtă a cârlanului Ponta
Ca să nu spunem pe față că Victor Ponta a mințit cu nerușinare, ne limităm a spune că are doar mintea scurtă. Atåt de scurtă încåt a uitat că în urmă cu un an atât în programul cu care a câștigat în februarie alegerile interne din PSD, cât și după preluarea efectivă a conducerii, Victor Ponta declara că partidul său își va asuma rolul negativ pe care l-a jucat în momente precum mineriada din iunie 1990. Afirmația a fost salutată la vremea aceea, deoarece anunța o abordare cu totul diferită față de cea a lui Ion Iliescu, care susține și acum că venirea minerilor la București a fost provocată de alții și că a salvat țara de „forțe destabilizatoare“. A trecut 13 iunie 2010, a trecut și 13 iunie 2011, iar Ponta a rămas în continuare fidel lui Iliescu și a uitat să se delimiteze, în calitate de șef al PSD, de practicile violente ale bătrånului edec comunist.
„Mă delimitez de felul cum a acționat statul român (…) Mi se pare atât de nedrept ca pe un om care a fost în Piață să îl judece un jurnalist care nu a fost acolo“, s-a rățoit Victor Ponta în direct la televizor. „Am fost în Piață și a fost cel mai rău lucru de după ‘89“, a mai povestit Ponta, de parcă certificatul prezenței sale în Piața Universității l-ar absolvi pentru totdeauna de responsabilitatea faptului că acum stă cuminte sub papucul plin de sånge al lui Ion Iliescu și nu îndrăznește să-l trimită pe acesta la coșul de gunoi al istoriei, acolo unde-i este de fapt locul.
Pentru a-și spori credibilitatea, Victor Ponta ne-a mărturisit, în direct la B1 TV, că a plecat atunci din țară cu gåndul de a nu se mai întoarce niciodată. Probabil greața i-a dispărut rapid, din moment ce s-a reîntors repejor acasă și, mai mult, s-a înrolat în råndul soldaților credincioși ai lui Ion Iliescu, personaj care nu și-a asumat niciodată, nici măcar în treacăt, mineriada din iunie ‘90, eveniment care a făcut înconjurul lumii și a lăsat o idee extrem de amară despre modul în care înțeleg romånii democrația și libera exprimare. Cam cåtă ipocrizie poate exista la Victor Ponta, un personaj ajuns conjunctural într-o funcție politică importantă și care are pretenția că poate vorbi în numele nostru? Lașitatea manifestată de Ponta în fața lui Iliescu se transformă în isterie atunci cånd cineva, oricine, are tupeul să-l întrebe pe marele lider de partid despre modul în care coabitează un „golan“, așa cum se declară Victor Ponta, cu cel care a ordonat cu sånge rece să se tragă în manifestanții din Piața Universității.
Văzånd reacțiile isterice ale lui Ponta ai senzația că-l auzi pe Iliescu vorbind despre „anarhie și dezordine“ și despre „rebeliunea legionară“ a golanilor din Piața Universității. Și, sincer, nu cred că vreun coleg de Piață de-al lui Ponta (dacă există așa ceva) se va grăbi să-i ia apărarea atotsuficientului lider al PSD care se adapă conștiincios de la învățăturile lui Iliescu.
Justiția – ultima speranță
Potrivit actualului procuror general al României, Laura Codruța Kovesi, „anchetele privind evenimentele din decembrie și mineriada din ‘90 sunt cele mai mari neîmpliniri din întreaga istorie a Ministerului Public“. Parcă văd rånjetul lui Ion Iliescu la auzul acestei declarații. Și are mare dreptate să rådă în nasul justiției romånești, care în dosarul mineriadei din iunie 1990 nu a condamnat decât un executant, Denes Domokos, fost șef de schimb la Exploatarea Minieră Livezeni. El a primit 10 ani de închisoare pentru că a încercat să-i taie capul (la propriu) lui Marian Munteanu, fostul lider al studenților din Universitatea București.
După mai bine de 10 ani de la evenimente, fostul președinte Ion Iliescu a fost învinuit în dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, dar în vara lui 2009 faptele s-au prescris. Speranța vine acum de la CEDO, care a decis în cazul dosarului Revoluției din decembrie ‘89 că faptele nu pot fi prescrise. Acum așteaptă la rånd la Curtea de la Strasbourg dosarul mineriadei din iunie ‘90.
Și eu visez ca mulți dintre voi să-l văd pe Iliescu condamnat definitiv de o instanță de judecată pentru crimele revoluției și mineriadelor. Pånă atunci putem doar cugeta la vorbele unui celebru general chinez care a trăit în urmă cu mai bine de 2500 de ani: „… DACĂ VEI AVEA SUFICIENTĂ ÎNȚELEPCIUNE ȘI RĂBDARE ȘI VEI STA ATENT PE MALUL RÅULUI, VEI PUTEA OBSERVA, LA UN MOMENT DAT, PLUTIND LA VALE, CADAVRELE DUȘMANILOR TĂI“. Iulia Nueleanu