Premierul Adrian Nastase a respins acuzatiile ziarului -The New York Times-, potrivit carora Romania ar fi incalcat embargoul impus Irakului, livrand arme acestei tari. -Mi se pare jenant sa ne tot luam de Romania ca vinde arme cand alte state exporta armament in valoare de miliarde de dolari. Sa fim seriosi! Sa o lasam mai moale cu chestiile astea cu armamentul-, a subliniat Nastase. El a sugerat ca exista anumite medii occidentale interesate sa arunce o lumina proasta asupra Romaniei: -Se folosesc tot felul de argumente la nivelul diferitelor tipuri de lobby: unul nu si-a taiat unghiile, altul nu s-a spalat pe dinti, altul a vandut cand si cui nu trebuia-. Mai mult, pentru a inlatura orice suspiciune, premierul a solicitat verificarea informatiilor referitoare la exporturile de armament ale Romaniei catre Irak in timpul embargoului impus de ONU. El si-a adus aminte de timpurile in care Romania era numarul cinci in lume la exportul de armament, precizand totodata ca, anul trecut, tara noastra a vandut arme in valoare de doar cinci milioane de dolari.
Problema incalcarii embargoului ar putea ajunge pe masa CSAT
Referindu-se la aceeasi problema, presedintele Ion Iliescu a declarat ca MApN trebuie sa verifice acuzatiile privind incalcarea, de catre Romania, a embargoului asupra armamentului impus Irakului, apreciind insa ca aceste informatii pot fi -diversiuni-. Iliescu, care a precizat ca nu cunoaste amanunte legate de afacere, a spus ca spera ca MApN sa dea un raspuns adecvat acestor acuzatii. -Daca va fi cazul, este posibil ca problema sa fie discutata si in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii-, a mai spus seful statului. -Pot sa fie si diversiuni. Nu stiu, mi-e greu sa ma pronunt-, a adaugat Iliescu.
MApN nu face risipa de explicatii
Ministerul Apararii raspunde acestor acuzatii scurt si la obiect: -Romania nu a eliberat nici o licenta pentru exportul de armament in Irak, dupa 1990-. -Este nefericit ca apar astfel de articole in presa internationala (in 1998) si pana la urma nu au fost confirmate la nivel oficial-, a tinut sa precizeze George Cristian Maior, secretar de stat si sef al Departamentului pentru Integrare Euro-atlantica si Politica de Aparare. Oficialul MApN considera semnificativ faptul ca nu au existat reactii din partea organismelor internationale in aceasta problema.
La fel de direct a fost si Dragos Tocac, director adjunct al Directiei Arme Conventionale din Agentia Nationala de Control al Exporturilor Strategice si al Interzicerii Armelor Chimice, care a declarat ca statul roman a interzis orice export de armament catre Irak, dupa embargoul impus de Consiliul de Securitate al ONU, iar agentia nu a mai autorizat nici un agent economic sa faca exporturi strategice in Irak.
MAE sustine ca raportul nu prezinta informatii de actualitate
Oficiali din Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca firmele romanesti furnizoare de armament Irakului, mentionate in raportul comisiei ONU – Aerofina, Turbomecanica, Romtehnica -, vizeaza perioada 1994-1995. Mai mult, problema a fost clarificata de partea romana la vremea respectiva. Reprezentantii MAE afirma, de asemenea, ca singura referire de actualitate la tara noastra, cuprinsa in raport, este vizita la Bagdad, in luna februarie, a unor oameni de afaceri si parlamentari, asupra carora exista suspiciuni ca au avut intrevederi cu reprezentanti ai serviciilor secrete irakiene pentru perfectarea unor contracte de vanzari de armament. -Pe aceasta baza, se concluzioneaza ca in Romania exista firme potential interesate in derularea unor contracte militare cu Irakul-, a explicat MAE.
Ministrul industriilor considera ca acest scandal nu este intamplator
Referindu-se la articolul aparut in -The New York Times-, ministrul industriilor, Dan Ioan Popescu, a afirmat ca i se pare cel putin curios ca o astfel de dezvaluire apare tocmai cand Romania se afla pe un trend ascendent in privinta integrarii euro-atlantice. El a mai precizat ca ministerul pe care il conduce nu a avut timp sa faca o verificare a unitatilor producatoare de armament pe care le are in subordine, insa este sigur ca acele componente de rachete despre care se vorbeste in raportul comisiei ONU nu sunt produse de industria romaneasca.
Doi experti americani in controlul armamentului afirma ca au gasit dovezi ca Irakul a continuat sa cumpere armament sau componente de arme, mult timp dupa 1990, cand au fost impuse sanctiunile ONU, achizitiile fiind facute din Ucraina, Belarus si Romania, se arata in cotidianul -The New York Times-. Expertii au ajuns la aceasta concluzie consultand rapoartele UNSCOM, comisia ONU insarcinata cu controlul armamentului irakian, comisie care a incetat sa activeze in 1998.