Home Actualitate Portul Tomis – la discretia controversatului -parinte- al programului -Fabricat in Romania-

Portul Tomis – la discretia controversatului -parinte- al programului -Fabricat in Romania-

DISTRIBUIŢI

Printr-un aranjament de culise, pe 17 decembrie 2004, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime SA Constanta a incheiat cu firma Sisteme Internationale de Afaceri SA Bucuresti un contract de inchiriere valabil pana la 30 iunie 2021 privind -asigurarea contra cost a folosintei platformelor din Portul turistic Tomis-. In urma acestei inginerii, firmei bucuresteane controlate de catre Valentin Ionescu, parintele pomposului program initiat si esuat lamentabil in era PSD – -Fabricat in Romania-, i se pun la dispozitie bunurile aflate in administrarea CN APM SA in Portul Tomis (cheiuri, acvatoriu, diguri de adapostire), in schimbul unei plati lunare de numai 2.605 de euro, plus TVA. Mai mult, in contract nu se precizeaza exact suprafata Portului Tomis care va fi pusa la dispozitia lui Valentin Ionescu, aceasta urmand sa fie stabilita ulterior prin masuratori cadastrale.

Chiria lunara de doar 2.605 de euro pe care trebuie sa o achite firma Sisteme Internationale de Afaceri Bucuresti demostreaza ca CN APM SA Constanta i-a pus aproape gratis la dispozitie pentru 17 ani platformele si constructiile hidrotehnice aferente Portului Tomis. Practic, eforturile financiare ale companiei, estimate la circa patru milioane de euro, privind prelungirea digului de nord pentru eliminarea efectului hulei de vest, s-au risipit pe valurile marii pentru ca Valentin Ionescu sa controleze tot Portul turistic Tomis.

Prin acceptarea acestui contract, CN APM Constanta, condusa la acea vreme de directorul general Gheorghe Moldoveanu, a ignorat total o serie de prevederi ale Codului fiscal si ale H.G. nr. 1840/2004 care prevad ca toate cheltuielile ce se efectueaza sa se recupereze din venituri.

Or, conducerea companiei a depus eforturi serioase pentru a diminua chiria la doar 2.605 euro fara TVA, ceea ce nu acopera nici cheltuielile efectuate si nici alte venituri pe care aceasta le obtinea pe alte cai.

Prima cale consta in reducerea chiriei cu 50% pe trei ani, astfel ca s-a ajuns la 1.302,5 de euro pe luna conform art. 25 din contract, incalcandu-se astfel prevederile din caietul de sarcini intocmit cu ocazia licitatiei de inchiriere, in care se stipula ca oferta minima sa fie de minimum 3.000 euro cu TVA inclusa. Cea de a doua modalitate a vizat cedarea catre firma lui Valentin Ionescu a unor contracte de inchiriere deja existente incheiate cu firma On Plonge SRL, de 321,28 de euro fara TVA in extrasezon si 368,93 de euro fara TVA in sezon, si cel cu Asociatia Scafandrilor, de 128,79 de euro.

Rezulta astfel ca, in urma acestei afaceri incheiate cu Valentin Ionescu, compania nu mai incasa nici suma din aceste ultime contracte, diminuandu-si astfel inca o data veniturile.

Trebuie precizat ca Valentin Ionescu a fost coleg cu primarul Radu Mazare, la Institutul de marina -Mircea cel Batran- din Constanta si, in prezent, cei doi sunt asociati in mai multe firme implicate in afaceri controversate. Mai mult, potrivit Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta, tatucul rasuflatului proiect -Fabricat in Romania- impreuna cu fostul consilier guvernamental Liana Iacob sunt acuzati de reprezentantii unei firme de constructii ca au cerut 200.000 de dolari pentru derularea unui contract al Administratiei Nationale a Drumurilor. Reclamantii mai sustin ca banii ar fi fost dati in 2001 in doua transe lui Valentin Ionescu, iar acesta, la randul lui, i-ar fi asigurat ca vor ajunge la Liana Iacob.


Toate aceste masuri au fost luate sub pretextul ca firma afaceristului de la -Fabricat in Romania- efectueaza investitii, dar de veniturile rezultate in urma acestora CN APM Constanta nu va beneficia deloc.

Nu au fost avute insa in vedere investitiile pe care compania le efectueaza pentru asigurarea dragajului, a prelungirii digului, astfel incat firma lui Valentin Ionescu sa-si puna in valoare investitiile numai in favoarea sa, nu si a companiei.

Specialistii din cadrul CN APM Constanta au precizat ca acest contract este total dezavantajos, deoarece tariful perceput este foarte mic in raport cu costurile efectuate de companie. Mai mult, acestia sustin ca nu s-a avut in vedere nici faptul ca, prin cedarea directa a Portului turistic Tomis si a contractelor de inchiriere catre un singur chirias, i se creeaza acestuia o pozitie de monopol si nu au fost puse in discutie cai de rentabilizare si de recuperare a costurilor companiei.

In plus, nu au fost avute in vedere efectele fiscale negative asupra profitului propriei companii, ca urmare a faptului ca toate cheltuielile companiei devin nedeductibile din punct de vedere fiscal.

Firma lui Valentin Iliescu, infiintata la sfarsitul lui 2003, avea obligatia prin contract sa efectueze o serie de investitii, dar nici pana astazi nu a prezentat un grafic de realizare a lucrarilor pe stadii exacte.

Din acest contract parafat la sfarsitul anului trecut, cand deja PSD pierduse alegerile, rezulta practic ca intreaga conducere a Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta a oferit aproape gratis Portul turistic Tomis pana in 2021. Astfel, -parintele- programului -Fabricat in Romania- a mai regizat un tun de zile mari in urbea controlata de Radu Mazare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.