Parchetul National Anticoruptie a devenit de joi Departamentul National Anticoruptie iar de ieri, structura de conducere a organului de cercetare judiciara este oficial completa. Presedintele Traian Basescu a semnat, prin decret prezidential, ordonanta de numire in functie pentru Ioan Mircea Zarie si Carmen Argentina Galca, pe functia de adjuncti ai sefului PNA , Irinel Paun – procuror sef al sectiei de Combatere a Coruptiei, Doru Florin Tulus – sef al Sectiei Infractiuni conexe si Romeo Balan – procuror militar sef al Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari.
Numirea in functie pentru toti cei cinci procurori propusi la inceputul acestei saptamani de ministrul justitiei le confera drepturi depline, desi doar patru dintre acestia au primit aviz pozitiv al Sectiei de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Dintre acestia, doar canditaturile Argentinei Galca si a lui Romeo Balan au fost avizate cu unanimitate de voturi, procurorul Irinel Paun si Doru Florin Tulus fiind votati de patru din cei sase membri ai Sectiei Procurori CSM, in timp ce pentru avizarea fostului adjunct al procurorului general al Romaniei, Mircea Zarie, voturile au fost, in doua tururi, 3 la 3.
Numirile celor cinci in functie de catre presedintele Basescu incheie seria unor contradictii violente, consumate, cel putin in ultima saptamana, intre Consiliul Superior al Magistraturii – ca garant al independentei Justitiei si ministerul de resort.
Reforma dorita in sistemul judecatoresc, inceputa prin noua legislatie de inspiratie europeana, a continuat cu deschiderea terenului pentru proaspatul Departament National Anticoruptie, dand liber procurorilor speciali sa ancheteze si parlamentari. In plus, activitatea acestei institutii va fi orientata spre marea coruptie, suma minima a prejudiciului pentru deschiderea unui astfel de dosar fiind stabilita la 200.000 euro (fata de 10.000 euro prevazut pana in prezent), indiferent de calitatea persoanelor implicate. Proiectul de lege adoptat joi de executiv majoreaza si valoarea sumei minime care poate face obiectul unui dosar de mita, de la 5.000 la 10.0000 de euro.