Home Actualitate Președintele CNA – mituit de Vântu

Președintele CNA – mituit de Vântu

DISTRIBUIŢI

Ziarul „Curentul“ a făcut pe parcursul săptămånilor trecute dezvăluiri incendiare și în exclusivitate despre sistemul de tip securist după care funcționează imperiul în prag de prăbușire al mogulului Sorin Ovidiu Våntu. După ce am scos la iveală o mare parte a celor „150 de oameni“ pe care escrocul FNI i-a infiltrat în structurile aparatului de stat și în funcțiile-cheie ale societății civile romånești, astăzi dorim să prezentăm un alt episod din aceeași categorie – „fiecare om are prețul lui“. De data aceasta, ne vom referi la prețul domnului Attila Gasparik, fost președinte al Consiliului Național al Audiovizualului  în 2007, după decesul lui Ralu Filip. Odată ajuns șef suprem peste CNA, persoana lui Gasparik a devenit extrem de interesantă pentru Våntu. Pentru a manipula în liniște prin intermediul  iRealitatea TV, Våntu a găsit o breșă pe care a exploatat-o imediat,  mascånd în 2007 o șpagă de 8.175 RON către șeful de atunci al CNA, Attila Gasparik. Suma a fost plătită prin paravanul lui Våntu, Global Video Media, către firma Media Grafic. Este vorba de contractul de execuție nr.2959 din 7.11.2007 încheiat între cele două firme pentru editarea a circa 500 de bucăți ale unei cărți semnate de Atilla Gasparik. Conform surselor noastre, obiectul contractului a fost constituit de „conceperea, machetarea, tehnoredactarea, tipărirea și finisarea cărții Attila Gasparik“. Pentru toate aceste servicii, firma lui Våntu a plătit către Media Grafic suma de 8.175 RON, inclusiv TVA. La un preț mediu de 15 lei pe bucată, cartea a fost tipărită în circa 500 de exemplare.

SOV a fost sedus de subiectul cărții lui Gasparik(?!)

Contactat de ziarul „Curentul“, Attila Gasparik ne-a declarat că își aduce aminte despre această carte intitulată „Catedra din scenă. Lui George Văideanu“ și că tema centrală a cărții este una pedagogică, care se referă la reforma învățămåntului romånesc văzută ca o piesă de teatru. „Bună întrebare. Cred este vorba despre «Catedra din scenă» și într-adevăr am tipărit-o cu ajutorul Grafic Media“, ne-a spus rectorul universitar. Întrebat cum a ajuns Global Video Media, companie din arsenalul lui SOV, să-i sponsorizeze cartea cu circa 80 milioane de lei vechi, Attila Gasparik ne-a declarat: „Compania a fost atrasă de subiectul cărții, nu îl cunosc personal pe domnul Vântu și nici nu m-am întâlnit cu el vreodată“, a completat Gasparik, scuzându-se că nu mai poate sta de vorbă cu noi, întrucåt se află în concediu.
Pentru mai multe detalii am încercat să-l contactăm și pe directorul de la Media Grafic, Florin Grama, care, în ciuda insistențelor, nu a putut fi găsit la birou pentru a ne oferi mai multe amănunte  despre acest contract cu firma paravan a lui Vântu pentru Gasparik.

Cu declarația trunchiată

Ca orice șpagă care trebuie să treacă doar prin intermediul unor canale obscure pentru a nu se putea urmări un traseu transparent al banilor, fostul șef de la CNA a „uitat“ să treacă banii primiți de la Vântu în declarația sa de avere făcută în 2008 pentru anul fiscal 2007. Conform declarației de avere depuse pe site-ul Universității de Artă Teatrală Tårgu-Mureș, Gasparik nu pomenește nimic de „sponsorizarea“ de la mogul pentru cartea sa. Singurele sume care provin din activități intelectuale sunt în cuantum de 3.252 RON iar pe drepturi de autor sunt trecuți 2.250 RON. Conform legii, Gasparik trebuia să treacă „sponsorizarea“ primită de la SOV în declarația de avere la rubrica „cadouri, servicii sau avantaje primite gratuit sau subvenționate față de valoarea de piață, din partea unor persoane, organizații, societăți comerciale, regii autonome, companii/societăți naționale sau instituții publice romånești sau străine, inclusiv burse, credite, garanții, decontări de cheltuieli sau alte asemenea, a căror valoare individuală depășește 300 de euro“.
Probabil Attila Gasparik, la fel ca ceilalți politicieni sau deontologi care au ascuns relația contractuală cu SOV, a dorit să țină departe de ochii lumii banii primiți de la o firmă satelit a lui SOV, mai ales că firma în cauză, Global Video Media, deținea și licența pentru Alpha TV. Or, șeful CNA nu putea să recunoască public faptul că a fost finanțat de o firmă cu interese directe la CNA. Ca să nu mai vorbim că administratorii de la Global Video Media sunt aceiași cu cei de la Realitatea Media, fapt cunoscut cu siguranță de către șeful CNA din 2007, Attila Gasparik.

Carieră cu sprijin politic

Calitățile profesionale ale lui Attila Gasparik, dar mai ales sprijinul pe care UDMR i l-a oferit constant lui Gasparik l-au propulsat pe acesta, la numai 42 de ani (în 2008), în vårful ierarhiei Universității de Artă Teatrală Tårgu-Mureș. Ascensiunea este cu atåt mai rapidă cu cåt gradul său academic este numai conferențiar doctor, iar pånă la momentul în care a fost uns rector, Gasparik avusese statutul de profesor asociat. Mai mult, Attila Gasparik a fost chiar propunerea UDMR pentru pentru preluarea șefiei Radioului public. Cu toate acestea, pe ultima sută de metri a fost preferat Demeter Andras, un alt actor apropiat clasei politice de etnie maghiară. În 2000, Gasparik a renunțat la actorie, devenind membru CNA. Acesta a fost numit atunci de Parlament, la propunerea Senatului, ca reprezentant al UDMR. El a devenit vicepreședinte al Consiliului din 2002. În mai 2007, a preluat prerogativele președintelui CNA, după decesul lui Ralu Filip, pånă în iunie 2007, cånd președinte interimar al instituției a fost numit Răsvan Popescu. În 2008, a devenit rector al Universității de Artă Teatrală Tårgu-Mureș, funcție pe care o deține și în prezent.

Vântu „liniștește“ CNA

Cum pentru Vântu intimidarea sau cumpărarea demnitarilor statului a devenit deja rutină, reamintim că, la începtul lunii trecute, vicepreședintele CNA, Ioan Onisei (aceeași poziție pe care o ocupase anterior Gasparik), a declarat că Realitatea TV a încercat să intimideze CNA și pe liderii acestei instituții. Probabil, dacă nu a putut fi cumpărat acest membru al CNA, atunci trebuie măcar să fie intimidat. Amenințarea a venit sub forma trimiterii lor în judecată, comunicåndu-li-se că li se vor cere daune morale în valoare de cåte 20.000 de euro. „Mi-aș îngădui să vă semnalez că un radiodifuzor important (Realitatea TV – n.r.) a găsit o cale să încerce să intimideze CNA-ul, declarånd pe post că respectivul radiodifuzor va ataca în justiție pe fiecare dintre membrii CNA care au votat o serie de sancțiuni la adresa acestui post. Mai mult decåt atåt, a mai spus că va cere daune morale în valoare de 20.000 de euro pe cap de membru“, a declarat Ioan Onisei, citat de Mediafax.

Realitatea – în război cu CNA

Reamintim că Realitatea TV a difuzat pe 1 iulie, în emisiunea „Realitatea de la 18.00“, știrea cu titlul „Realitatea TV ia atitudine“, în care postul de știri a precizat că: „Premieră în audiovizualul romånesc. Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat Realitatea TV, pe motiv că nu a respectat principiul imparțialității în dezbaterile din mai și iunie 2010, exact în perioada în care PDL a decis să boicoteze emisiunile postului nostru. De aceea, Realitatea TV va contesta în instanță deciziile CNA care se referă la constatarea unui presupus dezechilibru editorial manifestat în programele postului în detrimentul reprezentanților PDL, în special, sau ai guvernării, în general“. Mai mult decåt atåt, știrea a mai conținut și următorul mesaj victimizant:
„Considerăm că aceste sancțiuni dictate de CNA fac parte din strategia de intimidare a puterii politice la adresa jurnaliștilor Realitatea TV, reprezentånd un abuz al statului împotriva interesului publicului romån. Mai mult, Realitatea TV îi va acționa în instanțele civile și penale pe toți membrii CNA care au votat pentru aceste sancțiuni, solicitådu-le daune de 20.000 de euro de persoană. Suntem convinși că orice instanță din Romånia va da dreptate postului nostru, indiferent cåt de mult va dura judecarea acestor cazuri“. CNA a decis, pe 29 iunie, să amendeze cu cåte 5.000 de lei posturile Antena 3 și Realitatea TV și să someze public B1 TV, pentru dezechilibre în prezentarea opiniilor puterii și opoziției în emisiunile de dezbateri difuzate între 17 și 23 mai – 17 și 23 iunie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.