Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Bistrita-Nasaud, Gheorghe Marinescu (PSD), este acuzat de deturnare de fonduri de catre membrii unei comisii speciale alcatuite din consilieri judeteni care a verificat modul cum s-au cheltuit banii alocati de guvern pentru refacerea unor obiective calamitate.
Astfel, pentru refacerea DJ 172 D in zona localitatii Mogoseni, executivul a acordat 15 miliarde de lei pentru lucrarile de aparare a malurilor cu arocamente din piatra bruta si refacerea platformei drumului. S-a constatat ca, dupa intocmirea unui deviz estimativ de 29 miliarde de lei, lucrarile au fost incredintate, pe baza contractului 4189/2004, companiei Lucrari Drumuri si Poduri SA, al carei actionar este CJ, contra sumei de 15,9 miliarde de lei, cu un miliard de lei mai mult decat fondurile alocate. Mai mult, conform comisiei de verificare, s-au mai cheltuit inca 700 milioane de lei pentru proiectare. -Consideram ca presedintele si-a depasit atributiile, semnand un contract de executie mai mare decat fondurile de care dispunea, respectiv 15 miliarde de lei. Adaugand la aceasta inca un miliard de lei fata de devizul initial, valoarea lucrarilor a depasit in total cu 2,7 miliarde de lei suma alocata de guvern. Pentru acoperirea deficitului, presedintele CJ a strecurat o anexa la bugetul institutiei pe anul in curs, alocand suma de 2,8 miliarde de lei, cu titlul <calamitati Mogoseni>, (…) adica exact suma care acoperea valoarea lucrarilor din contractul de executie-, se arata in raportul comisiei.
Comisia a controlat si lucrarile efectuate de Dimex 2000 SRL Rebra – Bistrita la DJ 172 B, pentru refacerea caruia s-au alocat 5 miliarde de lei. Pe parcursul lucrarilor s-au cheltuit 3 miliarde de lei pentru aparari de maluri din arocamente din piatra bruta, pe o distanta de 200 m liniari. Pe de alta parte, s-au mai cheltuit 1,2 miliarde de lei pentru refacerea integrala a suprastructurii unui pod din cauza… caderii unei grinzi. -Este vorba despre un pod de pe care se spune ca a cazut in apa o grinda, probabil din cauza apelor sau a uzurii in timp a elementelor podului. In conditiile in care grinda de beton a cazut in apa, s-a considerat ca este nevoie de schimbarea intregii suprastructuri a podului, inlocuindu-se grinzile din beton armat cu profile metalice si podit cu cherestea de fainoase, cu toate ca pe acest pod nu sunt sanse sa circule autovehicule, cu exceptia carutelor, intrucat podul face legatura intre DJ 172 B si terenurile agricole din zona. In aceste conditii, comisia considera ca toate cheltuielile efectuate la pod fac parte din categoria <investitii>, nu <calamitati>, fiind necesara aprobarea guvernului sau a Consiliului judetean-, se arata in raportul de control.
Lucrari umflate, dar nerealizate
Comisia a descoperit insa ca lucrari privind taluzuri si pereu din piatra bruta nu s-au executat pe motiv ca podul, fiind vechi, acestea ar fi inutile. In schimb, sumele alocate drept -refacere calamitati- la acest pod, in cuantum de 0,7 miliarde de lei, au fost cheltuite pentru expertiza tehnica la un pod de beton peste raul Rebra, pe DJ 172 B, pentru devizul general privind cheltuielile necesare realizarii investitiei – intocmit de Nord Proiect Serv Com SRL Suceava – de peste 20 miliarde de lei. Pe baza acestora s-a incheiat un contract de executie, in valoare de 12 miliarde de lei, intre CJ si societatea LDP din Bucuresti, fara ca Gherorghe Marinescu sa aiba alocate sume in buget.
Acesta si-a recunoscut greseala de a fi omis sa le explice consilierilor despre ce bani este vorba, dar a dat vina pe conflictele care au existat la inceput in CJ, cand liberalii si democratii refuzau sa participe la lucrarile comisiilor. Membrii comisiei cred ca se impune interventia organelor de ancheta despre care considera ca ar trebui sa se sesizeze din oficiu.