In conditiile in care zona orasului Constanta a devenit un cap de pod pentru trupele Statelor Unite si ale aliatilor lor, in eventualitatea unui razboi cu Irakul, s-ar fi impus luarea unor masuri de siguranta sporite. Daca Mamaia s-a transformat deja intr-un campus militar, daca drumurile din comuna Mihail Kogalniceanu au inceput sa fie modernizate de genistii americani si romani, nu acelasi lucru se poate spune despre securitatea Portului Constanta. Aici, de la acceptul dat de Guvernul Romaniei de a ajuta neconditionat trupele americane, nave comerciale au descarcat material militar, combustibil si soldati. Cu toate acestea, in afara momentelor in care, efectiv, containerele erau coborate pe chei, pentru a fi transferate pe platformele vagoanelor de cale ferata, nu a fost amplificata asigurarea portului. De acest lucru s-a convins prefectul judetului Constanta, Gheorghe Martin. Pentru a testa vigilenta eventualilor paznici, el a intrat cu o masina particulara in incinta portului fara a fi controlat. Martin a semnalat existenta pericolului unui atac terorist, in cadrul sedintei Comandamentului de Prevenire a Dezastrelor si Fenomenelor Meteorologice Periculoase, declarand ca, daca era terorist, putea actiona -cum il taia capul-.
Prefectul de Constanta a cerut intarirea masurilor de paza in port, accentuand ca prezenta, in zona, a unor nave militare romanesti si preconizata sosire a unor nave militare straine il transforma intr-o tinta facila pentru orice grupare terorista cat de cat antrenata. In opinia sa, chiar daca un atac asupra vreunui obiectiv -cu grad ridicat de periculozitate- s-ar solda cu pagube minime, el ar putea aduce prejudicii imaginii Romaniei. In cursul sedintei amintite, pe langa port, seful judetului a mai mentionat ca obiective strategice a caror paza trebuie considerabil intarita Centrala Nuclear-Energetica Cernavoda, podurile de peste Dunare si Canalul Dunare-Marea Neagra, porturile maritime Agigea si Mangalia, santierele navale, Petromidia, CET, RAJA si Oil Terminal.
Referitor la aceasta interpelare, seful Inspectoratului de Protectie Civila, colonelul Nicolae Coman, a precizat ca a trimis catre toate institutiile statului recomandari privind masurile care trebuie luate in caz de accident cu substante periculoase. In orice caz, rolul principal in asigurarea pazei acestor obiective revine tot structurilor Ministerului de Interne.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 27.04.2025, 00:40:10