Președintele ANOFM, Victor Picu, avertizează că toate dosarele sunt verificate la sânge, iar Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat că cei care încearcă să fraudeze mecanismul de sprijin se pot alege cu dosare penale.
Cea mai mare problemă care poate apărea pentru angajatori este că unii au suspendat retroactiv contractele de muncă și deși suspendarea trebuie transmisă cu o zi înainte de a intra în vigoare, firmele preferă să plătească jumătate din eventuala amendă de până la 8.000 de lei dar să primească banii pentru șomaj tehnic pe o perioadă în care de fapt angajații au fost la serviciu. Această practică ilicită este ușor demonstrabilă cu succesiunea raportărilor REVISAL.
Victor Picu a explicat: „Prima zi pentru care noi putem plăti sumele necesare şomajului tehnic este ziua intrării în vigoare a stării de urgenţă, adică 16 martie. Condiţia este ca angajatorul să fi suspendat încă din acea zi contractele de muncă pentru care solicită fonduri. Altfel spus, noi nu putem plăti unui angajator sumele necesare şomajului tehnic începând cu data de 16 martie, dacă angajatorul a suspendat contractele de muncă începând cu ziua de 20 martie. În exemplul de faţă, prima zi pentru care putem plăti sumele necesare şomajului tehnic este 20 martie.”
Alți angajatori au încheiat rapid contracte de muncă pentru rude și prieteni sau au majorat salariile mici până la salariul mediu pe economie pentru a le asigura oamenilor indemnizația maximă de șomaj tehnic oamenilor.
Tot practică ilegală este considerată și decizia unor firme care au trimis o parte din salariați în șomaj dar au angajat în paralel alte persoane deși aici pare puțin forțată abordarea mai ales că unele companii au încercat să se reprofileze neputând folosi zidarii, spre exemplu, la activități de croitorie.
Toate aceste aspecte vor fi verificate în timp și angajatorii care nu au fost riguroși sau au încercat să profite vor fi sancționați civil sau penal, după caz.
Nu mai amintim desigur de cazurile evidente de declarații false ale administratorilor care aplică pentru ajutoare fără a avea activitatea afectată.