Home Actualitate Preotul Mălin – recuperator angajat pe bază de procent

Preotul Mălin – recuperator angajat pe bază de procent

DISTRIBUIŢI

Afacere de 40.000 de lei pentru un popă de țară, demontată de judecători

Când slujbașii Domnului se ocupă nu de sufletele cre­dincioșilor ci de banii lor, justiția divină pare să nu mai aibă nici un fel de putere. A simțit-o pe pielea ei o bătrână din București care și-a tocmit un ”avocat ”, care să o ajute s-și recupereze o importantă sumă de bani de la stat, în persoana unui preot. Părintele întreprinzător s-a angajat să recupereze banii femeii contra unui tarif de 20% din suma obținută, bani care l-ar fi făcut mai bogat cu aproximativ 40.000 de lei. Toată afacerea s-a dovedit însă o înșelătorie, pentru că enoriașa nu și-a încasat nici până acum despăgubirile. În schimb, popa, care se pare că nu se află la prima afacere de acest gen, a avut tupeul să o cheme în fața judecătorilor pentru a o obliga să-i dea partea dintr-un câștig pe care femeia nu l-a realizat.
Așa cum se obișnuiește și acum la țară, popa Mălin George Georgescu era unul din stâlpii satului în comuna Mihăilești de Giurgiu, alături de alți doi preoți din parohie. Încrederea de care se bucura slujbașului Domnului era de nezdruncinat, mai ales în rândul enoriașelor de vârsta a treia, care nu ratau nici o slujbă de duminică. E lesne de închipuit cum popa s-a gândit să profite de pe urma capitalului de imagine, atunci când a mirosit o afacere bănoasă. Popa Mălin a aflat că la cei 76 de ani ai săi, Maria Voinea are de primit de la statul român despăgubiri importante pentru casa părintească, confiscată în anii 40 de autoritățile comuniste. ”Nu vrei, mamaie, sa te ajut să-ți iei banii?  Faci și mata o donație la biserică și se rezolvă” i-a spus slujbașul Domnului femeii, susține aceasta. Învoiala a fost parafată la notar pe 17 februarie 2009, sub forma unei convenții și a unei procuri, valabile doi ani din acel moment. ”Donația către biserică” se individualizase însă sub forma unui câștig personal ce urma a fi încasat de către popă, un procent de 20% din despăgubirile ce urmau a fi obținute de bătrână, care a semnat ca primarul.

„Popa n-a mișcat un deget”

”Timp de doi ani părintele Georgescu n-a mișcat nici un deget ca să mă ajute să-mi iau banii. Zicea mereu, la biserică, că mai durează, că e mult de lucru și că știe bine cum stau lucrurile pentru că a fost de mai multe ori în audiență. N-a plimbat nici măcar o hârtie, pentru că atunci când ne-am învoit, actele erau la dosar” a declarat Maria Voinea. Pe 19 martie 2010, femeia a primit acasă, de la Autoritatea Națională de Restituire a Proprietăților, decizia de restituire care stipula plata unor despăgubiri în valoare de 306.018 lei, din care femeia urma să primească 204.012 lei, iar diferența, fratele ei. Banii, au rămas numai pe hârtie, pentru că Autoritatea nu avea fonduri, iar popa Mălin n-a reușit să-și folosească influența pe lângă conducerea ANRP, ca să se facă plata, așa cum promisese. În aceste condiții, bătrâna a fost sfătuită de fiul ei să rupă înțelegerea cu slujbașul bisericii, astfel că a revocat procura, la data de 7 martie 2011, ca o măsură suplimentară de precauție, întrucât convenția era deja expirată din data de 17 februarie 2011.

Amenințări din altar

Aflând că și-a luat adio de la afacerea în care oricum nu investise nimic, Popa Mălin a trecut la amenințări voalate, chiar din altar. ”Pârâta afirmă că reclamantul este preot la biserica pe care o frecventa, acesta începând să facă tot felul de presiuni și chiar să treacă voalat la amenințări, în sensul că în cazul în care nu i se va plăti procentul datorat va face uz de toate mijloacele pentru a-și recupera banii” a explicat avocatul Mariei Voinea în fața magistraților Judecătoriei Sectorului 4. Femeia în vârstă de 76 de ani fusese târâtă în instanță de reprezentantul Domnului pe Pământ, care își voia procentul: 40.802 lei din despăgubirile pe care nici până acum femeia nu le-a încasat. Degeaba i-au explicat avocații și rudele femeii că n-are cum să-i dea un procent din nimic, pe baza unui act care oricum nu mai era valabil, popa Mălin era ferm convins că Maria Voinea și-a luat banii și i-a ascuns, ca să-l țepuiască.

Popa Mălin, îngenunchiat de judecători

Judecătorii i-au dat dreptate femeii, care a câștigat prima etapă a procesului. Magistrații au explicat în motivarea sentinței de ce popa nu trebuie să vadă vreun ban. ”Potrivit extraselor de cont prezentate de pârâta Voinea Maria, în contul comunicat ANRP nu a fost virată nici o sumă de bani. Cu toate acestea, reclamantul solicită prin acțiunea de față obligarea pârâtei la plata procentului de 20% din suma primită prin decizia nr 520/2010, conform convenției din data de 17 februarie 2010……În cauza de față nu există nici un fel de dovadă din care să rezulte că  reclamantul și-a îndeplinit obligațiile asumate prin Convenție, astfel că reclamantul, atât timp cât susține că și-a executat obligațiile asumate și solicită remunerația cuvenită, trebuia să aducă un minim de dovezi din care să rezulte demersurile efectuate, mai ales în condițiile în care pârâta contestă faptul că împuternicitul său și-a respectat obligațiile contractuale. În schimb, actele prezentate de reclamant poartă semnătura pârâtei, intervenția mandatarului în soluționarea cererii de către ANRP nefiind dovedită în nici un fel. Este adevărat că în cauză a fost emisă decizia prin care pârâta a obținut despăgubiri în temeiul unei legi speciale, însă simpla emitere a respectivei decizii neînsoțită de acte din care să rezulte demersurile efectuate de reclamant nu poate conduce la admiterea acțiunii”. Popa Mălin a atacat cu recurs sentința de la Judecătoria Sectorului 4, iar procesul continuă la Tribunalul București.

Mihai Niculescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.