Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat marţi că, prin decizia de a-l exclude din magistratură pe judecătorul Cristi Danileţ, Consiliul Superior al Magistraturii ”a riscat foarte mult”, iar dacă acesta este ”noul nivel de exigenţă” pe care doreşte să-l impună, atunci trebuie făcut la modul general şi fără excepţii.
„Cazul domnului judecător Danileţ este unul care a născut deja controverse şi dezbateri aprinse într-un context şi aşa inflamat de întârzierile şi blocajele agendei Justiţiei în 2021. Sunt conştient că aceste dezbateri vor fi exacerbate prin politizare, ceea ce va adânci şi mai mult ‘faliile’ de opinii din sistemul judiciar, fenomen care, la rândul său, va face şi mai dificilă sarcina Ministerului Justiţiei de a lucra şi coopera cu acest sistem pe teme sensibile. CSM a riscat foarte mult cu această decizie, iar dacă acesta este noul nivel de exigenţă pe care doreşte să îl impună în sistemul judiciar la nivel de politică disciplinară, atunci el trebuie impus la modul general şi fără excepţii, pentru a nu crea favoritisme”, a scris Cătălin Predoiu pe pagina sa de Facebook.
Pe fondul cauzei, el spune că atât timp cât ministrul nu are drept de vot în CSM în materie disciplinară şi, pe de altă parte, având în vedere că judecătorul a declarat că va ataca decizia CSM în instanţă, până la pronunţarea unei decizii definitive, ministrul Justiţiei este obligat prin natura postului să se abţină de la orice comentarii care ar putea fi interpretate ca presiuni într-un sens sau altul asupra instanţei de judecată.
„Este politica mea constantă de a nu comenta cazuri care se află sau se vor afla cu certitudine pe rolul instanţelor de judecată, aşa cum, repet, dl judecător Danileţ a declarat public. Pe de altă parte, îmi rezerv dreptul de a face comentarii privind această decizie a CSM, după ce instanţa de judecată se va pronunţa definitiv”, precizează Cătălin Predoiu.
Ministrul adaugă că, în ceea ce priveşte prevederile privind sancţiunile disciplinare din lege, ele au fost preluate în anul 2011, în urma unui studiu de drept comparat, din legislaţia germană, daneză, olandeză şi suedeză, ţările cu cel mai ridicat nivel de exigenţă disciplinară din Europa, fiind fost adoptate „în ciuda unei opoziţii dure din partea PSD”. „Acum văd că ele sunt criticate de USR. Interesant!”, scrie Predoiu.
Luni, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj, pentru manifestările pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare.
Am înțeles. Nu comentează, dar comentează, chiar interpretează. Uite-așa prin comparație apare mare erou d. judecător. Nicio noutate, s-a mai văzut, cu ditamai (fost) președinte criticând un (actual) șef la igsu.
Domnule ministru al Justitiei,
Tratati acest subiect cu mult prea multa intelegere, in conditiile in care filozoful diplomat Mircea Cartarescu isi permite un atac asupra institutiei dumneavoastra, iar Stelian Iona va ameninta cu para la Bruxelles, de reactiia de tip babunoid a euro parlamentarului cu tenta de mitomanie Rares Bogdan, sau de reactia acida alui Petre Iancu de la D.W arunca cu noroi in institutia pe care o reprezentati, si sincer ar trebui sa procedati exact invers, asta daca ati avea un consilier de imagine dispus sa va arate calea de urmat.
Asa ca un mic tips, anul trecut un magistrat din colosul economic atat de invidiat numit Germania a acordat un interviu in presa unde si a exprimat o parere personala legata de un subiect – fara importanta, iar a doua zi ministrul de justitie l- a zburat definitiv din magistratura pentru ca incalcat statutul profesional, si nimeni dar absolut nimeni din clasa lor politica sau din diplomatii lor – de teapa lui Cartarescu nu a zis nici pas.
Cu Stima !!