Gheorghe Martin, mult mai cunoscut pentru numarul mare de dosare penale in care a fost implicat decat ca prefect de Constanta, este pe cale sa nationalizeze judetul. Printr-o hotarare de ultima ora, el a emis titluri de proprietate pe niste terenuri care nu erau ale prefecturii. Martin a inselat astfel oamenii din sapte sate constantene care cred ca isi vor primi terenurile revendicate. Acest lucru este insa imposibil pentru ca proprietarul acestora este Agentia Domeniilor Statului. Categorisita de unii ca inselaciune potrivit Codului penal si de altii drept abuz in serviciu, actiunea prefectului a pus pe jar locuitorii din Lipnita, Ostrov, Valul lui Traian, Rasnov si Mircea Voda.
Pentru a le inchide gura, consiliul judetean le-a dat satenilor din aceste localitati terenuri pe alte amplasamente decat cele demonstrate cu acte. Mai mult decat atat, desi aveau spatii, oamenii prefectului au preferat sa ignore legea si sa dea drumul la niste titluri nule de la bun inceput. In ciuda notelor de control de la ADS si Ministerul Agriculturii care il contraziceau, baronul de Constanta a incercat sa nationalizeze pamantul ADS chiar daca in urma cu doua saptamani primele 16 titluri de acest tip au fost anulate de instanta.
Mult mai grava este fapta prefectului daca ne gandim la faptul ca de pe terenurile pe care le detine, ADS incaseaza anual mii de miliarde de lei care merg la buget, bani care s-ar pierde printr-o actiune asemanatoare cu cea comisa de Gheorghe Martin.
In afara de problemele pe care le are cu Agentia Domeniilor Statului, prefectul Martin se confrunta si cu acuzatii legate de tulburare de posesie, dat fiind faptul ca terenurile pe care le-a retrocedat sunt cultivate cu vie si livada care apartine unor terte parti platitoare de dari catre ADS. -Oamenii care au primit aceste titluri de la prefectura nu au facut dovada ca au avut pamant pe acele amplasamente, iar in aceste conditii noi nu am fost de acord sa renuntam la terenul nostru. De altfel, existau alte spatii, care erau ale Consiliului judetean si pe care se putea face retrocedarea-, a explicat sefa Serviciului de Fond Funciar de la ADS, Marcela Rizea, care a explicat ca va face o informare la Ministerul Agriculturii, deoarece situatia de la Constanta este unica in Romania.
Prin Hotarirea nr. 80/2004, mai marele judetului Constanta a decis sa intocmeasca procesele verbale de punere in posesie pentru terenurile ADS. Acest lucru este pe de o parte imposibil, pentru ca terenul nu este al Consiliului judetean, iar pe de alta parte nu este legal, pentru ca oamenii cu pricina au acte care sa ateste proprietatea lor in acele locuri, drept pentru care ar fi trebuit sa primeasca titluri pe terenurile care nu sunt revendicate, mai ales ca in Constanta sunt o multime care stau nemuncite.
Martin ignora controalele
Terenurile proprietate publica a ADS au inceput sa fie vizate de prefectul Martin inca din anul 2003. Tot atunci, autoritatile abilitate au inceput sa ii reaminteasca baronului local de la malul marii ca trebuie sa respecte legea. Nu mai putin de trei note ale Corpului de Control de la Domeniile Statului au semnalat tentativele de abuz in serviciu ale lui Martin. De asemenea, Directia de Evaluare, Inspectii si Monitorizare din Ministerul Agriculturii si-a trimis oamenii la fata locului pentru a reglementa situatia. Prin nota de control 117804/2003 se arata clar ca situatie este dificila. -Avind in vedere ca toti solicitantii nu fac dovada ca vechiul amplasament este suprafata de plantatie solicitata pentru reconstituirea dreptului de proprietate trebuie identificate terenuri libere de sarcini-, se spunea in raportul ministerului.
La nici o luna, Corpul de Control al MAPAM analiza din nou activitatea din Constanta prin nota de constatare 46278/2003 si propunea infiintarea unei comisii de ancheta mixta -sub coordonarea Autoritatii Nationale de Control-.
In acelasi timp, prefectul mai emisese niste titluri similare pentru Serele Constanta, iar procesul prin care ele fusesera contestate era pe rol. Cei 16 oameni care primisera actele au pierdut in urma cu doua saptamani in favoarea proprietarului de drept ADS, iar acum trebuie sa dea prefectura in judecata pentru ca au fost inselati. El a mai facut o boacana in 2003, cand a facut nenumarate presiuni pentru ca anumite persoane sa primeasca sase hectare dintr-un parc dendrologic pentru a ceda apoi terenul unor constructori de vile. Acest caz se gaseste la Comisia de Abuzuri a Camerei Deputatilor.
Dosarele prefectului
– Numele lui Gheorghe Martin se regasea in 17 dosare penale in momentul in care a fost numit prefect.
– Politicianul era acuzat de savarsirea de fapte penale la privatizarea Intertir SA si vanzarea Piscicola Murighiol
– In 2002, firmele fratilor Martin aveau datorii imense la buget
– Anul trecut, numele prefectului aparea intr-o afacere cu trafic de combustibil.
– Gheorghe Martin a intrat si in vizorul Comisiei de abuzuri a parlamentului pentru abuz in serviciu in ceea ce priveste retrocedarile de terenuri.