Home Actualitate Prejudiciu de 600.000 de euro în dosarul președintei Curții de Apel Iași

Prejudiciu de 600.000 de euro în dosarul președintei Curții de Apel Iași

DISTRIBUIŢI

Președinta Curții de Apel Iași, Cristina Văleanu (foto), cercetată de procurorii DNA pentru infracțiunea de favorizare a infractorului după ce ar fi anunțat un om de afaceri că este interceptat, ar face parte dintr-o vastă rețea care se ocupa de întabulări cu acte false. Din datele furnizate de anchetatori până la acest moment, prejudiciul creat de membrii rețelei se ridică la peste 600.000 de euro. În total, în dosar sunt cercetate 36 de persoane, între care alte cinci judecătoare din Iași (de la Judecătoria și Tribunalul Iași, n.r.), doi notari, doi avocați, un om de afaceri – Emanuel Osoianu – și alte 25 de persoane, marea majoritate angajați ai Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Iași – pentru diferite infracțiuni printre care se numără și fals și uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor publice, constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infracțional organizat, neglijență în serviciu, spălare de bani, înșelăciune. Dosarul datează din 2010, și a fost deschis după mai multe plângeri împotriva omului de afaceri Emanual Osoianu. Potrivit procu­rorilor, în acel an, Cristina Văleanu ar fi autorizat, la solicitarea procu­rorilor DNA, interceptarea convorbirilor telefonice și a celor purtate în mediul ambiental de către omul de afaceri, suspectat că ar fi  pus la punct o rețea complexă specializată în escrocherii cu terenuri foarte scumpe din centrul orașului. După ce a admis cererea procurorilor, judecătoarea l-ar fi anunat pe acesta că îi sunt ascultate telefoanele.
„A comunicat unei persoane că a autorizat intercep­tarea convorbirilor telefonice și a  celor purtate în mediul ambiental de către respectiva persoană și inculpatul Osoianu Emanuel, în scopul îngreunării/zădărnicirii ur­mă­ririi penale față de cei doi”, se arată într-un comunicat al DNA Iași.

Rețeaua se ocupa cu terenuri în zone centrale

Potrivit anchetatorilor, rețeaua imobiliară creată de ieșeanul Emanuel Osoianu identifica terenuri aflate în zone rezidențiale din Iași aparținând Consiliului Local sau unor persoane fizice, dar care nu erau întabulate sau ocupate. Următorul pas era întocmirea de documente false de proprietate și/sau cadastrale, unde intrau în acțiune și angajați ai OCPI Iași. În această fază se falsificau și contracte de vânzare-cumpărare autentificate la notariat, certificate de moștenitor, hotărâri judecătorești. „Ulterior, bunurile erau trecute în proprietatea membrilor grupării sau înstrăinate de către aceștia către terțe persoane prin inducerea acestora în eroare cu privire la situația jurudica reală a imobilelor și cu privire la modul de dobândire a acestora”, au precizat procurorii DNA.  Apoi, terenurile erau  vândute unor  cumpărători de bună-cre­dință. Celelalte judecătoare sunt cercetate pentru că nu au solicitat probatorii suplimentare înainte de a se pronunța în două doare având ca obiect „plângere împotriva încheierii de carte funciară”. Osoianu ar fi pierdut procesele la Judecătorie, dar le-ar fi câștigat la Tribunal, instanță care a decis intabularea dreptului lui de proprietate.
Un complet care i-a dat câștig de cauză lui Osoianu ar fi fost format din judecătoarele cer­cetate în dosar. DNA o cercetează și pe avocata Doina Stupariu pentru că „a asigurat introducerea și susținerea unor acțiuni civile ce au stat la baza obținerii hotărârilor judecătorești  întemeiate pe documente false". Astfel, membrii rețelei ar fi reușit să dobândească șapte terenuri, în suprafață totală de 6.325 de metri pătrați și să cauzeze un prejudiciu de 611.125 de euro.

Bogdan Cristescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.