Funcționari din cadrul Consiliului Concurenței l-au sesizat în primăvara acestui an printr-un memoriu pe primul ministru Sorin Grindeanu, despre faptul că la Consiliul Concurenței ar fi favorizate sistematic o serie de companii multinaționale, care în loc să fie amendate cu sume între 2 – 10% din cifra anuală de afaceri pentru practicile anticoncurențiale din piață, sunt favorizate sau puse să plătească sume infime, cu efectul prejudicierii bugetului de stat cu 200 milioane de EURO, scrie luju.ro. În sesizarea trimisă premierului Sorin Grindeanu se arată că: „în perioada 2009-2016, președintele Consiliului Concurenței – Bogdan CHIRIȚOIU, a inițiat și promovat mai multe modificări legislative în domeniul concurenței… modificările legislative au vizat și determinarea unui mod discreționar de deschidere/închidere a investigațiilor, iar stabilirea cuantumului amenzilor aplicate de instituție fiind făcută într-o manieră ilegală sau cel puțin nefirească. Enunțăm, în continuare, doar câteva dintre deciziile unde cuantumul amenzilor acordate societăților implicate (ATENȚIE aproape exclusiv entități multinaționale) a fost fixat, prin negociere, de către dl. președinte Bogdan Chirițoiu cu părțile implicate. Menționăm că la aceste negocieri nu au fost prezenți alți membri ai plenului Consiliului Concurenței.” Vezi AICI.
Astăzi, Consiliul Concurenței a anunțat că a amendat firmele Intrarom cu amendă în valoare de circa 2,126 milioane lei și Siveco România SA cu 5,884 milioane lei pentru „înțelegerea dintre cele două companii, respectiv Intrarom SA să participe doar formal pentru a asigura numărul de participanți la licitație, fără însă a concura în mod real cu Siveco România SA.
Dar ce să vezi, Consiliul Concurenței mai anunță că „în ceea ce privește celelalte două companii participante la licitație, IBM România SRL și Teamnet International SA, investigația nu a condus la descoperirea unor dovezi suficiente privind încălcarea Legii Concurenței care să justifice impunerea de măsuri sau sancțiuni de către Consiliul Concurenței.”
Asta deși în anul 2015, contactați de HotNews.ro, oficialii Consiliului Concurenței precizau:”Consiliul Concurentei deruleaza din anul 2013 o investigatie privind o posibila intelegere intre patru companii de a participa cu oferte trucate, individuale si in asociere, la licitatia organizata de A.P.I.A. in 2008 pentru atribuirea contractului cadru pentru servicii de extindere si dezvoltare a sistemului informatic. In cadrul acestei investigatii, s-au efectuat inspectii inopinate la sediile a patru companii participante la procedura de achizitie”: Intrarom, IBM, Teamnet, Siveco.
Așadar după patru ani de anchetă a patru companii care s-ar fi înțeles între ele să trucheze licitația, Consiliul Concurenței descoperă că doar două s-au înțeles, celelalte două fiind corecte. Cine a mai văzut asemenea licitație trucată: din patru participanți, doar doi se înțeleg între ei unul și câștigând? Dar să nu uităm că Teamnet = Sebastian Ghiță și IBM = multinațională!
Și conducerea companiei SIVECO se simte discriminată și respinge sancțiunea printr-un comunicat: „Apreciem că atât decizia, cât şi sancţiunea aplicată sunt nefondate şi că, totodată, nu sunt susţinute de materialul probator de la dosar. Considerăm că acuzaţiile la adresa Siveco se bazează pe o aplicare greşită a dispoziţiilor legale şi pe o interpretare eronată a corpului probator administrat de Consiliul Concurenţei. Acesta nu dovedeşte încălcarea de către compania noastră a vreunei prevederi legale în materie de concurenţă. Dorim să reiterăm faptul că nu a existat nicio înţelegere neconcurenţială între societatea noastră şi celelalte firme investigate”, se menţionează în comunicat. Reprezentanţii societăţii precizează, totodată, că pe durata derulării investigaţiei a pus la dispoziţia reprezentanţilor Consiliului Concurenţei toate informaţiile solicitate, precum şi date şi documente din care rezultă netemeinicia acuzaţiilor reţinute în decizie: „Convingerea companiei Siveco este că a fost tratată discriminatoriu pe tot parcursul anchetei efectuate de Consiliul Concurenţei, în raport cu alte companii investigate în speţă. Aşteptăm motivarea deciziei Consiliului Concurenţei, urmând să exercităm căile legale de atac împotriva acesteia. Suntem încrezători în faptul că justiţia va face dreptate”, se mai spune în comunicat.
Oare funcționarii din Consiliul Concurenței care l-au sesizat pe premier că președintele lor favorizează multinaționalele or fi fost nebuni sau istoria se repetă că poate are și Bogdan Chirițoiu nevoie de susținere occidentală că tocmai ce l-a călcat DNA acasă în urma denunțului Anei Maria Pătru. Detalii AICI.