Daily Mail publică un articol intitulat "O mica victorie la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului", salutând ridicarea imunității Gabrielei Birsan și spunând "Bravo, Strasbourg".
"Astăzi putem anunța că
CEDO, care și-a luat liber de la a le permite violatorilor sa stea în Marea Britanie pentru ca au o viata de familie sau de la a da deținuților drept de vot, a înscris un mic punct pentru justitie(…)În comentariile anterioare , am scris despre profund îngrijorătoarea folosire de către soție a judecătorului roman la CEDO. El este Corneliu Birsan, ea este Gabriela și este jurist în România. Luna trecuta s-a aflat ca Birsan era anchetata de autoritățile române pentru ca ar fi acceptat mita, printre care bijuterii, curse aeriene gratuite și folosirea unui apartament din Paris pentru fiul ei, pentru a renunța în schimb la anumite cazuri. Însă ea a obiectat pentru ca i-a fost percheziționată locuința, bazându-se pe imunitatea diplomatica a soțului ei – protecție față de investigație acordată tuturor judecătorilor de la CEDO", afirmă autorul articolului.
"Luna trecută, Curtea a condamnat perchezițiile, dar miercuri, într-o schimbare merituoasă, a ridicat imunitatea Gabrielei Birsan", subliniază autorul articolului.
"Poate că este o victorie mica – și desigur exista pericolul ca Gabriela Birsan să se poată ascunde după soțul ei și protecția legală a acestuia – dar ea trebuie notată. Bravo, Strasbourg", încheie autorul.
Ridicarea imunității este strict necesară pentru continuarea anchetei
Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis ridicarea imunității judecătoarei Gabriela Birsan, pentru a putea fi anchetată, însă a respins solicitarea de a se ridica și imunitatea soțului acesteia, judecătorul roman la Curte, Corneliu Birsan.
Potrivit comunicatului citat, la data de 16 noiembrie Guvernul României a solicitat CEDO ridicarea imunității judecătorului roman Corneliu Birsan, în contextul anchetării soției acestuia, judecătoarea de la instanta supremă din România, Gabriela Birsan.
Plenul Curții, care a dezbătut solicitarea de ridicare a imunității pe 21 și 23 noiembrie, pe baza informațiilor furnizate de partea romana, a ajuns la concluzia ca privilegiile și imunitățile de care se bucura judecătorii CEDO se aplica atât judecătorului Corneliu Birsan, cat si soției acestuia.
Plenul a decis sa admită cererea de ridicare a imunității judecătoarei Gabriela Birsan, strict în măsura necesara pentru efectuarea investigației. Pe de alta parte, CEDO a respins cererea de ridicare a imunității în ceea ce îl privește pe Corneliu Birsan.
"Ridicarea imunității nu are efect retroactiv", se mai arata în comunicatul citat.
DNA va trebui sa refacă dosarul judecătoarei Birsan, însă urmărirea penala în cazul celorlalți învinuiți în dosarul "mita la Înalta Curte" (avocata Gherbovan-Silinescu Claudia, judecătoarea Iuliana Pușoiu și omul de afaceri Gabriel Chiriac) nu va fi afectată, potrivit unor surse judiciare. Deși toate probele obținute în timpul percheziției sunt nule deoarece au fost obținute ilegal, cu încălcarea imunității de care beneficia judecătoarea în calitate de soție a unui judecător CEDO, nu toate probele din dosarul Birsan vor fi inlăturate, deoarece majoritatea ar fi fost obținute prin cercetarea celorlalți învinuiți care nu sunt acoperiți de imunitate. Conform procedurilor, DNA ar urma sa deschidă practic un nou dosar.
Reprezentanții DNA citați de Hotnews au menționat ca au luat act de decizia CEDO și ca procurorul de caz este cel care va decide ce urmează să se întâmple în continuare cu ancheta.
Iulia Nueleanu