Presedintele Curtii de Conturi, Ioan Condor, si-a prezentat, ieri, demisia printr-o scrisoare adresata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului. Unul dintre motivele invocate de Condor in luarea deciziei mentionate este situatia grava in care se afla institutia, ca urmare a programului de restructurare la care este supusa institutia si care, in opinia, sa pune sub semnul intrebarii desfasurarea eficienta a Curtii de Conturi.
Reducerea personalului a afectat capacitatea de munca a Curtii
-In conditiile in care cred ca indeplinirea obligatiilor ce-mi revin in aceasta functie risca sa fie sub performanta, consider de datoria mea morala si profesionala sa-mi prezint demisia-, spune Ioan Condor. -Sporirea competentei de control si jurisdictie a Curtii, incepand din anul 2000, in conditiile reducerii substantiale a personalului, ma pune pe mine personal intr-o situate care, cel putin pentru moment, mi se pare a nu avea solutie din punct de vedere al posibilitatii rezolvarii in conditii optime a unui volum crescand de probleme si asumarii de competente extinse-, aduga acesta.
In 1992, Curtea de Conturi a fost obligata, prin bugetul de stat, sa desfiinteze 192 de posturi. Aelasi lucru s-a intamplat si in acest an, cand numarul de posturi s-a redus cu 443, adica de la 1.857 la 1.414. -Aceste doua masuri importante privind persoanlul s-au repercutat asupra capacitatii de munca a Curtii-, spune Ioan Condor. In plus, proiectul de modificare a Legii Curtii de Conturi prevede o noua masura de reducere a personalului, care presupune reducerea numarului vicepresedintilor, al sectiilor si conducatorilor acestora, al consilierilor de conturi si al structurilor judetene. In acelasi timp, Legea prevede cresterea ariei de competenta a Curtii, prin exercitarea activitatilor de control si asupra procesului de privatizare. Din anul 2000, Curtea de Conturi controleaza si fondurile financiare ale partidelor si realizeaza auditul programelor finantate de bugetul de stat.
Am militat pentru independenta Curtii
-Desi in mass-media s-a vehiculat ideea ca munca mea nu a fost apreciata, tin sa precizez ca, de la numirea mea in functia de presedinte ( martie 1999), am militat permanent pentru independenta Curtii si instituirea de raporturi de respect reciproc cu toate institutiile statului-, mai spune Ioan Condor. Printre masurile initiate in calitate de presedinte al Curtii Romane de Conturi, Ioan Condor mentioneaza modificarea Legii de organizare si functionare a Curtii de Conturi si elaborarea Normelor de control-audit. Ioan Condor spune, de asemenea, ca in perioada mandatului sau institutia a obtinut un sprijin financiar de 1.750.000 de euro prin Programul PHARE si un alt sprijin financiar de 125.000 de lire sterline din partea Departamentului pentru Dezvoltare Internationala al Guvernului Marii Britanii.
Curtea de Conturi, institutia suprema de control finaciar
Curtea de Conturi este, potrivit legii, institutia suprema de control finaciar si jurisdictie privind formarea, administrarea si intrebuintarea resurselor financiare ale statului si ale sectorului public. Ca atare, Curtea de Conturi are un rol deosebit de important in controlul stabilirii si incasarii impozitelor si celorlaltor drepturi ale statului si unitatilor administrativ teritoriale, precum si in utilizarea banilor publici. O pozitie similara are institutia suprema de control si audit in toate statele.