Home Actualitate Povestea românului care a venit pe 1 ianuarie să muncească în Marea...

Povestea românului care a venit pe 1 ianuarie să muncească în Marea Britanie

DISTRIBUIŢI

Cum a ajuns Victor Spirescu o adevărată celebritate

Presa britanică a preconizat un "aflux major" de bulgari și români, dar se pare că a găsit doar unul singur, și anume Victor Spirescu, care a venit pe 1 ianuarie să muncească în Marea Britanie și care a devenit între timp o adevărată celebritate, comentează AFP.
Acordând interviuri după interviuri, inclusiv la televiziune, acest român în vârstă de 30 de ani a devenit reprezentantul muncitorilor imigranți de a căror venire în masă se teme Marea Britanie.

Purtând un fes bej tras până peste ochi și o barbă rară, tânărul a avut surpriza ca, la debarcarea pe aeroportul Luton, în nordul Londrei, să fie primit de o mare de camere de luat vederi și doi parlamentari, în ziua anulării restricțiilor impuse muncitorilor din țara sa și din Bulgaria.
Atenția s-a concentrat asupra lui deoarece era unul dintre puținii pasageri de la bordul avionului dinspre Târgu Mureș, în centrul României, care venea pentru prima dată în Marea Britanie, ceilalți fiind deja rezidenți.

"Nu am venit să vă fur țara. Am venit să muncesc și după aceea să mă întorc acasă", s-a apărat imediat tânărul, care și-a lăsat logodnica în Transilvania, pentru o perioadă în care dorește să câștige suficienți bani cât să își renoveze locuința pe care a cumpărat-o.
The Daily Telegraph a efectuat o vizită pentru a o intervieva pe tânără, Cătălina Curcean, în vârstă de 19 ani, pe care a fotografiat-o în fața casei dărăpănate a cuplului, în satul Pelișor.
Victor Spirescu, care potrivit The Times a fost cioban, electrician și mecanic în România, și-a găsit, de la sosirea în Marea Britanie, un loc de muncă, și anume spălător de mașini.
Nici lui nu-i vine să creadă cât de cunoscut a ajuns. "Când merg la supermarket, toată lumea se uită la mine. Am auzit o fetiță spunându-i mamei ei «uite-l pe tipul de la televizor»", a declarat el duminică pentru Sky News, adăugând că oamenii pe care i-a cunoscut până acum au fost "foarte prietenoși".
În contextul unor îngrijorări provocate de deschiderea completă a pieței muncii cetățenilor din cele două țări, cele mai sărace din UE, premierul britanic David Cameron a restrâns accesul imigranților la alocații sociale.
Intervievat de BBC, el a refuzat din nou, duminică, să ofere o estimare a numărului românilor și bulgarilor așteptați în Marea Britanie, dar a declarat că Guvernul laburist din perioada respectivă a subestimat foarte mult numărul imigranților sosiți după aderarea Poloniei la UE, în 2004, care a fost de "peste un milion".

Ce posturi ii așteaptă pe români în Marea Britanie și care sunt salariile

Dansatoare, infirmiere si asistente personale, sunt printre cele mai frecvent întâlnite slujbe oferite romanilor in Marea Britanie.

Publicația britanica Express and Star a analizat ofertele de joburi postate pe site-ul de profil Tjobs.ro, unde mai bine de 8.000 de locuri de munca sunt destinate imigranților. De exemplu, un club din Birmingham este dispus sa plătească 6.000 de lire pe luna pentru o femeie care ar face striptease.

Asistenții personali, puși sa aibă grija de persoane in vârstă sau de copii, primesc considerabil mai putini bani decât dacă ar face striptease. Este vorba despre o plata lunara de 500 de lire. In completare, se oferă masa si cazare gratis.

De asemenea, tot pe același site de joburi sunt oferte de slujbe in spital, ca infirmiera. Persoanele fara experienta pot primi cate 11 lire pe ora, iar cele cu experienta pot lua pana la 14 lire. In sectorul medical privat, o asistenta poate primi chiar si 16-18 lire pe ora.

Salariul creste considerabil pentru femeile "placute la aspect". Cluburile ofera mii de lire pentru dansatoare.

Înainte de ridicarea restricțiilor, mai multi politicieni britanici s-au arătat indignați de faptul ca, in timp ce imigranții romani isi găsesc de lucru, tinerii britanici rămân pe margine. Alte persoane publice din Marea Britanie, precum primarul Londrei, de exemplu, au declarat ca tinerii englezi nu sunt dispuși sa facă munca pe care un imigrant o accepta si ca doar din propria vina nu se pot angaja.

"Cei mai multi dintre romani nu vor sa se stabilească in Marea Britanie. Ei aleg sa plece din motive financiare si, potrivit statisticilor noastre, mai mult de 80% dintre ei plănuiesc sa muncească doar câțiva ani in străinătate pentru ca mai apoi sa se întoarcă in tara si sa isi cumpere o casa sau sa înceapă o mica afacere", a declarat Raluca ?ê?£tefanescu, purtator de cuvant Tjobs.ro.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.