Home Actualitate Premise pentru folosirea testelor ADN si in Romania

Premise pentru folosirea testelor ADN si in Romania

DISTRIBUIŢI


Dupa verificarea, de catre expertii romani, a mai multor teste privind paternitatea transmise de specialistii straini, Laboratorul de genetica al Institutului National de Medicina Legala (INML) -Mina Minovici- din Bucuresti a devenit prima unitate romaneasca de profil acreditata de comunitatea stiintifica internationala.

Anchetatorii solicita din ce in ce mai des teste ADN

-Cercetarea genetica este o activitate care necesita multi bani, pentru ca aparatura din laboratoarele de profil se schimba mai repede decat calculatorul. In plus, pana cand nu esti sigur de un rezultat, nu poti sa te avanti in afirmatii**, a declarat, ieri, Dan Dermengiu, directorul INML. In laboratorul din Bucuresti – condus de profesorul Dragos D. Stefanescu – au fost rezolvate peste o suta de cazuri de filiatie (paternitate), aproximativ 10% fiind trimise pentru confirmare in laboratoarele din Strasbourg si in Statele Unite ale Americii.

Pe langa cazurile de paternitate fara implicatii judiciare, legistii au analizat maternitatea in cazul unui copil care a fost schimbat in Maternitatea Targu Jiu. Stabilirea paternitatii dupa decesul tatalui este o analiza tot mai des solicitata de anchetatori, prelevarea probelor biologice fiind facuta dupa exhumarea cadavrului.

Totodata, expertii INML au fost primii din Romania care au descoperit autorul unui viol cu ajutorul ADN. Desi rezultatul acestei analize nu a putut fi folosit intr-un proces (victima retragandu-si plangerea facuta impotriva violatorului), acesta reprezinta o premiera remarcabila in cercetarea genetica din Romania.

Probe decisive ale apararii sau acuzarii

-Aplicate corect si in laboratoare recunoscute pentru competenta lor, testele ADN elucideaza multe din incertitudinile medicinii legale si, implicit, ale Justitiei. In mii de procese, aceste teste genetice s-au numarat printre probele decisive ale apararii sau ale acuzarii-, a mai aratat directorul INML.

Opinia tuturor celor care lucreaza in domeniul investigatiilor si stiintelor judiciare este ca tehnologia amprentelor genetice si-a adus cea mai importanta contributie la identificarea agresorilor sexuali. In agresiunile sexuale, probele judiciare (reprezentate in principal de tampoane vaginale, tampoane bucale sau pete de sperma) constau intr-o mixtura de materiale biologice in proportii variabile, provenind atat de la victima, cat si de la agresor, de unde dificultatea de a discerne ce anume apartine fiecaruia.

Testele AND – spre deosebire de tehnicile conventionale de serologie utilizate in identificarile de persoane – prezinta o serie de avantaje: senzitivitate mare (din cantitati foarte mici si chiar degradate de material biologic se pot obtine rezultate cu grad mare de certitudine privind identitatea unei persoane), capacitatea de a indica numarul si identitatea persoanelor care contribuie la o proba biologica (in cazurile in care sunt cercetate mixturi complexe de produse biologice), putere discriminatorie foarte mare (de aproximativ un milion de ori mai mare decat la tehnicile conventionale de serologie) atunci cand este vorba de identificarea a doi indivizi cu grad de rudenie chiar foarte apropiat (cum este cazul in incest). Totodata, exista posibilitatea repetarii testarii ADN sau a efectuarii ei concomitente in laboratoare independente, folosind portiuni din aceeasi proba biologica, pentru a elimina orice suspiciune asupra unor eventuale erori.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.