Home Actualitate Presedintele CNVM, Victoria Anghelache, pus oficial sub acuzare de PNA

Presedintele CNVM, Victoria Anghelache, pus oficial sub acuzare de PNA

DISTRIBUIŢI

Presedintele Comisiei Nationale de Valori Mobiliare, Gabriela Victoria Anghelache, a fost pusa, ieri, oficial sub acuzare de catre procurorii din cadrul PNA pentru mai multe infractiuni asimilate coruptiei.

Anghelache este urmarita penal in dosarul -Bucur Obor-, fiind acuzata de savarsirea infractiunilor de complicitate la efectuarea unor operatiuni comerciale sau financiare de catre un agent economic privat, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, abuz in serviciu contra intereselor publice si intereselor persoanelor, fals in inscrisuri sub semnatura privata si inselaciune.


Din probele aflate la dosarul cauzei rezulta ca, in cursul anului 2000, Anghelache a facut parte in calitate de vicepresedinte din conducerea CNVM, care a dispus in mod ilegal ridicarea suspendarii de la tranzactionare a SC Bucur Obor SA pentru cateva zeci de minute, in scopul vanzarii unui pachet de 7,4% din actiuni pe piata RASDAQ in favoarea actionarului Postovaru Laurentiu. -In fapt, in procesul de privatizare a SC Bucur Obor SA Bucuresti, Asociatia Salariatilor a achizitionat de la FPS 40% din actiuni, ulterior reusind sa intre in posesia a inca 7,4% din totalul drepturilor de vot, in doua etape. In luna iunie 2000, Postovaru Laurentiu a formulat catre CNVM o contestatie, prin care a solicitat anularea tranzactiilor prin care Asociatia Salariatilor (PAS) a cumparat in nume propriu, de pe piata de capital, pachetul de actiuni respectiv. Urmare acestei adrese, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a dispus, prin ordonanta semnata de presedintele Alexandru Mirel Tariuc si cu aprobarea vicepresedintei Victoria Gabriela Anghelache, anularea tranzactiilor prin care Asociatia Salariatilor a achizitionat actiuni emise de SC Bucur Obor SA prin intermediul unor societati de valori mobiliare. Ordonanta CNVM a fost pusa in aplicare pe 27 iunie 2000, societatile de valori mobiliare care au procedat la vanzarea titlurilor PAS neavand ordin de vanzare semnat de detinatorul legal al actiunilor. Mai mult, tranzactionarea nu se putea efectua intrucat societatea fusese suspendata din cauza constituirii actiunilor drept garantii bancare pana la achitarea creditului obtinut de Asociatia Salariatilor pentru cumpararea acestora-, sustine PNA. Ca urmare a acestei tranzactii, Postovaru Laurentiu, profitand de sprijinul acordat de conducerea CNVM, a achizitionat 904.144 actiuni ale SC Bucur Obor SA. Ulterior, conducerea CNVM a dispus Registrului Roman al Actionarilor deblocarea acestor actiuni si restrictionarea la tranzactionare a pachetului pe o perioada de 12 luni, incepand cu 2 noiembrie 2000. Dupa aplicarea masurilor dispuse de CNVM prin ordonanta, PAS a ramas cu 40,633% din capitalul social al acestei societati, respectiv 5.434.967 de actiuni. Ca urmare a vanzarii pe piata Rasdaq a titlurilor apartinand PAS, Laurentiu Postovaru a achizitionat 904.144 de actiuni ale Bucur Obor, reprezentand 6,76% din capitalul social al Bucur Obor SA.

Santaj pentru actiuni

Pe laga sprijinul primit din partea presedintelui si vice-presedintelui CNVM pentru obtinerea controlului asupra magazinului Bucur Oboor, responsabilii din cadrul societatii au folosit si diverse alte manevre, cele mai multe ilegale, pentru a-i obliga pe comerciantii care detineau spatii in interiorul magazinului sa vanda actiunile detinute. Acestea erau de fapt detinute in baza unor contracte de asociere in participatiune de catre Asociatia Salariatilor (PAS), posesori ai actiunilor cumparate in baza procesului de privatizare. Detinatorilor de spatiu in Bucur Obor li se invocau datorii fictive, inclusiv penalitati nereale de intarziere catre societate si erau convocati in fata conducerii unitatii, fiind pusi in fata evacuarii din spatiul comercial in cazul in care refuza sa-si vanda actiunile obtinute in urma privatizarii. Daca cedau actiunile, comerciantilor li se promitea stergerea datoriilor fictive, precum si posibilitatea de a ramane in spatiul detinut. Din probele anchetatorilor rezulta ca 10 posesori de spatii au fost evacuati din complex in urma refuzului de a ceda santajului. In acest mod si prin acest mijloc de constrangere, mai multe persoane au dobandit peste 900.000 de actiuni Bucur Obor pentru numai doua miliarde de lei, desi pretul real al acestora era aproape dublu, la nivelul anilor 2001-2002. In dosarul cauzei sunt cercetati si directorii complexului Bucur Obor, Gelu Manea si Laurentiu Postovaru, acuzati de Parchetul National Anticoruptie de abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual si incalcarea Legii 78/2000 privind faptele de coruptie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.