Asa cum am aratat intr-un marial publicat in numarul nostru de ieri, cat de curand, prefectul judetului Constanta, Gheorghe Martin, va fi destituit. Subiect al unor discutii aprinse in cadrul Delegatiei Permanente a PSD, Martin a scapat de fiecare data -neatins-, desi numele sau s-a aflat in epicentrul unor scandaluri cu tenta economica. Actionar, de-a lungul anilor, la peste 20 de firme cu mari datorii bugetare, prefectul de la malul Marii Negre a fost implicat in mai multe privatizari controversate, fiind totodata acuzat ca in vreme ce in tara firmele sale datorau sute de miliarde la buget, a inregistrat in SUA compania Polaris Enterprices Inc., deosebit de profitabila, -firma-mama- a cinci firme controlate direct sau indirect de familia Martin (Polaris M Turism, Polaris M Service, Polaris M Holding, Polaris Enterprice Inc. Romania si Cleaning System), care nu si-au achitat darile catre stat.
Legat de acest aspect, trebuie mentionat ca, la ora actuala, cateva dintre SA-urile sau SRL-urile aflate sub -protectia- prefectului Martin – este vorba despre Polaris M Conversion, Polaris M Turism, Polaris Holding, Polaris SA, Meconst, Polaris M International si Polaris M Service – figureaza in baza de date a Ministerului Finantelor Publice sau a Ministerului Muncii si Protectiei Sociale ca avand debite de sute de milioane sau chiar zeci de miliarde de lei catre stat. Curios insa, majoritatea firmelor rau-platnice controlate de familia Martin au primit inlesniri la plata, singurele la care s-a inceput executarea silita, deoarece aveau debite insemnate la 30 iunie a.c., fiind Polaris M Service (8,69 mld. lei catre bugetul asigurarilor sociale de stat), Polaris M Conversion SRL (4,19 mld. lei catre bugetul de stat) si Polaris M Turism (184,63 mil. lei catre bugetul de stat).
Sarac in declaratia de avere, bogat in SUA
Desi in declaratia de avere prefectul Martin figureaza ca fiind sarac lipit (n.r. – nu are imobile, depozite bancare de peste 10.000 de euro, ci doar creante de 30.000 de dolari cash, doua masini de lux vechi si terenuri care figureaza ca fiind retrocedate pe numele sotiei), iar companiile autohtone pe care le controleaza (direct sau indirect, prin intermediul familiei) figureaza ca debitoare la stat, Polaris Enterprices Inc. – firma din SUA controlata de familia sa – figura in evidentele -Capital Valley Bank- ca fiind -o corporatie inregistrata in statul Delaware, client care are o buna reputatie si bonitate in relatiile cu banca (…) ce a mentinut balantele in limitele a sapte cifre (n.r. – milioane de dolari)-.
Numele lui Martin, vehiculat in reteaua Petrotrans
Conform unui material publicat pe Internet, Gheorghe Martin este nominalizat ca ar fi fost beneficiarul unor cantitati de motorina furata din conductele Petrotrans. Facturile, postate pe site, alaturi de materialul care-l incrimineaza pe prefect, arata ca firme controlate de catre familia acestuia ar fi achizitionat motorina de la Miralen SRL Constanta de 20 mld. lei, suma din care prefectul ar fi avut o -cota- de opt mld. lei. Autorii materialului sustin ca actele ce l-ar incrimina pe Martin ar fi fost -ingropate- de IJP Constanta. Daca acuzele din materialul respectiv s-ar dovedi adevarate, ele ar fi extrem de grave, tinand cont ca Miralen SRL a fost implicata in filiera prin care mari cantitati de motorina erau furate din conductele Petrotrans, printr-o retea coordonata de doi constanteni (n.r. – Vasile Sponte si Nicu Caracota) din care faceau parte sapte firme furnizoare de combustibil din Bucuresti, Constanta, Ploiesti, Targu Ocna si Bacau. La momentul descoperirii retelei, IJP Constanta sustinea ca cele sapte firme furnizau combustibilul catre Miralen SRL, care avea inchiriat un bazin in incinta unei firme de transporturi din localitatea Ovidiu. Din primele cercetari, IJP Constanta comunica ca numai prin intermediul firmei-fantoma Silva Impex SRL Constanta – care a introdus in depozitele SC Miralen peste 1.300 tone de motorina furata – o singura persoana a incasat 22 mld. lei, suma pe care ulterior a retras-o din contul unei banci populare ce fusese infiintata special in acest scop.
Martin i-a calcat pe -bataturi- pe Nastase si Musetescu
La un moment dat, Martin a starnit si furia ex-ministrului privatizarii, Ovidiu Musetescu, dupa ce i-a retras ilegal avizul de conducere directorului sucursalei APAPS Sud-Est Constanta, Constantin Radulescu, pe motiv ca -nu a participat la sedintele convocate de prefect, mai ales la cele ale Comisiei de Dialog Social-. La momentul respectiv, Radulescu (n.r. – era si vicepresedinte al organizatiei judetene a PSD Constanta) l-a acuzat pe prefect ca i-a retras avizul de conducere deoarece a fost -deranjat ca APAPS Constanta si-a onorat obligatiile in procesul postprivatizare si a cerut bani celor care nu i-au platit la timp, aici regasindu-se si o parte din firmele unde, probabil, prefectul are anumite interese-. Conform lui Radulescu, gestul lui Martin a fost generat de faptul ca APAPS a reziliat contractul incheiat la finele lui 2000, cu International Travel 2000 SRL pentru Piscicola Murighiol (societate ale carei active fusesera preluate ilegal, drept pentru care prefectul s-a aflat in vizorul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta). Mai mult, anul trecut, Martin a reusit sa starneasca si -furia- premierului, care l-a acuzat ca a permis ridicarea unor constructii ilegale pe plaja Neptun-Olimp, desi fusese avertizat sa ia masurile legale.