Home Actualitate Precedent de respingere la Curtea Constituțională privind pensiile și salariile

Precedent de respingere la Curtea Constituțională privind pensiile și salariile

DISTRIBUIŢI

Cele două partide de pseudo-opoziție PSD și PNL și-au dat ieri din nou måna peste gard pentru  a merge împreună, cu jalba în proțap, la Curtea Constituțională pentru a se plånge că Legea pensiilor adoptată de guvernul Boc este neconstituțională. Cele două formațiuni au depus ieri două sesizări la Curtea Constituțională prin care cer invalidarea legii care instituie tăierea salariilor bugetarilor cu 25% și a pensiilor cu 15 procente. Cum „originalitatea“ cererilor PSD și PNL există, dar lipsește cu desăvårșire, cele două partide au țipat ieri la unison cum că această lege încalcă dreptul la un trai decent, creează discriminări între bugetari și privați și atentează la dreptul la proprietate. Alături de demersul celor doi actori politici, s-au asociat și neobosiții magistrați de la Înalta Curte de Casație și Justiție, evident, categoria care beneficiază de acele salarii și pensii nesimțite de sute de milioane de lei vechi pe lună în condițiile în care contribuția lor este una destul de mică în comparație cu „pensiile speciale“ de care beneficiază. Speciale la fel ca și sistemul juridic pe care îl păstoresc sub atenta supraveghere a Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) din partea Comisiei Europene, rușine care va atårna mulți ani de acum încolo de gåtul Romåniei. Parlamentarii Opoziției, în special cei ai PSD, au uitat, însă, că nu de mult, în noiembrie 2009, Curtea Constituțională a declarat că măsura guvernului privind cumulul pensie-salariu a fost declarată perfect constituțională. Și atunci era vorba chiar de a anula dreptul la pensie pentru cei care alegeau salariul de la stat. „Acum, cånd se pune problema reducerii cu 15% a pensiilor și cu 25% a salariilor, e firesc să existe o decizie similară, întrucåt motivația este acceași, dată de articolul 53 din Constituție privind siguranța națională“, ne-a declarat deputatul UNPR Eugen Nicolicea. Liderii PSD par să fi uitat acest moment, chiar dacă legea privind cumulul pensie-salariu poartă semnături grele din partid, precum Victor Ponta, Ecaterina Andronescu și Dan Nica.

Decizie previzibilă

Trecånd peste populismul deșănțat, PSD și PNL știu că acest demers al lor este unul inutil, deoarece Legea reducerii pensiilor și salariilor se încadrează în pachetul de măsuri de austeritate pe care guvernul Boc le-a stabilit în scrisoarea către FMI, în urma evaluării trimestriale a Fondului din aprilie. Cu toate acestea, discipolii lui Ponta și Antonescu se chinuie să dovedească neconstituționalitatea noii legi. Cu toții par să fi uitat precedentul privind recenta Lege a cumulului pensie salariu din noiembrie 2009, despre care Curtea Constituțională a decis că respectă constituția. În decizia Curții Constituționale nr. 1414/2009, se concluzionează că aceasta întrunește caracterul de constituționalitate și respinge acuzațiile cum că este o măsură neconformă cu Legea supremă a Romåniei.
„CCR constată că Legea privind reorganizarea unor autorități și instituții publice, raționalizarea cheltuielilor publice, susținerea mediului de afaceri și respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional este constituțională în măsura în care prevederile cap. IV din lege nu se referă la persoanele pentru care durata mandatului este stabilită expres prin Constituție“, se precizează în decizia CC din 26 noiembrie 2009.
Tocmai în baza acestui precedent, deputatul UNPR Eugen Nicolicea a declarat că se va baza și pe întåmpinarea pe care guvernul Boc o va prezenta la Curtea Constituțională. Instanța a anunțat ieri că va judeca pe 24 iunie cele patru contestații legate de legalitatea legilor care se referă la măsurile de austeritate.

Ce spune Curtea

Decizia 1414 din noiembrie 2009 a Curții Constituționale nu lasă loc de interpretări, în legătură cu stabilirea pensiei: „În ceea ce privește critica de neconstituționalitate a prevederilor art. 17-22 din lege, prin raportare la art. 41 alin. (1), art. 16 alin. (1) și art. 44 din Constituție, se consideră că este neîntemeiată, precizåndu-se că legea supusă criticii de neconstituționalitate nu instituie o interdicție, ci reglementează condițiile în care poate fi cumulată pensia cu salariul. În plus, măsura instituită de textele criticate are o aplicare generală, fiind incidentă atåt în ceea ce privește beneficiarii dreptului la pensie aparținånd atåt sistemului public de pensii, cåt și sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activități pe bază de contract individual de muncă. În subsidiar, se arată că dispozițiile criticate instituie obligația ordonatorilor de credite de a diminua cheltuielile de personal, prevăzåndu-se în acest scop o serie de măsuri alternative, tipul de măsură și modalitatea de aplicare fiind stabilite în mod concret și individualizat cu acordul salariatului, după consultarea sindicatelor sau a reprezentanților salariaților. Restrångerea exercițiului dreptului are ca unic scop evitarea riscului iminent al instabilității economice a țării, iar limitarea vizează exercițiul dreptului, nu substanța acestuia. Potrivit jurisprudenței Curții Constituționale, stabilitatea economică este subsumată conceptului de siguranță națională, temei constituționale pentru limitarea unor drepturi consacrate de Legea fundamentală. Prin măsurile propuse se urmărește apărarea ordinii publice, salvgardarea funcționării instituțiilor statului fiind o condiție obligatorie pentru protejarea ordinii publice“.

Amenințare cu o nouă moțiune

Președintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat că este posibil ca împreună cu cei de la PNL să depună o nouă moțiune pe tema Legii pensiilor la finele acestei luni. „În 48 de ore de la anunțul rezultatului votului la moțiunea de cenzură, Partidul Social Democrat și eu, ca președinte al Senatului, vom depune la Curtea Constituțională o contestație pe legea pe care guvernul Boc și-a angajat răspunderea. Deci primul demers este de natură constituțională și legală din partea noastră. Al doilea demers este unul de natură politică, aici va trebui să ne sfătuim și cu ceilalți parteneri din Opoziție (…) pentru a vedea dacă pånă la sfårșitul actualei sesiuni parlamentare, care se încheie pe 30 iunie, vom mai introduce o nouă moțiune de cenzură pe tema Legii pensiilor care se dezbate în această săptămånă în Camera Deputaților, pe Legea Educației, care se dezbate la Senat și pe anunțul că de la 1 iulie, practic, se scot din practica socială romånească medicamentele compensate (…) Deci calea unei noi moțiuni de cenzură este deschisă pentru noi“, a declarat Mircea Geoană.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.